ZOBNA NITKA

ZOBNA NITKA

Vam je zobozdravnik priporočil, da si nitkate zobe vsak dan? Sliši se dovolj preprosto, kajne? Vse je prav, dokler ne pridete v trgovino in obstrmite ob desetinah različnih vrst zobnih nitk. Preden zaprete oči in naključno izberete eno, preberite katera je zares prava za vas.
Ali ste vedeli?
Ozke prostore med zobmi je težko oziroma nemogoče doseči samo s ščetinami klasične ščetke, zato je nitkanje nujno.

Zakaj je zobna nitka pomembna?

Razumevanje, zakaj je nitkanje ključnega pomena za zdravje zob, je koristno.

Delci hrane in bakterije se ujamejo in ustvarijo kopičenje plaka, ki je glavni razlog bolezni dlesni in zob, kot tudi slabega zadaha in obarvanih zob. Zobna nitka pomaga bolj temeljito očistiti prostore med zobmi. 

Z nitko torej očistimo površine, ki jih z zobno ščetko ne dosežemo. Zdrava dlesen ob nitkanju ne sme zakrvaveti. Nitkamo vsaj enkrat dnevno, najbolje zvečer.

Noben tip nitke ni boljši od drugega v smislu kvalitete čiščenja zob. Najdite takšen tip nitke, ki bo najbolj delovala za vas in vam bo najbolj udobna za uporabo. Takšno nitko boste hitro osvojili in ne bo predstavljala odpora pri vsakodnevnem čiščenju zob. 

Vsak večer uporabite nov kos odtrgane zobne nitke oziroma novo zobno nitko na držalu, torej na bodo za enkratno uporabo.

Medzobni prostori predstavljajo 40 % zobnih površin. Tu zaradi pomanjkljive higiene hitreje pride do vnetja dlesni, parodontalne bolezni in zobne gnilobe.

Ali lahko zobno nitko uporabljamo za čiščenje vseh medzobnih prostorov?

Pomembno pa je vedeti, da lahko nitko učinkovito uporabljamo zgoraj in spodaj le od prvega ličnika na eni strani do prvega ličnika na drugi strani zobnega loka. Med zadnjimi zobmi je potrebno uporabljati medzobne ščetke, saj je anatomija kočnikov taka, da jih niti nitka ne more dobro očistiti. 

Kočniki so v medzobnih prostorih konkavne oblike, zato so le ščetine medzobne ščetke tiste, ki lahko očistijo te površine. Nitka jih zaobide, kar pomeni, da se tam dolgo časa zadržujejo škodljive zobne obloge.

Kakšne vrste zobnih nitk poznamo?

 • Vretenaste nitke. To je osnovna in najbolj enostavna vrsta nitke, ki lahko učinkovito očisti medzobne prostore in ob pravilni uporabi ne povzroča škode. Najpogostejša vrsta zobne nitke prihaja v plastični posodi in je navita na kolutu. Poznamo dve vrsti takšnih nitk, to sta multifilamentna in monofilamenta. Multifilamentna je standardna nitka, izdelana iz svilenih ali najlonskih vlaken, in je na splošno najcenejša. Ker je sestavljena iz več vlaken, obstaja možnost cefranja, še posebej če so vaši zobje postavljeni tesno skupaj. Nekatere znamke nitke povoskajo, ker tako lažje drsijo. V zadnjem času so razvili tudi monofilamentne nitke, ki sestojijo iz enega snopa PTFE (politetrafluoroetilena). Ta novejša tehnologija ustvarja močnejšo vlakno, ki je odporno na trganje in cefranje. Ta tip zobne nitke se priporoča, če imate občutljive dlesni, ker je tekstura niti mehkejša in nežnejša. Nitke so na voljo v različnih širinah glede na velikost medzobnih prostorov. Okusi nitk so različni, od mete do cimeta in so na voljo tistim, ki želijo dodatno stopnjo svežine. Lahko so prevlečene tudi s fluoridi.
 • Tkane nitke. Kot pove že ime, je ta vrsta nitk predena iz vlaken, tkanih skupaj v vrvico. Tekstura omogoča lažji oprijem in manj verjetno je, da zdrsne skozi prste. Tkane nitke so lahko aromatizirane ali ne in nimajo voskastega priokusa. Slaba stran je, da jih težje najdemo v drogerijah. So nežnejše in nekatere se ob stiku s slino napihnejo.
 • “Super nitke” oz. nitke z odebeljeno čistilno gobico (npr. Superfloss).  Te nitke so v paketu že tovarniško narezane. En konec niti je trši, podoben vezalki, tako da se lahko vstavi na primer pod most. Drugi konec nitke ima gobasto teksturo, ki je namenjen čiščenju zob. Uporabljajo se za čiščenje pod mostički, okoli implantatov in za čiščenje fiksnih aparatov.
 • Dentalni trak. Ta nitka izgleda kot širok, raven trak iz plastike, ki je lahko povoščen. Trak je tanek in omogoča lažje drsenje med zobmi. Te nitke niso posebno dobre, saj hitro zdrsnejo v medzobnih prostorih proti dlesni in jo poškodujejo, zato se lahko porežete, lahko pa tudi pripeljejo do umikanja dlesni.
 • Zobna nitka na držalcih. Je dobra rešitev za manj spretne, katerim nitke pogoste zdrsnejo iz prstov. Držalo običajno prihaja v “Y” obliki z vmes napeto nitko. Nitka mora biti dovolj dolga, da se jo lahko vstavi med zoba. Daljši ročaji ponavadi zagotavljajo lažje manevriranje, predvsem okoli zadnjih zob. Taka nitka naj bo čvrsto napeta na držalu in ne ohlapna. Držalo mora biti takšno, da se pri nitkanju ne upogiba, torej čvrsto in z dobrim oprijemom. Zobotrebec na koncu držala ni potreben, prav tako ne perforacije, saj oslabijo držalo in povzročijo njegovo zvijanje. Nitka in držalo naj bosta v enem, saj se pri snemljivih glavah pogosto dogaja, da se glava z nitko snema in otežuje nitkanje. Potek nitke in držala naj bo vzporeden in ne pravokoten, saj je na tak način nitkanje olajšano v zadnjih predelih ust.

