ZAKAJ NASTANE ZOBOBOL IN KAKO SE GA REŠITI?

ZAKAJ NASTANE ZOBOBOL IN KAKO SE GA REŠITI?

Zobobol je zelo pogost simptom, ki ga izkusijo mnogi odrasli kot tudi otroci. V razvitih državah je kljub preventivi in obveščanju javnosti še vedno zelo veliko zobne gnilobe, ki je glavni vzrok za nastanek zobobola.
Ali ste vedeli,
da zobobol strokovno poimenujemo pulpitis

Kaj se dogaja ob vnetju zobnega živca?

Zobobol je bolečina, ki zajame en zob, skupino zob ali področje okoli njih. Zobobol vsekakor ni prijeten, je pa signal, ki nam da vedeti, da nekaj ni vredu z zdravjem v ustni votlini. Nakazuje lahko poškodbo zoba, vnetje in infekcijo. Pogost vzrok zobobola je vnetje zobne pulpe (zobnega živca), ki se nahaja v sredici zoba.
 
V zobnem živcu se poveča pretok krvi z obrambnimi celicami. Te se pomagajo boriti proti okužbi. V zobu se ob vnetju poveča pritisk na živčne končiče, kar občutimo kot bolečino.
 
Vnetje generalno gledano pomeni nastanek bolečine, otekline in rdečine, a ker zobni živec obdajajo trda zobna tkiva se zobni živec ob vnetju ne more razširiti na način, kot se ostala mehka tkiva v telesu.
 
zobobol

Bolj kot telo poskuša zajeziti okužbo zobnega živca s pomočjo vnetja, bolj narašča pritisk v zobni sredici. To lahko pripelje do poškodbe drobnih žilic in tako lahko zob celo odmre.

Kaj pomeni, če zob boli le kratek čas?

Zob vas lahko boli le kratek čas zaradi različnih dejavnikov, ki dražijo zobni živec in povzročijo, da se ta rahlo vname.
 
Med škodljive dražljaje lahko prištevamo zobno gnilobo, ki še ni prispela do zobnega živca, erozije zob, odlomljeni delčki zoba. Zob lahko nenadoma postane bolj občutljiv tudi na dihanje hladnega zraka, pitje toplih in hladnih pijač, zaužitje sladke hrane, itd.
 
Včasih simptomov tudi ni, lahko pa se pojavi ostra bolečina ob prisotnosti omenjenih dejavnikov, ki izzveni takoj, ko se dražljaj odstrani.
Zob na primer postane občutljiv, ker se je nekje na njegovi kroni pričela zobna gniloba, ki pa se lahko v zelo zgodnji fazi remineralizira ob izboljšani ustni higieni. Takrat lahko spontano izginejo tudi bolečine.

V takšnem primeru govorimo o reverzibilnem pulpitisu. To je stanje zobnega živca, ki je še rešljivo, če se odstrani vzrok.

Kaj pomeni, če zob boli ves čas, predvsem ponoči?

Gre za nerešljivo patološko stanje zobnega živca in je potrebna njegova odstranitev. Govorimo o koreninskem zdravljenju zoba. Zob v takšnem primeru še vedno ostane v ustih, le da nima več žive sredice.
 
Zobni živec, ki oboli do te mere, da ga je potrebno odstraniti, je bil predhodno najverjetneje izpostavljen določeni travmi (zobna gniloba, poškodbe zoba, globoke plombe, itd.).
 
Tudi ireverzibilni pulpitis je lahko asimptomatski ali pa pride do spontane hude bolečine. Pogosto zob boli prav ponoči. Zob je lahko zelo občutljiv že na majhne temperaturne spremembe, kot je na primer dihanje zraka sobne temperature, itd. Bolečina pogosto ne poneha niti po odstranitvi škodljivega dražljaja.
 
Če na primer jemo sladoled, bi bolečina morala ponehati v 5-10 sekundah po tem, ko smo polizali sladoled. Če še vedno vztraja, je to lahko znak ireverzibilnega pulpitisa.

To stanje pogosto nakazuje hujše vnetje zobnega živca in takrat govorimo o ireverzibilnem pulpitisu.

Kako ustaviti zobno bolečino?

Ko pride do nastanka zobne bolečine, gre pri njegovi ustavitvi le za nadzor nad otekanjem zobnih tkiv. Če zmanjšate oteklino, potem zmanjšate bolečino. Najboljši način za zmanjšanje tovrstnega vnetja je s pomočjo analgetikov, t.j. protibolečinskih tablet. Vzemite 3 tablete ibuprofena (Ibubel 200 mg filmsko obložene tablete), trikrat dnevno (na 8 ur), tri dni zaporedoma. Tableto je dobro vzeti, takoj ko pričnete čutiti, da se bo zob razbolel in ne šele, ko so močne bolečine že prisotne. 

Česa ne storiti? Ne prenehajte z uporabo ibuprofena prej kot je priporočeno zgoraj, četudi začnete čutiti, da bolečina popušča. Trik je, da ohranjate visoke ravni ibuprofena v telesu. Če prenehate z njegovim jemanjem, se koncentracija spusti in nato je potreben čas, da zopet prične delovati. 

Pozor! To metodo lajšanja bolečine lahko uporabite kot premostitven ukrep, dokler ne uspete priti do zobozdravnika. Pomembno je vedeti, da ne gre za zdravljenje zoba, ampak le trenutno lajšanje simptomatike. Če ne boste obiskali zobozdravnika, ki bi vam zob pozdravil, se bodo bolečine vrnile, zob bo še naprej propadal, lahko celo do faze, ko se ga ne bo uspelo več ohraniti v ustni votlini.

Zdravila ne jemljite, če ste noseči. Priporočila so namenjena le odraslim osebam. Pred jemanjem analgetika vedno preberite navodila za uporabo, predvsem kontraindikacije.

Z analgetiki ne pozdravite zoba in ne odstranite vzroka zobne bolečine. Nujno je, da obiščete zobozdravnika, ki vam bo pravilno in dolgotrajno oskrbel in pozdravil zob.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.