ŽVEČILNI GUMI

ŽVEČILNI GUMI

Raziskave so pokazale, da žvečenje žvečilnega gumija brez sladkorja 20 minut po obroku pomaga preprečevati zobno gnilobo.
Ali ste vedeli?
Žvečilni gumiji delujejo protektivno na zobe tako, da povečajo izločanje sline.

Kakšni so pozitivni učinki žvečilnega gumija na zdravje zob?

Žvečenje pospeši izločanje sline, ki odplakne ostanke hrane, nevtralizira kisline nastale zaradi bakterij in pospešuje mineralizacijo sklenine in s tem zmanjša verjetnost nastanka kariesa, saj se poveča dotok mineralov fosforja in kalcija v skleninske defekte. 
 
Žvečilni gumiji z dodatkom CPP-ACP (kazein fosfopeptid – amorfni kalcijev fosfat) pomagajo izgraditi dvakrat več sklenine kot žvečilni gumiji brez te sestavine. Med žvečenjem so aktivne obrazne mišice, zato z žvečenjem krepimo tudi mišični tonus, kar vpliva na lepši izgled in nasmeh.
 
Ali žvečilni gumi lahko nadomesti ščetkanje zob?
 
Žvečilni gumi vsekakor ni nadomestilo ščetkanju, saj nima mehanične sposobnosti odstranjevanja zobnih oblog, ampak le zvišuje ustni pH iz kislega v bolj bazično in na tak način pripomore k zdravju zob.
 

Ali je žvečilni gumi dober ali slab za zdravje zob, je torej odvisno od tega, kakšno vrsto žvečilnega gumija kupimo.

Kakšne vrste žvečilnih gumijev obstajajo?

  1. Žvečilni gumiji tradicionalno sladkani z navadnim sladkorjem. Prvih 10 minut žvečenja se sprošča sladkor v ustno votlino in bakterije imajo dovolj hrane, da proizvajajo kisline in škodujejo zobem. Sladkor se lahko dolgo časa zadržuje v ustih in škoduje zdravju. Ko se počasi ves sladkor s slino spere in poje, se lahko prične proces remineralizacije s pomočjo sline, katera se med žvečenjem izloča v večji količini.
  2. Žvečilnih gumiji sladkani z umetnimi sladili (aspartam, sukraloza). Pri žvečenju te vrste žvečilnih gumijev se takoj začne remineralizacija sklenine zaradi povečanega dotoka sline, saj ni sladkorja, kot pri prejšnji skupini žvečilnih gumijev, ki bi v začetni fazi razgrajevala sklenino. Umetna sladila kariogene bakterije ne morejo učinkovito uporabiti v svojem metabolizmu.
  3. Žvečilni gumiji sladkani s sladkornim alkoholom (sorbitol, ksilitol).Ti žvečilni gumiji so najboljši v boju proti kariesu, saj kariogene bakterije ksilitola ne morejo prebaviti, kar povzroči njihov propad. Nekateri žvečilni gumiji so sladkani s cenejšimi umetnimi sladili od ksilitola (na primer sorbitol ali manitol), ki nimajo tako velikega zaščitnega učinka na zobe kot ksilitol.

 Žvečilni gumiji morajo imeti napis “brez dodanega sladkorja”. Dodano imajo lahko le umetno sladilo ksilitol (ang. xylitol), ki je sestavina, katero kariogene bakterije ne morejo uporabiti za hrano, kar pomeni, da se ne morejo tvoriti škodljive kisline, ki povzročajo karies.

Ali je pogosto žvečenje žvečilnih gumijev lahko škodljivo?

Žvečilni gumiji, ki vsebujejo sladkor (sorbitol, aspartam) so prav tako lahko škodljivi za zobe in pripomorejo k povečanem tveganju za nastanek kariesa.

Prepogosto in dolgotrajno žvečenje je lahko škodljivo. Pride lahko do obremenitve čeljustnega sklepa.

Kaj je ksilitol in zakaj varuje zobe?

Ksilitol ni tekoč in je po videzu podoben navadnemu sladkorju. Okus ima kot navadni sladkor, po zaužitju pa nimamo nobenega priokusa, kot je značilen za druga umetna sladila. Za razliko od umetnih sladil, ksilitol ima kalorije. Ima približno 10 kalorij v eni čajni žlički, navadni sladkor pa ima 15 kalorij v eni čajni žlički.

Obstaja več teorij, kako naj bi ksilitol varoval zobe.

1. teorija pravi, da ksilitol inhibira glikolizo v kariogenih bakterijah. Glikoliza pomeni razgradnja sladkorja. Bakterije razgrajujejo sladkor in ga pretvarjajo v kisline, ki škodijo zobem. Ker ksilitol ustavlja prebavo sladkorja v bakterijah, se kisline več ne tvorijo in zobje so zaščiteni. Bakterije pa nimajo energije za preživetje in prej propadejo.

2. teorija pravi, da ksilitol onemogoča pripoj kariogenih bakterij na zobe z njihovimi polisaharidi. To je razlog, da kariogene bakterije manj škodijo zobem.

Če sladkamo živila z ksilitolom, potem bakterije ne morejo škodovati zobem.

Ksilitol je naraven sladkorni alkohol. Na molekularni ravni izgleda kot sladkor, vendar ima dodanih nekaj več atomov, kar ga klasificira kot sladkorni alkohol.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.