V prosti prodaji prodajajo veliko vrst nitk. Izbira ustreznega tipa zobne nitke se lahko zdi zastrašujoče, vendar je preprosto, ko boste razumeli značilnosti in prednosti RAZLIČNIH VRSt NITK. Cilj je, da bi našli tisto, ki jo je najlažje vključiti v vašo dnevno rutino ustne higiene.

Kako nitkamo?

 1. Uporabite približno 25 cm dolgo zobno nitko.
 2. Konca nitke navijte okoli sredincev obeh rok in pustite med sredincema prostih nekaj centimetrov nitke.
 3. Prosti del nitke napnite s palcem ene in kazalcem druge roke.
 4. Napeti del nitke potisnite z gibi naprej in nazaj nežno med zobe do linije dlesni.
 5. Nitko rahlo ovijte okrog zoba in jo nežno potisnite pod prosti rob dlesni. Pri tem ne uporabljajte večje sile, kot če bi pisali s svinčnikom. Nitko držite v obliki črke »c« ovito okrog zoba in se z žagajočimi gibi pomikajte proti grizni ploskvi zoba (stran od dlesni). Kadar nitka ob potegu zaškripa veste, da ste ploskev očistili.
 6. Nitko odstranite tako, da jo z gibi naprej in nazaj premikate proti grizni ploskvi zoba.

Tehnika zanke.

pogoste napake, ki jih naredimo ob nitkanju?

 

