ZOBNA PROTEZA, KI NADOMEŠČA VSE MANJKAJOČE ZOBE

ZOBNA PROTEZA, KI NADOMEŠČA VSE MANJKAJOČE ZOBE

Nekatere popolna izguba zob prizadane manj, spet druge močneje, nekateri se na novo totalno protezo zlahka prilagodijo in jo osvojijo ter integrirajo v svoje življenje, spet drugi težje oz. nekateri celo nikoli.
Ali ste vedeli?
Najpogosteje je izguba vseh zob povezana z boleznimi zob (zobna gniloba) in boleznimi obzobnih tkiv (parodontalno boleznijo).

Kaj se zgodi, ko izgubite svoj zadnji stalni zob?

Vseh zob ni mogoče izgubiti čez noč. Potreben je čas, da zobje postanejo oslabljeni do mere (zaradi kariesa, parodontalne bolezni, poškodb, obrabe, …), ko zanje ni več rešitve. Glavni razlog, da se razvije karies in parodontalna bolezen, ki veljata za največja vzroka pojava brezzobosti, pa so zobne obloge in neuspešnost pri vsakodnevnem odstranjevanju.

Proteze tako pomagajo ohranjati funkcijo žvečenja, govorjenja in estetiko. Zobne proteze zagotovijo dobro estetiko ne le med govorom in smejanjem, temveč tudi med mirovanjem obrazne mimike. Vse to prispeva k boljši samozavesti, saj obraz takoj deluje bolj pomlajeno.

Izguba vseh zob je lahko travmatičen dogodek, kako pa se lahko posameznik sprijazni z novo realnostjo pa je odvisno od njega samega.

Ljudje, ki so izgubili zobe in le teh niso nadomeščali s protezami, so se celo naučili grizenja z brezzobimi čeljustnimi grebeni (kjer so nekoč bili zobje). Čeprav to predstavlja neko obliko žvečenja hrane, pa to vsekakor ni rešitev, katere se bi lahko posluževali na dolgi rok. Trda in ostra hrana v teh primerih lahko rani sluznico kar privede do krvavenja ali celo infekcije. Hrana ni kvalitetno zdrobljena, kar obremenjuje želodec in posledično tudi sili k izbiri mehke in tekoče hrane. To pripelje do uživanja nizko kvalitetne in premalo raznovrstne hrane. S protezo pa se lahko uživa več različne hrane kot brez nje.

Dejstvo je, da več kot imate preostalega čeljustnega grebena, bolje bo proteza tesnila.

Kdaj ohranjanje preostalih zob v ustni votlini ni najboljša rešitev?

V primeru prisotne parodontalne bolezni, je včasih bolje odstraniti parodontalno prizadete zobe prej kot pozneje. Ohranjanje takšnih zob, samo zato ker so naravni, je na dolgi rok lahko zelo destruktivno za ohranjanje čeljustnega grebena (kostnine). 

O takšnih rešitvah govorimo predvsem takrat, kadar lahko ocenimo, da bo parodontalna bolezen definitivno progresivno napredovala in se je ne bo uspelo kontrolirati. 

Posamezniki brez motivacije za vzdrževanje optimalne ustne higiene, ki neredno obiskujejo zobozdravnika oz. parodontologa, takšne bolezni ne bodo uspeli zajeziti, kar pomeni definitivni propad vseh parodontalno prizadetih zob. 

Takšne zobe bo slej kot prej potrebno odstraniti. V takšnem primeru je lahko parodontalna bolezen uničila že precejšen del čeljustnega grebena, kar pa lahko pomeni slabšo protetično oskrbo s totalnimi protezami. 

V primerih kadar se parodontalno bolezen da zajeziti, pa je seveda ohranjanje naravnih zob prioriteta, posebno kadar govorimo o začetnih stadijih parodontalne bolezni in o visoko motiviranih posameznikih, ki doma redno in pravilno izvajajo ustno higieno ter redno obiskujejo zobozdravnika. 

Kako izgleda izdelava totalne proteze?

Pri prvem obisku se najprej naredi odtise zgornje in spodnje čeljusti. Pacient gre domov, tehnik pa v laboratoriju izdela mavčne modele po katerih se naredi posebno žlico, ki jo zobozdravnik uporabi pri naslednjem obisku. 

Kot omenjeno, pri drugem obisku zobozdravnik naredi še bolj natančne odtise čeljusti z prej omenjeno individualno žlico za dobro prileganje proteze. 

V tretjem obisku se oblikuje vosek, ki določi postavitev zob, izbere se tudi barva zob. 

Pri četrtem obisku zobozdravnik oceni postavitev zob in griz. 

V petem, zadnjem obisku, pacient dobi izdelano novo protezo. 

Število obiskov se seveda prilagodi po potrebi, kar pomeni, da je lahko potrebnih manj ali pa tudi več obiskov kot pa le pet. 

Zgornja proteza je narejena tako, da pokriva celo nebo. Kako tesno in kako dobro bo zgornja proteza držala je odvisno od več dejavnikov. Proteze so narejene tako, da imajo na zadnjem notranjem delu izboklino, ki služi boljšemu tesnjenju. Ta element ustvari sukcijo, ko pritisne ob mehko nebo.  

zobna proteza

Izdelava totalne proteze je nekoliko daljši postopek in je potrebnih do približno 5 obiskov pri zobozdravniku. Vsak obisk je pomemben za izdelavo dobro prilegajoče in estetske proteze.

Kako skrbeti za novo zobno protezo?

 Prvi teden po vstavitvi nove zobne proteze jejte nekoliko mehkejšo hrano, da se tkiva navadijo na protezo. Možno je, da se bo v začetku nabiralo tudi več sline v ustni votlini. Če se pojavijo rane zaradi proteze, spirajte usta dva do tri dni s toplo slano vodo in obiščite zobozdravnika, da vam protezo prilagodi na mestih, kjer vas je ožulila. Dobro je, da obiščete zobozdravnika takrat, ko se še vidijo žulji.

Protezo morate čistiti vsaki dan z mehko zobno ščetko in milnico.  Če ponoči ne spite s protezo, jo vedno dajte v vodo in je nikoli ne puščajte na suhem, kadar je nimate v ustih.

Z vašo novo protezo morate biti zadovoljni. Če imate kakršnekoli težave, se obrnite na svojega zobozdravnika. 

Normalno je, da imate po vstavitvi nove proteze nekaj težav, saj se boste morali nanjo še nekoliko navaditi.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.