IZ ČESA JE NAREJENA ZOBNA PASTA?

IZ ČESA JE NAREJENA ZOBNA PASTA?

Zobna pasta skupaj z zobno ščetko odstranjuje naravno prisotne depozite na zobeh, tako imenovane mehke zobne obloge. Trgovine imajo na svojih policah ogromno izbiro zobnih past. Ali se znate odločiti katera pasta je dobra pasta, kaj vsebuje, kako vpliva na vaše zobe in kdaj se katero pasto sploh uporablja?
Ali ste vedeli?
Proizvajalci lahko tržijo isti produkt pod različnim imenom in embalažo.

Zobne paste danes

Večina si umiva zobe dvakrat na dan z zobno pasto in veliko pa jih k svoji dnevni rutini doda še ustno vodo. Zobne paste in ustne vode se prodajajo povsod, v drogerijah, supermarketih, v lekarnah, v zobozdravstvenih ordinacijah, itd.

Obstaja ogromno vrst in blagovnih znamk med katerimi lahko izbiramo. Katera stvar nas prepriča, da kupimo ravno določeno zobno pasto ali ustno vodo? Ali so to sestavine, ki so dodane izdelkom? Ali se morda odločimo zaradi priporočila zobozdravnika, da kupimo določen izdelek? Ali pa je bilo trženje samega produkta preko oglasov tisto, ki je vplivalo na nakup? Znanje, ki ga pridobimo o izdelkih za ustno higieno, nedvomno v največji meri pride iz oglasov.

V televizijskih oglasih pogosto zasledimo modele z bleščečim in zdravim nasmehom. Želijo, da verjamemo, da bo določena zobna pasta naredila prav to z našim zobovjem. Torej, da bomo z uporabo njihove zobne paste pridobili bolj bele in čiste zobe, svež dah in da se bodo znebili zobnih oblog, vnetih dlesni, kariesa in zobnega kamna za vselej. Kar pa oglasi ponavadi ne povedo, pa je to, da je za ohranjenje zdravih zob in dlesni najpomembnejše ščetkanje in ne zobna pasta sama po sebi. Zaradi tega nastanejo nerealna pričakovanja glede samih izdelkov za ustno higieno.

Glavne sestavine zobne paste
Abrazivi 20 - 50 %
Voda 20 - 40 %
Vlažilci 20 - 35 %
Detergenti 1- 3%
Zgoščevalci 1- 2%
Arome 0- 2%
Sladila 0- 2%
Aktivne snovi 0- 2%
Barvila ali konzervansi 0,05 - 0,5 %

Katere so aktivne sestavine zobne paste?

Sestavine, ki delujejo proti kariesu

 1. Fluorid
 2. Ksilitol
 3. Kalcij-fosfat
 4. Natrijev bikarbonat

Sestavine, ki delujejo proti nastajanju zobnih oblog

 1. Natrijev lauril sulfat
 2. Triklosan
 3. Kovinski ioni
 4. Amiloglukozidaza
 5. Glukoza oksidaza
 6. Eterična olja
 7. Klorheksidin

Sestavine, ki delujejo proti nastajanju zobnega kamna

 1. Pirofosfat
 2. Cink

Sestavine, ki delujejo proti dentinski preobčutljivosti zob

 1. Kalijeve soli

Sestavine, ki delujejo proti nastanku aft

 1. Amiloglukozidaza
 2. Glukoza oksidaza

Belilne sestavine

 1. Abrazivi
 2. Dimetikon
 3. Papain
 4. Natrijev bikarbonat

Sestavine, ki delujejo proti zadahu

 1. Cink

FLUORIDI

Terapevtska snov. Večina zobnih past vsebuje fluorid, nekatere pa so tudi brez. Flourid pomaga krepiti zobno sklenino. Pogosto premalo časa ščetkamo, zato ni dovolj učinkovit. Najprej je potrebno odstraniti zobne obloge, šele nato lahko fluorid dobro učinkuje. To naj bo vedno dvostopenjski proces. 
fluorid

Dobro je, da se po končanem ščetkanju ust ne splakne z vodo, da se podaljša delovanje fluorida.