 • Z nitko ne očistimo ploskev obeh zob, ki sestavljata medzobni prostor. Če z nitko samo potegnemo navzdol proti dlesni in nato navzgor, očistimo le 50 % površin medzobnega prostora. Potrebno je očistiti vse ploskve medzobnega prostora, to je ploskvi obeh sosednjih zob. Če imamo v ustih vse zobe do sedmic, mormo skupno očistiti 56 zobnih ploskev. Potrebno si je vzeti nekaj sekund časa za vsako ploskev, kjer z nitko potegnemo nekajkrat navzgor in navzdol, kar nanese približno 2 minuti časa za čiščenje vseh medzobnih prostorov, s tem da znitkamo do štiric, med zadnjimi zobmi pa je bolje uporabiti medzobno ščetko.
 • Nitkamo vse medzobne prostore z istim odsekom nitke. Dobro je, da za vsak medzobni prostor uporabimo svež kos nitke. Nitka, ki so jo odrežemo je dolga vsaj 25 cm, zato zlahka odmerimo vedno nov del te nitke s katero očistimo zobe. Na tak način se ne vnaša plaka spet nazaj v drug medzobnih prostor, prav tako ne njegovih bakterij. Vsekakor pa smo plak razbili, kljub temu, da tega priporočila ne upoštevamo. To pa je najpomembnejše za preventivo kariesa. To priporočilo je težje izvedljivo predvsem pri tistih, ki uporabljajo zobne nitke na držalih.
 • Nekontrolirana sila nitkanja. To je najlažji način, da poškodujemo dlesen in njen pripoj na zob. Nastane lahko umik dlesni, ki se več povrne v normalno stanje. Ker so nekateri zobje postavljeni tesno skupaj, je nitko težko spraviti v medzobni prostor. Zato je pomembno, da z nitko premostimo kontakt zob z žagajočimi gibi, s katerimi se pomikamo proti dlesni.
 • Pozabimo nitkati za zadnjim zobom v zobni vrsti. To je mesto, ki ga moramo prav tako očistiti, saj je to mesto, ki je najpogosteje pozabljeno. Na tak način odstranimo bakterije, ki bi našle pot med zob in dlesen.
 • Ne nitkamo zob povezanih z ortodontsko žico. Večina končanih ortodontskih pacientov dobi žični retencijski lok na zgornjih in spodnjih zobeh, ki poskrbijo, da se zobje ne premikajo. Nitkanje takšnih zob je oteženo, a nujno potrebno. Nitka se lahko s posebno nitko s čistilno gobico, ki je temu tudi namenjena.
 • Nitkamo brez načrta. Dobro je, da se navadimo nitkanja v določenem vrstnem redu, ki se ga držimo vsak večer. Vseeno je, kje začnemo nitkati, le navaditi se je potrebno sistema, ki si ga zastavimo. Če nitkamo po občutku, “malo tu, malo tam”, se pogosto zgodi, da pozabimo očistiti določene medzobne prostore ali pa kar celo stran zobnega loka. Najlažje je začeti zgoraj desno, od tam gremo proti zgornji levi strani zobnega loka, nato spodaj levo in proti spodnji desni strani.
 • Nitkati prenehamo, ko opazimo kri. To je najpogostejša napaka. Krvaveča dlesen je znak slabe higiene. Če tam higieno zaradi krvavenja še nadalje opuščamo in čakamo, da bo krvavenje ponehalo samo od sebe, si lahko naredimo ogromno škodo. Krvavenje dlesni se bo ustavilo le pod pogojem, ko bomo iz dlesni in zob odstranili zobne obloge, zato je nitkanje krvavečih predelov še toliko bolj potrebno. V nasprotnem primeru lahko vnetje dlesni (gingivitis) preraste v parodontalno bolezen. Ljudje ponavadi krvavenje dlesni ob nitkanju ali ščetkanju povezujejo s tem, da so sami povzročili travmo tkiva zaradi pregrobe higiene. Seveda je tudi to možmo, kadar se nitko s silo potisne v dlesen ali se uporablja grobe, trde ali srednje trde ščetke s preveliko silo. Kadar nitkamo in ščetkamo tako, da nas dlesni bolijo zaradi travmatiziranega tkiva, smo pregrobi in si delamo škodo. V največ primerih pa je krivo vnetje dlesni. Kadar dolgo časa nismo nitkali, ali pa smo se šele pred kratkim odločili za nitkanje, se pogosto zgodi, da dlesni v začetku zelo krvavijo, saj tam plak ni bil očiščen in je tkivo postalo vneto. Takšno tkivo je bolj prekrvavljeno in nabreklo ter že ob rahlem dražljaju zakrvavi. To je način s katerim se telo bori proti okužbi. Po nekaj dneh natančnega nitkanja se stanje umiri in pozdravi ter krvavenje preneha.
 • Z zobno nitko izvajamo premajhen pritisk na zobne ploskve. Da odstranimo bakterijski biofilm, je potrebno nekoliko pritisniti ob ploskev zoba z nitko in nato potegniti od dlesni navzgor. Če smo prenežni, se plak ne odstrani dovolj dobro.
 • Nitko uporabljamo le za odstranjevanje ostankov hrane. Nitka ni namenjena le odstranjevanju ostankov hrane, ampak predvsem vsakodnevnemu večernemu čiščenju zobnih oblog iz zobnih površin. 

Ostanke hrane se vidi, plaka pa ne, zato ljudje pogosto mislijo, da so zobje čisti ko odstranijo vso hrano iz.

Kaj nam cefranje nitke pove?

Če se zobna nitka ob čiščenju medzobnih prostorov cefra, je to lahko znak slabe in previsne plombe, zobnega kamna ali kariesa.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.