VRSTE ZOBNIH PREVLEK

VRSTE ZOBNIH PREVLEK

Trajnostna doba prevlek je od 5 do 15 let oziroma odvisna je predvsem od kakovosti izdelave in vzdrževanja. Dobro narejene in vzdrževane prevleke lahko trajajo še dlje.
Ali ste vedeli?
Zob, ki počasi slabi v svoji trdnosti potrebuje zobno prevleko, ker plomba več ne zadostuje.

Kaj je zobna prevleka in kakšne vrste poznamo?

Zobje lahko postanejo sčasoma oslabljeni, bodisi zaradi kariesa, poškodb ali pa drugih vzrokov, zato se jih lahko zaščiti s prevlekami.

Zobna prevleka je fiksnoprotetični izdelek, ki obda zob v celoti, ga poveže in učvrsti, da lahko še naprej prenaša močne grizne sile. Narejene so individualno za vsak zob posebej. Med izvedbo zobozdravnik določi obliko, velikost in barvo, ki bodo čim bolj posnemali preostale zobe v ustih. 

Prevleko lahko namestimo na katerikoli zob, spredaj ali zadaj v zobnem loku, kjer obnovijo estetiko in funkcijo obrabljenih, oslabljenih, polomljenih, plombiranih zob. Zobne prevleke so lahko začasne ali stalne. Začasne so izdelane iz akrila ali nerjavnega jekla in jih nosimo, dokler zobozdravnik ne pripravi stalne krone.

Poznamo več različnih zobnih prevlek, ki se razlikujejo glede na tehniko izdelave in materiale. Stalne krone so izdelane iz kovine, porcelana zlitega na kovino, smole ali keramike.

Prevleke ravno tako zahtevajo natančno in redno ščetkanje, nitkanje, profesionalno čiščenje zobnih oblog pri zobozdravniku ali ustnem higieniku in kontrolne zobozdravstvene preglede. Obstaja pa tudi verjetnost, da bo treba obstoječo protetično konstrukcijo vsaj enkrat do dvakrat v življenju zamenjati.

1. Kovinsko-porcelanska prevleka

Kovinsko porcelanska prevleka je zelo močna, saj cel zob obdaja spodaj ležeča kovina, ki pa je po vrhu v celoti prekrita s porcelanom. Te prevleke so zelo pogosto uporabljene, predvsem za zadnje zobe.

2. Polnokovinska prevleka

Polno kovinske prevleke se danes zelo redko uporabljajo (oz so takorekoč že preteklost), niso estetske so pa močnejše in trdnejše od porcelanskih, zato so primernejše za zadnje zobe. Lahko so narejene tudi iz zlata.

3. Polnokeramična prevleka

Polnokeramične prevleke v svoji zgradbi nimajo kovine in se vedno več uporabljajo. Kovina je nadomeščena s cirkonijem, čezenj pa je zapečen porcelan. Te prevleke so primerne za krajše in daljše konstrukcije. Cirkonij je posebna keramika izredne trdnosti, ki je bele barve in tako tudi estetsko zadovoljiv. Slabosti vseh prevlek so, da je potrebno obrusiti več zobne mase kot pri pripravi luske, dražje so kot plombe in se lahko odlomijo ali odkrušijo.

4. Fasetirana prevleka

Fasetirane prevleke so v celoti narejene iz kovine, čez sprednji del pa je nanešen bel smolnati material, ki ni porcelan in je zato manj obstojen. Takšne prevleke so cenovno nižjega ranga, saj se tudi prej uničijo. Druga različica je, da se namesto belega smolnatega materiala v namene estetike lahko uporabi tudi porcelan, ki je bolj obstojen.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.