Antiseptiki

Zobne paste, ki so ponavadi tudi dražje, vsebujejo klorheksidin, ki preprečuje zobno gnilobo. Nekatere zobne paste vsebujejo triklosan, ki je antibakterijsko in protiglivično sredstvo. Triklosan zmanjša nastanek mehkih in trdih zobnih oblog za največ 12 ur. V ustni votlini ostaja še dolgo po tem, ko smo po ščetkanju usta sprali z vodo. Njegovi negativni učinki na zdravje še niso popolnoma jasni, zato se ga je bolje izogniti in uporabiti paste brez triklosana. Triklosan se dodaja tudi v mila, šampone, plastiko in obleke, kjer preprečuje rast bakterij, gliv in plesni. 

Primeri antiseptikov: klorheksidin, propolis, olje čajevca, triklosan, aloe vera, ksilitol…

Abrazivi

Namen abrazivov je bolje odstraniti zobne obloge iz zobnih površin.
 
Zobna pasta naj ima čim nižjo stopnjo abrazivnosti, kar poemni, da naj vsebuje čim manj abrazivov, ki bi lahko ob dolgotrajni uporabi poškodovali zobe. Poškodbe zob (abrazije) so večje v kombinaciji s trdo ali srednje trdo zobno ščetko.
 
Prozornejše zobne paste imajo manjšo granulacijo abrazivov. Največ abrazivov vsebujejo belilne zobne paste.
 
Na samo sklenino abrazivi nimajo tolikšnega vpliva kot ga imajo na razgaljene zobne vratove, kjer se nahaja zobni cement, ki je mehkejši in se zato bolj poškoduje. 
 
Če vas zanima, kako izgledajo abrazije zob, kliknite tukaj.
soda bikarbona

Primeri abrazivov: natrijev hidrogenkarbonat (soda bikarbona), sljuda, kalcijev karbonat, kalcijev pirofosfat, dikalcijev fosfat in hidratirani silicijev dioksid.

PENILCI

Ti povzročajo penjenje zobne paste, kar nam daje lažni občutek, da je zobna pasta učinkovita pri čiščenju. Pena, ki nastaja pri čiščenju, pomaga pri absorbiranju bakterijskega filma. Škoduje pa lahko ustni sluznici (afte) in reagira z nekaterimi sestavinami ustne vode (npr. klorheksidinom) in izniči njihovo antiseptično vlogo. 

Primeri penilcev: CAPB, Sodium Lauryl Sulfate-SLS (natrijev lauril sulfat), Poloxamer 407, Polyethylene Glycol 1000, Sodium Tripolyphosphate, Polysorbate 20...

penilci

AROME

Arome dodajo zobni pasti okus, ki je za uporabnika prijeten. Zobne paste imajo zato lahko okus po žvečilnem gumiju, sadju, mentolu, itd. Njihov namen je zamaskirati morebiten neprijeten okus zobne paste in pomagajo osvežiti ustno votlino z nevtraliziranjem slabega zadaha. Vendar to ne odstrani vzroka zadaha, če ga imamo. Težave se znebimo le za nekaj minut, potem pa se vrne. Nekatere antibakterijske snovi v zobni pasti lahko še povečajo zadah, na račun uničenja koristnih ustnih bakterij. Arome so lahko tudi eterična olja, ki lahko povzročajo draženje sluznice. 
arome

Primeri arom: janež, karvon, olje lovorike, cimet, mentol, koromač, mentol, meta, poprova meta, zelena meta, eugenol, limonene, linalool… 

HUMEKTANTI/vlažilci

To so sredstva za ohranjanje vlage zobne paste, ki jih je okoli 20-35%. Njihov namen je ohraniti zobno pasto lepo in gladko ter preprečujejo njeno izsušitev. 
aloe vera

Primeri: glicerin, sorbitol, voda, propilen glikol, aloe vera…

BARVILA

Barvila dajo zobni pasti privlačen videz za uporabo, kar je privlačno predvsem pa otroke.
 

