ZOBNI MOSTIČEK IN ZDRAVLJENJE

ZOBNI MOSTIČEK IN ZDRAVLJENJE

Zob se lahko izgubi zaradi različnih vzrokov, nekateri izmed teh so neuspelo koreninsko zdravljenje, nesreča, obolele dlesni ali karies. Po izgubi zoba je ponavadi potrebno najti rešitev za izboljšanje žvečenja in samozavesti posameznika. Ko gre za nadomestitev izgubljenega zoba, je zobni mostiček ena najpogostejših rešitev.
Ali ste vedeli?
Zobni mostički v zobozdravstvu predstavljajo umetno izdelane zobe, ki nadomeščajo manjkajoče naravne zobe.

Kaj je ZOBNI mostiček?

Zobni mostički omogočajo nadomestitev vaših manjkajočih zob z umetnimi. Vrzel v zobnem loku torej nadomestimo z umetnim nadomestkom, ki posnema naravne zobe. 

Mostiček se pritrdi na vaše sosednje zobe (sidrni zobje). Sidrni zobje na obeh straneh se imenujejo tudi nosilci, umetni zob med njima pa je imenovan člen. Členov je lahko tudi več, kar pomeni, da lahko nadomeščamo tudi več zaporedoma manjkajočih zob.

zobni_mosticek

Katere vrste materialov obstajajo za zobne mostičke?

Zobni mostički so lahko izdelani iz različnih materialov:

 1. iz kovin (zlato, posebne dentalne zlitine) – danes redko,
 2. iz keramike (cirkonij, porcelan),
 3. kombinacija kovine in keramike.
Glede na vrsto materiala lahko ločimo polnokeramične in kovinsko-keramične zobne mostičke. Pri kovinsko-keramičnih zobnih mostičkih je lahko kovina vidna ali pa je popolnoma prekrita s porcelanom.

Stroški, lokacija mostu in specifične individualne potrebe določajo vrsto izbranega materiala.

Kovina v nekaterih mostovih lahko povzroči alergijske reakcije in težave z avtoimunostjo. Čeprav načeloma ni težav z mostovi, ki vsebujejo kovine, pa so v nasprotnih primerih polno keramične možnosti vseeno bolj prijazne do tkiv.

Kdaj boste potrebovali zobni mostiček?

Zobni mostovi se lahko izdelajo v več situacijah, kadar v zobnem loku manjkajo zobje. Če imate v zobnem loku prisotno vrzel, je dobro, da razmislite o nadomeščanju te vrzeli z umetnim nadomestkom, saj so v nasprotnem primeru lahko na dolgi rok negativne posledice neizogibne.

Če pustite vrzel v ustih nesanirano, lahko kasneje zasledite drastični premik preostalih zob in zobnega grebena. 

Na splošno velja, da je zobni implantat boljša možnost nadomeščanja manjkajočega zoba, vendar je cena v tem primeru nekoliko večja. Zobni mostiček je tako dobra druga možnost. 

zobni mostiček

Izdelava zobnega mostička je možna le takrat, kadar imamo na razpolago zdrave nosilce, ki morajo nositi most mnogo let.

4 tipi zobnih mostičkov

Večina odraslim manjkajo tudi do trije zobje. Če ste primeren kandidat za izdelavo mostička, bo vaš naslednji korak seznanitev o vrsti mostičkov. 

S poznavanjem možnosti, ki so vam na voljo, boste lažje razumeli priporočila svojega zobozdravnika in ugotovili, katera od mostov je najboljša izbira za vas.

1. Tradicionalni zobni mostiček

Tradicionalni mostovi najbolj zgodovinsko priljubljena izbira. Člen držijo zobne krone, nameščene na naravne zobe na obeh straneh vrzeli. Gre za zelo močan tip mostu in lahko celo nadomesti kočnik (zadaj manjkajoče zobe).

