KAKŠNA JE POVEZAVA MED USTNIM IN SPLOŠNIM ZDRAVJEM?

KAKŠNA JE POVEZAVA MED USTNIM IN SPLOŠNIM ZDRAVJEM?

Ustna votlina je del prebavnega trakta. Usta so dokazano povezana s sistemskim zdravjem, saj spremembe in bolezni, ki izvirajo iz ustne votline (npr. parodontalna bolezen) lahko vplivajo na preostale dele telesa.
Ali ste vedeli?
Ustna votlina vsebuje celo do 700 vrst mikroorganizmov, kar je več kot kjerkoli drugje v telesu.

Imate vnete dlesni?

S preučevanjem povezav med okužbo obzobnih tkiv in splošnim zdravjem se ukvarja že kar nekaj znanstvenikov po svetu. Danes obstaja že paleta dokazov, da vnetje dlesni (parodontalna bolezen) vpliva na lokalni kot sistemski odgovor telesa. 

Poškodovani epitel vnetih ulceriranih dlesni prepušča bakterijske antigene v telo, kar sproži vnetni odgovor na lokalnem kot sistemskem nivoju. Parodontalna bolezen torej povzroči dvig vnetnih komponent imunskega sistema (v krvi je povišan npr. C reaktivni protein, ki je glavni pokazatelj sistemskega vnetja, povišani pa so tudi TNF-α in citokini Il-1beta, IL- 2, IL-6 in IL-8). 

 

Razsoj mikroorganizmov iz ustne votline lahko povzroči vrsto sistemskih zapletov (npr. poslabšanje sladkorne bolezni, prematurna rojstva otrok pri nosečnicah, možganske abscese, trombozo kavernoznega sinusa, embolijo, osteomielitis, endokarditis, septikemijo, bakteriemijo, nekrotizirajoči fasciitis ali mediastinitis). 

Bakterije, ki najpogosteje prispevajo k sistemskim okužbam so aktinomicete, fuzobakterije, koki in prevotele. 

Stanje je lahko še slabše, če se to dogaja pri starostnikih, ki so na splošno še bolj dovzetna in občutljiva skupina.

Nivo serumskih albuminov označuje dobro splošno zdravje. Pri starejših osebah s parodontalno boleznijo je njihov nivo manjši.

Kako vnetje v ustih vpliva na srce in ožilje?

Bakterije iz ustne votline (npr.  Aggregatibacter actinomycetemcomitans, Porphyromonas gingivalis, Treponema denticola, Eikenella corrodens), ki povzročajo vnetja obzobnih tkiv, so znanstveniki našli v plakih na stenah žil blizu srca. 

Bakterijski endokarditis je vnetni proces v steni srca, ki ga povzročajo bakterije, najpogosteje streptokoki. 20 % bakterijskega endokarditisa ima svoj vzrok v ustni votlini. 

Mikroorganizmi iz ustne votline lahko torej pridejo v druge dele telesa iz področja infekcij okoli zobne korenine in iz okužb obzobnih tkiv.

Ali ste vedeli, da je pri bolnikih pred presaditvijo organov (najpogosteje srca), del pripravljalnega protokola tudi zobozdravniški pregled? Takšne preglede se opravi zaradi preprečitve tveganja pred nastankom okužb po operaciji. 

Bolniki so po transplantaciji na doživljenjski imunosupresivni terapiji, kar jih uvršča med tvegano skupino populacije, pri kateri se lahko infekcije hitreje razvijejo. Okužbe zaradi bakterij, virusov ali glivic  po presaditvi organov so eden izmed glavnih vzrokov smrti.  

Slabi zobje z bakterijskimi žarišči predstavljajo tveganje, zato se jih pred presaditvami organov odstrani.

ZDRAVJE USTNE VOTLINE IN SPLOŠNO ZDRAVJE STA POVEZANA

KAKO VNETJE V USTIH VPLIVA NA MOŽGANE?​

Nezdravljena parodontalna bolezen lahko vpliva tudi na možgane. Nastanejo lahko ishemične spremembe v možganovini (področja zmanjšane prekrvavitve), možganski abscesi (ognojki) ter možganska kap. Za možgansko kapjo so ogroženi predvsem moški do 50. let.

KAKO VNETJE V USTIH VPLIVA NA sladkorno bolezen?

Do 20 % starostnikov ima diagnosticirano ali nediagnosticirano sladkorno bolezen. Povezava med vnetjem dlesni (parodontalno boleznijo) in sladkorno boleznijo obstaja, saj vzajemno vplivata ena bolezen na drugo. 

Vnetje obzobnih tkiv poveča odpornost na inzulin in glikemično kontrolo, kar poslabša sladkorno bolezen. 

Po parodontalnem zdravljenju se zmanjša raven vnetnih mediatorjev v krvi (TNF-α) in vrednosti glikiranega hemoglobina (HbA1c), kar pomeni izboljšanje sladkorne bolezni. HbA1C  je merilo za urejenost krvnega sladkorja (večja vrednost – slabša urejenost sladkorja).

 

Znaki sladkorne bolezni v ustih so lahko spremenjen okus, vnete dlesni (gingivitis, parodontalna bolezen), suha usta, pekoč jezik, ustne glivične in bakterijske okužbe.

KAKO VNETJE V USTIH VPLIVA NA dihala?

Starostniki s parodontalno boleznijo imajo poleg vsega drugega tudi večje tveganje za pojav aspiracijske pljučnice. V ustni votlini so lahko prisotne tudi bakterije, ki povzročajo pljučnico, npr. Klebsiella pneumoniae in Haemofilus parainfluenzae. 

Starostniki bi mogli še posebno dobro skrbeti za ustno higieno, da se preprečijo sistemska tveganja in razvoj bolezni na dihalih.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.