ZOBNE PROTEZE IN VSE KAR MORATE O NJIH VEDETI

ZOBNE PROTEZE IN VSE KAR MORATE O NJIH VEDETI

Kako lahko dobim novo zobno protezo?

Na pregledu pri svojem zobozdravniku lahko preverite ali ste preimeren kandidat za snemnoprotetično zdravljenje. Novo protezo vam lahko naredi vaš osebni zobozdravnik ali pa vas napoti k specialistu protetiku, ki se ukvarja prav s protetičnim zdravljenjem na specialistični ravni. Specialist ponovno opravi pregled in oceni stanje ter predlaga ustrezno zdravljenje.

Cene protez variirajo glede na zahtevnost njene izdelave, glede na potrebe posameznika in lokacije, kjer je izdelana. Izvajalec vam lahko izstavi predračun ali vas ustno obvesti o ceni izdelave želene proteze. Nekatere vrste protez so krite tudi iz zdravstvenega zavarovanja v celoti ali pa delno.

Zobne proteze lahko nadomeščajo le nekaj zob ali pa vse manjkajoče zobe.

Kakšne vrste protez poznamo?

Zobne proteze delimo na delne proteze, ki nadomeščajo nekaj zob in totalne proteze, ki nadomeščajo vse manjkajoče zobe.

Totalne proteze sedijo na dlesni in pokrivajo čeljustni greben, njihovo stabilnost in retencijo pa se lahko izboljša s pomočjo implantatov. 

Delne proteze prav tako sedijo na dlesni in pokrivajo čeljustni greben kjer manjkajo zobje, za sidrenje pa uporabljajo še prisotne zobe v ustni votlini. 

Kako poteka izdelava proteze?

Postopek izdelave zobne proteze ne boli. Nekoliko bolj neprijetna izkušnja je lahko za tiste, ki imajo bolj izražen žrelni refleks, saj je izdelava zobnih protez povezana s kar nekaj odtiskovanji čeljusti. 

Po vstavitvi nove proteze v usta in začetnem nošenju se lahko pojavijo na ustni sluznici žulji, ki so lahko boleči, predvsem ob jedi. Ko se ustna sluznica navadi na novo protezo, nošnja proteze ni več povezana z bolečino. Koliko težav boste imeli z novo protezo je odvisno tudi od tega, ali ste že pred tem nosili protezo.  

Če so vam pred kratkim odstranili vse zobe in ste dobili totalno protezo je lahko privajanje težavno in lahko traja tudi več tednov.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Obvestilo o