Luknja v zobu nastane sčasoma, če zobnih oblog ne odstranjujemo dovolj hitro.

barvila

SNOVI PROTI PREOBČUTLJIVIM ZOBEM

Terapevtska snov. Če je zobna pasta namenjena preobčutljivim zobem, nam dejansko lahko pomaga, če jo uporabljamo vsaj 2 tedna. 

Primeri: Potassium Nitrate, Strontium Chloride…

ZGOŠČEVALCI

 
Zgoščevalci zgostijo zobno pasto, da ni preveč tekoča in ima lepo gladko konsistenco.

Primeri zgoščevalcev: karagenan, ksantan gumi, Hydroxyethyl Cellulose 3, Sodium Polyphosphate, Sorbitol Solution…  

SLADILA

Mnoge zobne paste vsebujejo sladila, da jim dajo boljši okus.

Primeri sladil: saharin, aspartam, ksilitol, sukraloza, beta-D glukoza, kalijev acesulfam…  

sladila

Konzervansi

Konzervansi preprečujejo rast mikrobov v zobni pasti in ohranjajo njen rok trajanja. Zaradi konzervansov, je zobna pasta pri sobni temperaturi varna za uporabo več mesecev. 

Primeri konzervansov: benzyl alcohol, macrogols, paraben, PEG, polyethylene, propylene glycol, sodium benzoate…

SNOVI PROTI ZOBNEMU KAMNU

Gre za kemično kontrolo nad nastajanjam zobnega kamna. Zobnega kamna, ki je že prisoten na zobeh, se ne da odstraniti z zobno pasto, prav tako z zobno pasto ne moremo vplivati na nastajanje zobnega kamna pod dlesnijo. 

Primeri snovi proti zobnemu kamnu (pirofosfati, idr.): bisodium PP, calcium PP, tetrapotassium PP, tetrasodium PP…

BELILNE SNOVI

Belilna sredstva v zobnih pastah so lahko abrazivi, ki mehansko čistijo površinske nečistoče ali pa vodikov peroksid, ki kemično reagira z madeži in jih razgrajuje.
 
Profesionalna belilna sredstva, dobljena pri zobozdravniku, morajo biti v stiku z zobmi celo uro, ali pa preko belilnega profesionalnega sistema doma, več dni po več ur, da se poznajo učinki beljenja. Z 2 minutama ščetkanja ne moremo doseči vidnega belilnega efekta. Zato belilne zobne paste ne dosegajo pravijh belilnih učinkov.
 
Najnovejše “belilne” paste obljubljajo večjo belino zob s pomočjo aktivnega ogljika, ki naj bi deloval neabrazivno z vpijanjem madežev.
oglje

Primeri belil: vodikov peroksid, abrazivi, ogljik

Alergene snovi v pastah

Nekatere snovi v pastah lahko prej povzročijo stranske učinke in alergične reakcije.

Primeri alergenov: methyl 2-octynoate, alpha-isomethyl ionone, hydroxycitronellal, isoeugenol, amyl cinnamal, amylcinnamyl alcohol, evernia furfuracea, cinnamyl alcohol, benzyl benzoate, hydroxyisohexyl 3-cyclohexane carboxaldehyde, benzyl cinnamate, benzyl salicylate, butylphenyl methylpropional, citronellol, coumarin, evernia prunastri, farnesol, geraniol, hexylcinnamal

Kakšno zobno pasto torej uporabljati?

Ne glede na vse, je ščetkanje z zobno pasto priporočljivo, posebno če vsebuje fluorid. Pomembna lastnost zobne paste je tudi, da neredi ščetkanje prijetnejše, saj ščetine tako lažje drsijo po zobni površini, kot bi sicer. To nas lažje prepriča, da ščetkanje opravljamo rutinsko in ne z odporom ter posledično premalokrat.

Najpomembnejše za ohranjanje zdravih zob in dlesni je umivanje zob s fluoridno zobno pasto (z nizko abrazivnostjo) in mehko zobno ščetko s pravilno tehniko ščetkanja. 

V primeru, da določena vrsta zobne paste ne odgovarja in po njeni uporabi nastanejo reakcije na koži in sluznici, pa jo raje zamenjajte.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.