Slaba stran je, da bo vaš zobozdravnik moral odstraniti zgornjo plast zoba (sklenino) na vaših sosednjih zobeh. Odstranjena sklenina ne zraste več nazaj, kar pomeni, da je odločitev, da dobite most, trajna. Tudi če se pozneje odločite za drugo vrsto protetike, bodo ti obrušeni zobje potrebovali prevleke do konca življenja. Odločitev za most torej ni odločitev, ki bi jo na hitro sprejeli.

2. Enostransko vpeti zobni mostiček

Takšen most se od tradicionalnega mostu razlikuje po tem, da je člen podprt le na eni strani vrzeli. Običajno so potrebni, če obstaja več kot en manjkajoč zob.

Na žalost je ta vrsta mostu zaradi svoje enostranske nosilne strukture bolj rizičen z vidika njegovega dolgotrajnega obstoja. To lahko povzroči težave, na primer ohlapno prevleko na nosilcu ali zlom zoba nosilca.

3. Maryland zobni mostiček

Ta most ima porcelanska ali kovinska krilca, ki obdajajo umetni zob. Takšen most je idealen za primere, ko zobje še niso prenehali z rastjo, npr. pri izgubi zob pri mladostnikih. V večini primerov z Marylandovim mostom se pozneje uporabi trajnejši most ali celo delne proteze.

4. Zobni mostiček, ki ga podpirajo vsadki

Most, ki ga podpirajo implantati, se običajno uporabi v primerih, ko je potrebno nadomestiti več manjkajočih zob. 

To odpravlja potrebo po brušenju sosednjih naravnih zob in običajno se uporablja en implantat na en manjkajoči zob. 

Gre za izredno močno in trpežno možnost zdravljenja, toda takšen most zahteva dodatni kirurški poseg, z namenom, da se vsadki pričvrstijo v čeljustno kost.

koliko stane zobni mostiček?

Stroški mostička se razlikujejo glede na številne dejavnike:

 1. število potrebnih členov oz. umetnih zob,
 2. materiali, uporabljeni pri restavriranju (vrsta keramike, kovine),
 3. stopnja zahtevnosti restavriranja,
 4. druga potrebna zdravljenja, na primer pri bolezni dlesni ali zobni gnilobi,
 5. cena zobozdravstvenega dela je na trgu različna.

Spodaj je podano nacionalno povprečje za vsako vrsto zobnega mostu:

 • Tradicionalni most (en člen in prevleki na dveh sosednjih zobeh): od 700 do 1300 EUR
 • Kantilni most: ti imajo skoraj enak cenovni razred kot tradicionalni mostovi, vendar lahko zaradi ene manjše krone stanejo nekoliko manj.
 • Maryland most: ta vrsta mostu je cenejša, običajno stane od 500 do 700 EUR za člen in kovinska/keramična krilca, ki ga podpirajo.
 • Most, ki podpira implantate: imajo največji cenovni razpon. Število manjkajočih zob je ključni dejavnik, zato lahko ti stanejo od 3.000 do 10.000 EUR, odvisno od tega, koliko členov in implantatov je potrebnih.

prednosti in pomanjkljivosti zobnega mostička

Prednosti mostičkov

 1. So lahko stroškovno učinkovite rešitve za tiste, ki si ne morejo privoščiti vsadkov.
 2. Mostički vam omogočajo, da govorite, jeste in se nasmejete brez težav, saj kvalitetno in nevidno nadomestijo manjkajoče zobe.
 3. Preprečujejo premike sosednjih in nasprotnih zob, ki bi sicer nastali zaradi vrzeli.
 4. Postopek izdelave je hiter in manj invaziven kot druge alternative.

Pomanjkljivosti mostičkov

 1. Slabo nameščeni ali premikajoči mostički omogočijo, da se pod njimi nabirajo obloge in bakterije, kar lahko privede do propada nosilnih zob.
 2. Nosilni zobje, ki niso dovolj močni, da bi podpirali zobni mostiček se lahko zlomijo. Če se zaradi mostička poškodujejo nosilni zobje, se lahko ustno zdravje še poslabša, v nekaterih primerih pa je celo potrebnih več vsadkov.
 3. Mostičke je težko čistiti, kar lahko privede do propadanja zob ali potrebe po pogostejšem čiščenju zob pri zobozdravniku.

