ZOBOBOL

ZOBOBOL

Zobobol je zelo pogost simptom, ki ga izkusijo mnogi odrasli kot tudi otroci. V razvitih državah je kljub preventivi in obveščanju javnosti še vedno zelo veliko zobne gnilobe, ki je glavni vzrok za nastanek zobobola.
ZobozdravnikMB
Ali ste vedeli,
da zobobol strokovno poimenujemo pulpitis

Kaj se dogaja ob vnetju zobnega živca?

Zobobol je bolečina, ki zajame en zob, skupino zob ali področje okoli njih. Zobobol vsekakor ni prijeten, je pa signal, ki nam da vedeti, da nekaj ni vredu z zdravjem v ustni votlini. Nakazuje lahko poškodbo zoba, vnetje in infekcijo. Pogost vzrok zobobola je vnetje zobne pulpe (zobnega živca), ki se nahaja v sredici zoba.
 
V zobnem živcu se poveča pretok krvi z obrambnimi celicami. Te se pomagajo boriti proti okužbi. V zobu se ob vnetju poveča pritisk na živčne končiče, kar občutimo kot bolečino.
 
Vnetje generalno gledano pomeni nastanek bolečine, otekline in rdečine, a ker zobni živec obdajajo trda zobna tkiva se zobni živec ob vnetju ne more razširiti na način, kot se ostala mehka tkiva v telesu.

Bolj kot telo poskuša zajeziti okužbo zobnega živca s pomočjo vnetja, bolj narašča pritisk v zobni sredici. To lahko pripelje do poškodbe drobnih žilic in tako lahko zob celo odmre.

zobobol

Kaj pomeni, če zob boli le kratek čas?

Zob vas lahko boli le kratek čas zaradi različnih dejavnikov, ki dražijo zobni živec in povzročijo, da se ta rahlo vname.
 
Med škodljive dražljaje lahko prištevamo zobno gnilobo, ki še ni prispela do zobnega živca, erozije zob, odlomljeni delčki zoba. Zob lahko nenadoma postane bolj občutljiv tudi na dihanje hladnega zraka, pitje toplih in hladnih pijač, zaužitje sladke hrane, itd.
 
Včasih simptomov tudi ni, lahko pa se pojavi ostra bolečina ob prisotnosti omenjenih dejavnikov, ki izzveni takoj, ko se dražljaj odstrani.

V takšnem primeru govorimo o reverzibilnem pulpitisu. To je stanje zobnega živca, ki je še rešljivo, če se odstrani vzrok.

Zob na primer postane občutljiv, ker se je nekje na njegovi kroni pričela zobna gniloba, ki pa se lahko v zelo zgodnji fazi remineralizira ob izboljšani ustni higieni. Takrat lahko spontano izginejo tudi bolečine.

To stanje pogosto nakazuje hujše vnetje zobnega živca in takrat govorimo o ireverzibilnem pulpitisu.

Kaj pomeni, če zob boli ves čas, predvsem pa ponoči?

Gre za nerešljivo patološko stanje zobnega živca in je potrebna njegova odstranitev. Govorimo o koreninskem zdravljenju zoba. Zob v takšnem primeru še vedno ostane v ustih, le da nima več žive sredice.
 
Zobni živec, ki oboli do te mere, da ga je potrebno odstraniti, je bil predhodno najverjetneje izpostavljen določeni travmi (zobna gniloba, poškodbe zoba, globoke plombe, itd.).
 
Tudi ireverzibilni pulpitis je lahko asimptomatski ali pa pride do spontane hude bolečine. Pogosto zob boli prav ponoči. Zob je lahko zelo občutljiv že na majhne temperaturne spremembe, kot je na primer dihanje zraka sobne temperature, itd. Bolečina pogosto ne poneha niti po odstranitvi škodljivega dražljaja.
 
Če na primer jemo sladoled, bi bolečina morala ponehati v 5-10 sekundah po tem, ko smo polizali sladoled. Če še vedno vztraja, je to lahko znak ireverzibilnega pulpitisa.

Komentarji

Bodite prvi, ki komentira!

avatar
  Subscribe  
Obvestilo o