USTNA HIGIENA OD IZRASTI PRVEGA MLEČNEGA ZOBA DALJE

USTNA HIGIENA OD IZRASTI PRVEGA MLEČNEGA ZOBA DALJE

ustna higiena pri dojenčkih, ki še nimajo zob?

Dojenčki, ki še nimajo zob, ne potrebujejo zobne ščetke, dovolj je mehka krpica ali gaza, s katero po hranjenju obrišemo dlesni. 

Od 3-6 meseca starosti otroku zraste prvi mlečni zob.

Ali je potrebno ščetkati že prvi mlečni zob?

Z rednim obiskovanjem zobozdravnika pričnete s prvim izrastom zoba oziroma pri prvem letu starosti ter nadalje v vseh starostnih obdobjih. 
 
Čim zob izraste, zaščnemo s ščetkanjem. Dobro je, če otroka čim prej navadimo na zobno ščetko. Nanjo nanesemo otroško zobno pasto s fluoridi
 
Majhni otroci pogosto pogoltnejo nekaj zobne paste, zato jo nanašamo na ščetko v majhni količini, ko pa bo otrok že znal izpljuniti pa lahko nanesemo že večjo količino paste prečno na glavo otroške zobne ščetke oziroma za velikost grahovega zrna.

Ali lahko otrokom do šestega leta prepustimo ščetkanje zob?

Otroci stari od 3 do 6 let pridobivajo motorične sposobnosti, zato jih lahko spodbujamo, da si začnejo ščetkati zobe sami, a vedno pod očesom starša, ki spremljajo čas in tehniko. Najbolje je, da še starši na koncu otroku poščetkajo zobe.

Ščetkamo dvakrat na dan, zjutraj po zajtrku in zvečer pred spanjem. Predvsem zvečer je pomembno, da to naredimo temeljito. Ščetka mora biti primerne velikosti z mehkimi ščetinami in ergonomskim držalom, prilagojenim otroški roki. 

Priporočena tehnika ščetkanja za otroke je rahlo kroženje, starši pa lahko dokončajo ščetkanje z rdeče-belo tehniko (kroženjem od dlesni proti zobu). Čiščenje zaključimo z gibi naprej-nazaj po griznih ploskvah. 

Na koncu otrok ostanke paste izpljune, usta pa splakne z majhno količino vode, s čimer v slini ohranimo fluoride, ki ščitijo pred kariesom. 

S šestim letom izpade prvi mlečni zob, ki ga zamenja stalni zob.

Stalni zobje ostanejo v ustih vse življenje, zato je njihova higiena izredno pomembna, ki zajema tudi vsakodnevno nitkanje. 

Nitkati začnemo že pri otrocih, če imajo dva ali več zob postavljenih tako tesno skupaj, da z zobno ščetko ne boste mogli očistiti vseh površin.

Komentarji

Bodite prvi, ki komentira!

avatar
  Subscribe  
Obvestilo o