Kakšne so še druge rešitve poleg zobnega mostička?

Vrste in cene mostičkov vas bodo morda spravile v dvome ali se zanj sploh odločiti. 

Tu so pogoste alternative mostovom, ki so za vas morda druga vrsta rešitve.

Pri odločanju o vrsti zobozdravstvene oskrbe se vedno posvetujte s svojim zobozdravnikom. Tako vam lahko nudi dodatne nasvete in rešitve prilagojene vašim razmeram v ustni votlini.

1. Zobni mostiček  ali vsadek

Če manjka le en zob, bo implantat stal približno toliko kot tradicionalni mostiček. Nekaj dejavnikov, ki jih je treba upoštevati:

 • Mostovi ne potrebujejo operacij za razliko od vsadkov. 
 • Postopek izdelave tradicionalnega mostička je hitrejši in enostavnejši in zahteva manj obiskov.
 • Kakovostni vsadki so vseživljenjska naložba. Mostove je običajno potrebno zamenjati vsakih 10-15 let.
 • Vsadki preprečujejo razgradnjo čeljustne kosti za razliko od mostička.
 • Vsadki niso dobra možnost, kadar so prisotne težave s količino in kvaliteto čeljustne kosti, tako da se je potrebno v takšnem primeru zadovoljiti z mostičkom.

2. Zobni mostiček ali prevleka

Prevleke so zagotovo cenejše od mostu, vendar se običajno uporabljajo za reševanje specifičnih težav:

 • Prevleko se pogosto uporabi, kadar je obstoječi zob še mogoče ohraniti, a je sama krona preveč oslabljena, da bi se jo dalo reševati zgolj s plombo (npr. v primeru odloma dela zoba, pri mrtvih zobeh, pri zobeh z veliko predhodno plombo, itd.). Prevleka v tem primeru deluje kot ščit, ki zob varuje pred nadaljnim lomom. Stroški prevleke so precej nižji od mostu in se ponavadi gibljejo od 150 do 400 EUR.

3. Zobni mostiček ali koreninsko zdravljen zob s prevleko

Včasih obstaja možnost koreninskega zdravljenja zoba in izogib odstranitvi zoba. To pomeni, da ohranimo lasten zob in nimamo vrzeli. V tem primeru ni potrebna izdelava mostička, ampak le sanacija okvarjenega zoba. Ta sanacija obsega koreninsko zdravljenje, opcijsko zatiček in na koncu prevleko. Cena koreninskega zdravljenja zoba se lahko giblje od 300 do 900 EUR. Cena zatička od 50 do 200 EUR. Cena prevleke od 150 do 400 EUR. Vedno pa je takna sanacija povezano tudi z nekim rizikom, da se zdravljenje ne izide po načrtih. Noben koreninski kanal ni 100% čist ali sterilen, kot bi si v teoriji želeli. S koreninskim zdravljenjem tvegate, da bo majhen del preostalih bakterij ponovno dejaven in bodo pričele tvoriti novo vnetje kmalu po sanaciji ali šele leta po tem. Garancije za to žal ni. V tem primeru se odločimo za odstranitev zoba in na koncu za izdelavo mostička. Čeprav imajo koreninska zdravljenja včasih svoje težave, pa se vseeno poizkusi situacijo najprej rešiti na takšen način. Puljenje pride v poštev kot zadnja rešitev. 

4. Zobni mostiček  ali delna proteza

Delna proteza je snemljiv protetični nadomestek, ki ga je potrebno vsakodnevno sneti iz ustne votline in očistiti. Narejena je iz plastike in kovine. Proteza nosi umetne zobe, ki nadomeščajo vse manjkajoče zobe v eni čeljusti. 

