ZAŠČITA PRED KARIESOM PRI OTROCIH OD 3. DO 6. LETA

ZAŠČITA PRED KARIESOM PRI OTROCIH OD 3. DO 6. LETA

Obdobje od 3. do 6. leta je čas, ko so v ustni votlini prisotni vsi mlečni zobje. To je čas, ko se zobje ne menjujejo vse do začetka 6. leta.
Ali ste vedeli?
Okoli 6. leta pričnejo izraščati prvi stalni zobje. Ponavadi so to spodnje enice.

Kaj se zgodi, ko otrok dopolne tretje leto?

V tej starosti ponavadi že izraste vseh 20 mlečnih zobkov. Otroku že lahko ponudimo hrano v trši obliki po izrasti prvega kočnika, tako da jo bo moral gristi in žvečiti. Hrana in pijača naj bo nesladkana in nelepljiva. Mleko in mlečni izdelki, ribe in meso omogočajo pravilen razvoj. Pomembno je pravilno in redno čiščenje zob dvakrat dnevno. Otroku naj čistijo zobe starši. Otrok naj diha skozi nos in ne skozi usta, saj bo zagotovljena pravilna rast čeljustnih kosti.

izraščanje mlečnih zob

Kako preprečiti nastanek zobne gnilobe od 3. do 6. leta starosti?

ŠČETKANJE ZOB

Ščetkajte otroku zobe s fluoridno zobno pasto (1000 ppm, za grahovo zrno velika količina paste) dvakrat na dan, zjutraj in zvečer. Posebej pomembno je, da mu temeljito umijete zobe pred spanjem. Otrok še vedno ni zmožen sam temeljito očistiti zob, zato bo potreboval vas.

OMEJITE SLADKOR

Zmanjšajte količino sladke hrane in pijač. Hrana naj bo čvrsta, raznovrstna in protektivna, saj se stalni zobki še razvijajo, zato je dobro da otrok v tem obdobju prejem dovolj vitaminov in mineralov.

FLUORIDNE ZOBNE PASTE

Uporabljajte fluoridne zobne paste z 1000 ppm. Nanašajte jo na zobno ščetko le v velikosti zrna graha. Otrok naj po koncu ščetkanja zobno pasto izpljune, vendar naj ne izpljaknjuje ust z vodo.

OBISKUJTE ZOBOZDRAVNIKA

Redno obiskujte otroškega zobozdravnika. Na kontrolnih pregledih bo topikalno fluoriral zobe, kar bo sklenino še dodatno utrdilo. Otrok lahko dobi tudi zalitja, ki bodo preprečila razvoj zobne gnilobe na griznih ploskvah zobkov.

ZDRAVILA BREZ SLADKORJA

Priporoča se predpisovanje zdravil, predvsem sirupov, ki ne vsebujejo sladkorja. Ker so nekateri otroci pogosto bolani in pogosto jemljejo zdravila, ki jih je včasih potrebno jemati tudi ponoči, se lahko sladkor iz tovrstnih zdravil predolgo in prevelikokrat zadržuje okoli otroških zobkov. To je lahko dodaten faktor, ki prispeva k večjemu tveganju za nastanek zobne gnilobe.

Endodontsko zdravljenje takšnega zoba je možno opraviti med enim samim obiskom in pod lokalno anestezijo.

Zakaj lahko stalni zob izraste za mlečnim?

Vzrok še ni popolnoma znan, obstaja pa več domnev. Vzrok je lahko v neresorbiranih koreninah mlečnih zob, zato stalni zobje izraščajo poleg njih, kjer je najmanjša pot odpora. V spodnji čeljusti je morebiti premalo prostora za pravilno izrast stalni zob. Lahko pa gre le odstopanje od normalnega izraščanja zob.

Kakšne so lahko posledice?

Večinoma mlečni zobje sami izpadejo v nekaj tednih in tako ostane prosta pot za dokončno izrast stalnih zob. V večini primerov se stalni izraščajoči zobje poravnajo sami od sebe, kjub začetni nepravilni legi. V nekaterih primerih mlečni zobje ne izpadejo samodejno in takrat je dobro obiskati zobozdravnika. Če se mlečni zobje ne odstranijo pravočasno, lahko kasneje nastane tesno stanje, kar pomeni, da zobje niso poravnani. Če je prostora za izrast stalnikov v pravilni legi premalo, se lahko odbrusi del sklenine sosednjih mlečnih zob, da se pridobi prostor. Stalni zobje najpogosteje izraščajo v parih, zato obstaja verjetnost, da če en zob ne izraste v pravilni legi je velika verjetnost, da tudi drugi ne bo.

Luknja v zobu nastane sčasoma, če zobnih oblog ne odstranjujemo dovolj hitro.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.