ZAŠČITA PRED KARIESOM PRI OTROCIH NAD 7 LET IN MLADOSTNIKIH

ZAŠČITA PRED KARIESOM PRI OTROCIH NAD 7 LET IN MLADOSTNIKIH

Pri zobni gnilobi gre za bakterijsko naravo bolezni. Kariogene bakterije, ki živijo na zobu, proizvajajo kisline in ga tako počasi raztapljajo.
Ali ste vedeli,
da se lahko zobna gniloba v začetku njenega nastajanja kaže kot bela lisa na površju zoba?

Kaj povzroča karies?

Vzročni dejavniki so med sabo povezani. Uživanje sladkorja daje gorivo kariogenim bakterijam, ki sproščajo kisline na zob. Slabo ščetkanje ne odstranjuje teh bakterij iz zoba, kar poveča njihovo število. Morebitno slaba kvaliteta sline pa lahko stvari le še poslabša. Posledično vsi ti združeni dejavniki veliko hitreje pripeljejo do zobne gnilobe.

žvečilni

Skrb za zdravje ustne votline otrok in mladostnikov mora biti celovita, saj je zobna gniloba večvzročna bolezen. Potrebno je odstranjevati več vzrokov, ki prispevajo k nastanku kariesa.

Pri skrbi za ustno zdravje in odstranjevanju dejavnikov tveganja je pomembno okolje v katerem posameznik živi.

Kako okolje vpliva na razvoj kariesa?

To pomeni, da na njegovo zdravje vpliva sam, družina v kateri odrašča, skupnost v kateri se zadržuje ter zdravstveni delavci.

Zobozdravstvo in skrb za zobe

Zdravstveni delavci spodbujajo otroke in mladostnike k skrbi za ustno zdravje jih naučijo pravilne higiene in prehrane, družina pa je tista, ki mu daje vzgled in mu mora privzgojiti zdrav način življenja.

Večje tveganje za nastanek bolezni ustne votline (kariesa, bolezni obzobnih tkiv) so kronično bolni otroci in mladostniki in tisti s posebnimi potrebami. Pri njih je potrebno še bolj temeljito izvajanje teh osnovnih higienskih in prehranskih priporočil s strani staršev in zdravstvenih delavcev in je po potrebi potrebno uvesti še dodatne ukrepe (npr. izpiranje ust z ustreznimi tekočinami, uporaba posebnih oralno-higienskih pripomočkov, zdravila, ki so brez sladkorja, itd.) po navodilih zobozdravnika.

Luknja v zobu nastane sčasoma, če zobnih oblog ne odstranjujemo dovolj hitro.

ZAŠČITA PRED KARIESOM PRI OTROCIH STAREJŠIH OD 7 LET IN MLADOSTNIKIH

ŠČETKANJE

Ščetkanje zob dvakrat na dan s fluoridno zobno pasto s 1450 ppm fluorida. Uporabljate lahko otroško zobno ščetko ali pa ščetko za odrasle. Važno je to, da imate lahek dostop okoli vseh zob in da so zobne obloge vsak dan temeljito odstranjene. Kako to storite, je prepuščeno posamezniku.

FLUORIDNA ZOBNA PASTA

Potrebno je uporabljati fluoridno zobno pasto s 1350-1500 ppm. Po umivanju izpljunite zobno pasto in ne spirajte ust z vodo, da se fluorid obdrži na zobeh čim dlje časa.

ZMANJŠAJTE KOLIČINO SLADKORJA

Izogibajte se sladki hrani in pijači.

OSEBNI ZOBOZDRAVNIK

Redno obiskujte osebnega zobozdravnika na pol leta. Na kontrolnih pregledih bo dodatno apliciral topikalne fluoride kot zaščito pred nastankom kariesa (premaze se izvaja na 6 mesecev). Zalil bo tudi grizne ploskve zob, kar do dodatno zaščitilo zobe pref zobno gnilobo.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.