Slabosti delnih protez pred mostički je kar nekaj. Delne proteze lahko poškodujejo sosednje zobe in akumulirajo več zobnih oblog, ki jih je potrebno dosledno odstranjevati. Čeprav je most na splošno primernejša možnost, je na voljo samo, če so sosednji zobje dovolj močni in zdravi, da ga lahko podpirajo.

Postopek izdelave zobnega mostička

Mnogi pacienti so zaskrbljeni, kaj lahko pričakujejo pri vsakem obisku pri zobozdravniku in obsežnejši protetični postopek, kot je izdelava mostička, ni nobena izjema.

Postopki pred izdelavo mostička

Pred postavitvijo mostička je ponavadi potrebno odstraniti problematične zobe. Morda boste potrebovali približno dva dni, da si opomorete od puljenja, saj gre še vedno za določeno vrsto operacije v ustni votlini. Po odstranitvi zoba je potrebno počakati 2-3 mesece, preden se naredi mostiček. Mesto, kjer se je odstranilo zob, bo tako popolnoma zaceljeno. Ne hitite! Če se izdelava mostička zgodi prezgodaj, bo resorpcija kosti pod njim kasneje izgledala grozno. 

Prvi obisk – brušenje

Ko se boste pri zobozdravniku že odločili za izdelavo mostička, se boste odpravili na prvi obisk za izdelavo mostu. Na prvem obisku se nosilni zobje obrusijo. Nato se naredi odtis, ki se ga pošlje v laboratorij, kjer zobni tehniki izdelajo prvo ogrodje za mostiček.

Do naslednjega obiska boste imeli nameščen začasen mostiček, s katerim se zaščiti in pokrije obušene zobe. Skrbite le, da boste izvajali dobro higieno okoli začasnega mostička vse do naslednjega obiska. 

Drugi obisk – cementiranje

Ko mostiček prispe iz laboratorija, boste prišli na svoj drugi obisk. Tu bodo odstranili začasni mostiček in preverili naleganje trajnega v ustih. Za zagotovitev udobnega prileganja bo morda potrebnih nekaj prilagoditev. izgotovljeni zobni mostiček se bo na koncu cementiral na vaše zobe, kjer naj bi zdržal naslednjih nekaj let.

Koliko časa traja, da se navadimo na mostiček?

Čas se razlikuje od pacienta do pacienta, vendar mnogi pravijo, da je potreben le teden ali dva, da se pričnete počutiti udobno. 

Včasih se lahko mesto, kjer se je odstranilo zob ali zob, ki se je koreninsko zdravil, celi od šest do osem tednov. Če imate prisotne krvavitve, ki se ne ustavijo ali močne bolečine, takoj pokličite svojega zobozdravnika.

Ali je težko jesti oz. govoriti z mostičkom?

Po cementiranju mostu boste morda občutili nekaj neprijetnosti, toda s tem ko vnetje upada, bi moralo biti vaše prehranjevanje in govorjenje dejansko vedno  boljše .

Neposredno po namestitvi mostička se lahko zgodi, da se med žvečenjem sproža bolečina. Ker zobni mostovi niso trajni in če začne povzročati težave ali bolečino, o tem takoj obvestite zobozdravnika. Te težave se lahko sčasoma poslabšajo.

higiena zobnega mostička

Kot smo že razpravljali, mostovi niso trajna rešitev. Vendar pa dobra ustna higiena, redni pregledi pri zobozdravniku in čiščenje zob na šest mesecev lahko vplivajo na to, kako dolgo zdrži mostiček v ustih.

Pri zobnem mostičku je pomembno, da ščetkate dvakrat na dan in uporabljate posebno nitko za mostičke (Superfloss) ali medzobne ščetke.

Če se to izkaže za težko opravilo, zaprosite za nasvete o ustni higieni vašega zobozdravnika ali ustnega higienika.

Zobni mostiček lahko kopiči zobni kamen, obloge in bakterije okoli dlesni, če ga ne očistite pravilno. Zato je še posebno pomembno, da se ga boste naučili dobro očistiti.

zobni_mosticek
ALI STE VEDELI, DA JE POTREBNO ČISTITI TUDI MOSTIČKE?

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.