ZOBNI PRAŠEK ALI ZOBNA PASTA?

ZOBNI PRAŠEK ALI ZOBNA PASTA?

Kaj je zobni prašek?

Ustna higiena je pomembna za vzdrževanje zdrave ustne votline in zobovja. Zobni prašek je mešanica različnih sestavin, ki omogočajo podobno funkcijo kot danes vsem dobro poznane zobne paste. Zobni praški pogosto vsebujejo sodo bikarbono za boljše odstanjevanje zobnih oblog, različna zelišča (klinčke, meto, cimet…) ter umetna sladila za boljši okus.

Zanimivo je, da so zobne praške uporabljala že v zgodovini. Prve zobne praške so uporabljali že Egipčani, Grki, Kitajci in Rimljani. V starem Egiptu zobe čistili s pomočjo zobnih praškov, ki so bili narejeni iz zgorelih jajčnih lupin pomešanih s plovcem in pepelom pridobljenega iz kopit živali. Kitajci so tej zmesi dodali še zelišča in soli, da so izboljšali okus in čistilne sposobnosti. Grki in Rimljani so uporabljali mlete kosti in lupine školjk, dodajali pa so tudi lubje v prahu in oglje.

Perzijci so dognali, da so takšni zobni praški preveč abrazivni in škodljivi  za čiščenje zob in da jih poškodujejo, zato so naredili manj grobo različico zobnega praška iz zažganih lupin polžjih hišk, zelišč in medu. Takšen zobnih prašek je še vedno puščal posledice na zobeh. 

V 18. stoletju so v Veliki Britaniji začeli z oglaševanjem zobnega praška. Soda bikarbona je bila glavna sestavina zobnega praška, dodali pa so še močnejše abrazive, kot so prah pridobljen iz opek, sipino kost, glino, itd. 

V zgodjem 19. stoletju so bile dodane še nekatere druge sestavine do tedaj poznanemu zobnemu prašku. Boraks kot penilec in glicerin, ki je spremenil prašek v pasto. To je naredilo izdelek lažji za uporabo. Kasneje so pasto dali v tube, vanjo pa so dodali tudi fluorid, za krepitev zobne sklenine. Tako je nastala zobna pasta, ki jo poznamo danes.

Zobni prašek ali zobna pasta, kaj je boljše?

Če se odločite uporabljati zobne praške namesto zobnih past, je dobro, da se prej pozanimate o njihovi kvaliteti. Preverite abrazivnost (več o tem si lahko preberete tukaj) in kvaliteto praška pred uporabo. Doma narejeni zobni praški, narejeni po recepturah iz različnih spletnih strani so lahko škodljivi in lahko na dolgi rok poškodujejo sklenino. Spodaj je naštetih nekaj osnovnih prednosti in slabosti zobnih past in praškov. Odločitev je na koncu prepuščena posamezniku. 

Tradicionalna zobna pasta

 • Prednosti:

  • preprosta in enostavna za uporabo

  • informacije o grobosti (RDA) so pogosto navedene in zanesljive
  • nežno čisti in polira zobe (zobne paste z RDA<100)

  • fluorid v njej krepi zobe in zmanjša zveganje za nastanek kariesa

 • Slabosti

  • ob neustrezni izbiri (RDA>100, to so pregrobe paste za vsakodnevno uporabo) lahko škoduje zobem na dolgi rok

  • penilci lahko povzročijo poškodbe sluznice (SLS lahko pri nakaterih izzove nastanek aft)

  • eterična olja lahko povzročajo alergične rekacije mehkih tkiv ustne votine

Zobni prašek

 • Prednosti

  • nežno čisti in polira zobe (zobni praški z RDA<100)

  • pogosto je narejen iz naravnih in organskih sestavin 

  • ni možno predoziranje s fluoridom pri otrocih

 • Slabosti

  • je manj priročen za čiščenje zob, ker je v obliki prahu

  • nepoznana grobost (RDA ne sme biti večji od 100, če je, pomeni da je zobni prašek na dolgi rok škodljiv in pregrob do zobnih tkiv)
  • zelišča in glina lahko v ustih pustijo nenavaden občutek

  • ponavadi ne vsebuje fluorida, kar pomeni manjšo zaščito zob pred kariesom

  • eterična olja lahko dražijo ustno sluznico

zobni prašek

Kaj vsebujejo zobni praški?

 1. Abrazivi
  Soda bikarbona (natrijev bikarbonat) je sestavina, ki že vrsto let velja za abraziv, ki pomaga pri čiščenju zob. Namesto nje se lahko uporablja tudi kalcijev karbonat, hidrirana silika, morska sol ali bela glina kaolin.
 2. Sladila
  Sladilo ksilitol doda sladek okus prašku, ki ga naredi prijetnejšega za uporabo. Stimulira proizvodnjo sline, ki pomaga zaščititi in remineralizirati zobe. Namesto ksilitola se lahko uporablja tudi stevio, sorbitol ali saharin.
 3. Arome
  Klinčki oz. nageljnove žbice dajejo odličen okus in vonj. V ta namen se lahko dodajajo tudi kava, kardamom v prahu, cimet v prahu, ingver v prahu, beli poper v prahu, posušena zelena meta, pesa v prahu, maranta, žajbelj, ekstrakt jagode, citral, geraniol, limonen, linalool, itd.
 4. Eterična olja
  Obstaja vrsta eteričnih olj, ki se jih uporablja v oralno-higienskih pripomočkih. Dodajajo se lahko olje poprove mete, olje zelene mete, olje sivke, limonino olje, olje nageljnovih žbic, kardamom olje, itd. 

Kako uporabljati zobni prašek?

Ščetkanje z zobnim praškom je podobno ščetkanju z zobno pasto. Zmočite zobno ščetko pod tekočo vodo in jo pomočite v zobni prašek. Nadaljujte s ščetkanjem zob kot običajno. Ščetkajte vsaj 2 minuti, dokler zobje niso popolnoma čisti. Splaknite zobno ščetko in usta z vodo. Zobni prašek se lahko uporablja večkrat na dan, priporočljivo pa dvakrat na dan, pred spanjem in zjutraj. Lahko uporabljate zobni prašek samostojno ali pa v kombinaciji z zobno pasto. 

Zobni prašek je lahko tudi v obliki zobnih tabletk, ki se prej zgrizejo z zobmi in se nato v ustih se spremenijo v zobni prašek.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.