ZDRAVLJENJE ZOBNE KORENINE

ZDRAVLJENJE ZOBNE KORENINE

Endodontija je področje dentalne medicine, ki preučuje in zdravi bolezni zobnega živca (zobne pulpe), ki se nahaja v sredici zoba. Koreninsko zdravljenje zob je v ordinacijah zelo pogosto in ga lahko opravi splošni zobozdravnik ali pa paciente s težjimi primeri pošlje k specialistu endodontu.
Ali ste vedeli?
Zdravljenje zobne korenine se strokovno imenuje endodontija.

Kaj pomeni zdravljenje zobne korenine?

 
Avitalen oziroma mrtev zob je inficiran z bakterijami, zato ga je potrebno zdraviti. Zobje imajo poleg glavnega kanala še ogromno stranskih kanalov, v katerih se prav tako nahajajo bakterije in njihovi produkti. Namen endodontskega zdravljenja je odstranitev mrtve pulpe in predvsem bakterij. Pomembna je natančna odstranitev vseh delov mrtve pulpe po celotni dolžini in širini koreninskih kanalov.
endodontija

Kaj so vzroki za koreninsko zdravljenje?

Pri kliničnem pregledu najpogosteje najdemo na zobni kroni karies, sekundarni karies pod plombo ali prevleko zoba. Izjemoma najdemo intaktne zobe, pri katerih običajno ugotovimo poškodbo v preteklosti.
 
Omenjeni dejavniki pripeljejo do tega, da se zobni živec nepovratno vname, kar pomeni, da je potrebna njegova odstranitev in koreninsko zdravljenje zoba. S tem želimo doseči podaljšanje funkcije takšnega zoba, da bo še dolgo služil svojemu namenu.

Kakšna je uspešnost koreninskega zdravljenja?

Zaradi hitrega razvoja vede o koreninskem zdravljenju, je danes puljenje zob zaradi bolezni pulpe (granuloma) redko potrebno. Uspešnost koreninskega zdravljenja je več kot 90 %. Življenjska doba endodontsko ozdravljenega zoba enakovredna živemu.
 
Krušljivost zobne krone zdravljenega zoba ni posledica izgube zobne pulpe in posledične spremembe zobne strukture, ampak je vzrok šibkost preostalih struktur zobne krone, saj takšni zobje praviloma že pred zdravljenjem nosijo plombo. Posledica je, da je potrebno tak zob po končanem endodontskem zdravljenju najpogosteje oskrbeti s prevleko, saj plomba ni dolgotrajna rešitev.

Kako poteka koreninsko zdravljenje zoba?

Pri zdravljenju se uporabljajo baktericidne tekočine za izpiranje in po končanem instrumentiranju v korenino vstavijo protibakterijsko zdravilo. Endodontsko zdravljenje mrtvih zob obsega več obiskov. Prvi obisk obsega odpiranje zoba, razkuževanje in vstavitev zdravila, kar lahko traja od 30 minut do ene ure ali več, odvisno od vrste zoba. Delo je neboleče, ob morebitnih bolečinah ali kadar odpiramo še delno živ zob damo anestezijo. Pri drugem obisku se zamenja zdravilo. Ta neboleč poseg traja približno 15 – 20 minut. Tretji obisk je prav tako neboleč in obsega polnitev kanala z biokompatibilno smolo, gutaperčo, kar traja 20 – 30 minut. Za uspešnost zdravljenja sta odločilni natančna odstranitev bakterij iz koreninskih kanalov ter natančna in tesna polnitev.
koreninsko zdravljenje zoba

Koliko rentgenskih slik zoba je potrebnih pri koreninskem zdravljenju?

Po strokovni doktrini so potrebna naslednja rentgenska slikanja v procesu koreninskega zdravljenja:
  1. slika pred začetkom zdravljenja,
  2. slika med zdravljenjem, če se zdravljenje komplicira,
  3. slika po polnitvi kanala,
  4. kontrolna slika 6 – 12 mesecev po polnitvi in
  5. kontrolna slika na 5 let oziroma lahko tudi obdobni preventivni ortopani.

Vedno je potrebna rentgenska slika zoba za natančno diagnozo. Določitev zoba vzročnika je včasih težavna, zlasti, ko je obolenje pulpe v zgodnji fazi in posledice vnetja še niso vidne na rentgenski sliki ali pa je prizadetih več zob hkrati.

Kaj pa če koreninsko zdravljenje ni uspešno?

Če prvo koreninsko zdravljenje ni uspešno, je mogoče zdravljenje ponoviti. Odstranimo prejšnjo polnitev in odkrijemo ter odstranimo vzrok neuspeha. Najpogosteje so to neinstrumentirani deli ukrivljenega koreninskega kanala na vršku korenine. V koreninskih kanalih pri ponovnem zdravljenju najdemo rezistentnejše seve bakterij, kar oteži vnovično zdravljenje zoba. V preteklosti so tak tip zoba odstranili, danes pa ga lahko s sodobnimi metodami uspešno pozdravimo. 

Zaradi opisanih težav je uspešnost manjša kot pri prvem endodontskem zdravljenju, a na specialistični ravni dosega približno 90 % uspešnost.

Kdaj je endodontsko zdravljenje oteženo?

Endodontsko zdravljenje je zamudno in težavno predvsem pri večkoreninskih zobeh z več koreninskimi kanali, ki se lahko prepletajo, ter pri ukrivljenih zobnih koreninah. Dodatno težavo pomeni možnost naselitve bakterij v dentinskih kanalih. 

Zobno korenino sestavlja na tisoče drobnih dentinskih kanalčkov, ki pa so dovolj veliki, da se bakterije v njih naselijo, a obenem predrobni, da bi jih dosegli z instrumenti.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.