ZOBNA GNILOBA PRI OTROCIH

ZOBNA GNILOBA PRI OTROCIH

ZOBNA GNILOBA

je najpogostejša kronična bolezen zgodnjega otroštva.

Pri zobni gnilobi gre za bakterijsko naravo bolezni. Kariogene bakterije, ki živijo na zobu, proizvajajo kisline in ga tako počasi raztapljajo.
Ali ste vedeli,
da se lahko zobna gniloba v začetku njenega nastajanja kaže kot bela lisa na površju zoba?

Kaj je zobna gniloba?

Zanimivo je, da se novorojenčki rodijo s sterilnimi ustmi. Če bi novorojenčki imeli zobe in bi jedli sladkor, se zobna gniloba pri njih ne bi razvila. Kariogene bakterije, ki povzročajo zobno gnilobo, novorojenci dobijo od staršev ali drugih družinskih članov (preko hranjenja z istim priborom, z lizanjem otroških dud ali flašk po tem, ko padajo na tla, itd.). Kolonizacija teh bakterij se začne dogajati hitro po njihovem rojstvu. Otroci so bolj občutljivi na ustne bakterije odraslih, zlasti, če imajo odrasli slabo negovane zobe. 

Seveda je v praksi skorajda nemogoče, da bi usta posameznika ostala sterilna vse življenje, je pa omenjeno dejstvo vsekakor zelo zanimiva ugotovitev znanstvenikov.

Naravno zaščito proti kariesu nudi tudi kakovost sline, na kar ne moremo vplivati. Ne pozabite pa, da lahko na mlečnih zobeh nastanejo prvi znaki zobne gnilobe že v 2 tednih, če je ustna higiena zelo slaba, če otrok uživa veliko sladke hrane ter ima prisotno večje število kariogenih bakterij v ustni votlini.

Kaj povzroča zobno gnilobo?

Glavni dejavnik kariesa so kariogene ustne bakterije v zobnih oblogah. Seveda pa je karies večvzročna bolezen, kar pomeni, da za njegov nastanek poskrbi več dejavnikov. Genetska nagnjenost je manj pomembna pri razvoju kariesa, največ je odvisno od dobre ustne higiene. 
 
 

Kako nastane zobna gniloba?

Kariogene bakterije živijo predvsem od hrane, ki jo pojemo. Potrebno je izpostaviti predvsem sladko hrano in pijačo, saj sladkor in ostanke hrane, ki ostajajo dolgo prilepljeni na zobe, spreminjajo v škodljive kisline. Kislina pa je tista, ki začne topiti povrhnjo plast zoba, tako imenovano zobno sklenino. To je proces nastajanja zobne gnilobe. Ustne bakterije se na zobeh združujejo v lepljiv biofilm, ki postaja vedno bolj odporen in vedno bolj škodljiv za zobe, če ga z zobno ščetko ne odstranimo dovolj hitro. Zobna gniloba se najpogosteje tvori med zobmi ter ob dlesni. 
karies

Luknja v zobu nastane sčasoma, če zobnih oblog ne odstranjujemo dovolj hitro.

Ustna higiena

Če je ustna higiena dobra, zobna gniloba ne bo kar tako nastala. Potrebno je ščetkanje zob dvakrat na dan ter enkrat dnevno čiščenje medzobnih prostorov z zobno nitko ali medzobno ščetko. Zobje morajo biti po čiščenju čisti, kar pomeni, da ko z jezikom potegnete čez zobe, so ti gladki in ne hrapavi, kot bi bili v primeru zobnih oblog. V roku 24 ur morate vsaj enkrat res temeljito odstraniti vse obloge. Čas ščetkanja se lahko pri posameznikih zelo razlikuje in v grobem niti ni tako pomemben, kljub temu pa sta dve minuti ščetkanja neko splošno priporočilo, kjer se odstrani večino škodljivih oblog. Na koncu dneva je pomembno le, da so vse obloge odstranjene, pa če to dosežemo v dveh, petih ali pa dvajsetih minutah. To velja za otroke kot tudi za odrasle.

Zobozdravnik 123

Obiskovanje zobozdravnika

Preventivni pregledi so vedno dobrodošli.

Zdravljenje

Tablete za obarvanje oblog

Tablete za obarvanje oblog pokažejo, kako temeljita je ustna higiena posameznika. Test s tabletami se lahko naredimi enkrat na teden in se tako preveri, kje so obloge obarvane temneje. To so mesta, ki niso bila očiščena več dni in kjer se nahaja škodljiva zobna obloga, ki že načenja zdravje naših zob in dlesni.

Preventiva

Prehrana

Zobje ne smejo biti izpostavljeni hrani in pijači skozi ves dan, saj tako nenehno vzpostavljamo kislo okolje v ustni votlini in povečamo kariogeno aktivnost.

Značilnosti

Življenjske navade

Kakovost zobovja je močno povezana z privzgojenimi življenjskimi navadami (razvadami).

Kakšne so lahko posledice zobne gnilobe?

Povzroča lahko nezadosten razvoj otroka, kljub temu da nima drugih zdravstvenih težav. Pojavijo se lahko odkloni od normalne teže, saj otrok zaradi zobnih bolečin premalo je. Premalo hranilnih snovi lahko vpliva na zmanjšan kognitivni razvoj. Prav tako vpliva tudi na osebnostni razvoj in samopodobo.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.