ALI LAHKO ZOBNA PRHA NADOMESTI UPORABO MEDZOBNE ŠČETKE IN NITKE?

ALI LAHKO ZOBNA PRHA NADOMESTI UPORABO MEDZOBNE ŠČETKE IN NITKE?

Kaj je zobna prha?

Zobna prha je naprava namenjena čiščenju zobovja. Curek vode pod pritiskom pulzira na zobno površino in odstranjuje ostanke hrane in debris med zobmi nad in pod dlesnijo. Zobna prha predstavlja dodatek k osnovni ustni higieni (t.j. zobni ščetki, medzobnim ščetkam in zobnim nitkam).  Njena uporaba je dobrodošla, saj pomeni dodaten trud k ohranjanju čistoče zob. 

Priporočamo uporabo zobne prhe Waterpik. Naročite jo lahko TUKAJ. 

Ali je zobna prha nujna za zdrave zobe in dlesni?

Kot že omenjeno, zobna prha ne nadomešča ščetkanja in nitkanja oziroma medzobnih ščetk, saj iz ustne votline izpere le večje ostanke hrane, zobnih oblog pa ne odstrani dovolj dobro. 

Zobna obloga je na površino zoba trdno pričvrščen biofilm, ki se ga da popolnoma odstraniti le mehanično, torej s ščetkanjem. V medzobnih prostorih pa se zobne obloge lahko odstranijo le z  uporabo zobne nitke oz. medzobne ščetke. 

Iz tega razloga zobna prha ni namenjena preventivi pred nastankom zobne gnilobe, gingivitisa ali parodontalne bolezni. Prav tako ni namenjena zdravljenju omenjenih bolezni. Če boste uporabljali za čiščenje vašega zobovja le zobno prho brez karšnihkoli ščetk, ne boste temeljito odstranili oblog. 

Zobne obloge so tiste, ki povzročajo zobno gnilobo in vnetje dlesni in ne koščki hrane, ki so zagozdeni med zobmi. Trud mora torej biti usmerjen predvsem k vsakodnevnemu odstranjevanju bakterijskih zobnih oblog.

za koga je zobna prha primerna?

Zobna prha se lahko uporablja pri tistih, ki imajo:

  1. zobe oskrbljene s prevlekami, 
  2. mostove,
  3. nameščen fiksni zobni aparat,
  4. nepravilno postavljene zobe (tesno stanje),
  5. vstavljene implantate,
  6. parodontalno bolezen. Takšni zobje so pogosto navidezno podaljšani (zaradi izginevanja kostnine) in posledično nastanejo veliki medzobni prostori z veliko površine, ki jo je potrebno očistiti vsaki večer. Okoli parodontalno prizadetih zob so pogosto parodontalni žepi, ki jih s prho lahko očistimo. 
  7. težave z ustnim zadahom, zaradi obloženega jezika. Z uporabo nastavka za čiščenje jezika odstranimo bakterije z jezika, ki so prav tako eden izmed krivcev za zadah.

V vseh teh prostorih radi ostajajo koščki hrane, ki jih je težko odstraniti. Zobna prha temu odlično služi. Dodatno pa je potrebno zobe še poščetkati in uporabiti zobno nitko ali medzobno ščetko, ki bo odstranila še preostali trdovraten plak okoli zastojnih mest. Vodni curek zobne prhe, ne glede na to kako močan je, ne doseže mest, kjer se zobna gniloba začne razvijati.

glavni namen zobne prhe je, da z lahkoto odstrani ostanke hrane in pripravi lažji teren za čiščenje oblog z medzobno ščetko oz. nitko.

Kakšne zobne prhe obstajajo?

1. Namizne zobne prhe. So največje in najtežje zobne prhe. Postavi se jih na površino blizu vtičnice, saj jih napaja elektrika medtem ko čistite zobe.

2. Prenosne zobne prhe. Te prhe nimajo žice, ampak jih napajajo baterije. So majhne in prenosne, zato so idealne za potovanja. So manj močne od namiznih zobnih prh.

3. Zobne prhe, ki se priklopi na pipo.

4. Zobne prhe, ki se jih lahko uporablja pod tušem. Priklopi se jih na tuš in se jih lahko uporablja med tuširanjem. Ne poganjajo jih baterije niti elektrika, ampak curek iz tuša samega.

Previous
Next

Obstajajo 4 skupine zobnih prh. Različne so si v dizajnu, velikosti vodnih rezervoarjev, ceni in programih.

Kako je zobna prha sestavljena?

1. Rezervoar za vodo. Vanj nalijete vodo. Nekateri uporabniki vlijejo v vodo še malo ustne vode.

2. Nastavki za zobno prho. So ukrivljeni z majhnim premerom. Skoznje pride curek vode pod pritiskom. Pogosto so označeni z različnimi barvami, tako da se zlahka ločijo in jih enostavno lahko uporablja več članov družine (vsak si izbere svojo). Nastavki so lahko različni glede na njihovo funkcijo. Obstajajo ortodontski nastavki in nastavki s ščetko.

Ortodontski nastavekje namenjen spiranju in ščetkanju težko dostopnih mest okoli žic in nosilcev ortodontskega aparata. 

3. Gumb za kontrolo pritiska. Uporablja se za nastavljanje pritiska, pod katerim priteče voda iz nastavka. Obstajajo tudi zobne prhe, ki se priklopijo direktno na pipo ali tuš in je pritisk curka uravnavan preko pipe. 

4. Ročaj. Večina zobnih prh ima ročaj, ki ima vstavljen gumb za prižig in izklop prhe ter gumb za pavzo, za lažje kontroliranje čiščenja.

Na tržišču obstaja ogromno vrst zobnih prh. Vse pa imajo določene sestavne dele, ki so jim skupni.

Kako zobna prha deluje?

Zobna prha omogoča nastavitev tlaka, pod katerim voda priteče iz nastavka. Če zobno prho uporabljate prvič, nastavite tlak na najmanjšo stopnjo in ga nato počasi povečujte do želenega. 

Uporabite standardni nastavek, vodni curek pa usmerite na rob dlesni pod pravim kotom. Če boste usta pri tem rahlo priprli, boste preprečili škropljenje, voda pa bo nemoteno odtekala iz ust v umivalnik. 

Čiščenje z zobno prho začnite pri zadnjih zob in se počasi pomikajte proti sprednjim ter se vmes za kratek čas ustavite. Očistiti je dobro vsa mesta okoli zob, kot tudi med njimi. 

 

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.