ZAŠČITA PRED KARIESOM PRI OTROCIH DO 3. LETA

ZAŠČITA PRED KARIESOM PRI OTROCIH DO 3. LETA

Izobraženost staršev glede pravilne ustne nege in prehrane otroka je zelo pomembna, zato je dobro, da je obisk pri zobozdravniku dovolj zgoden, ko so zobki še zdravi.
Ali ste vedeli?
Zobna gniloba je zelo pogosta bolezen mlečnih zobkov.

Kdaj z otrokom prvič obiskati zobozdravnika?

Starše se pri zobozdravniku poduči o tem, naj otroka ne navajajo na sladke tekočine v stekleničkah (mleko, sladkani čaji, sokovi, med v mleku, itd.), ki bi se jim ponujale med spanjem, saj je to izredno uničujoče za zdravje novo izraslih mlečnih zobkov (karies zgodnjega otroštva).

Nasvet zobozdravnika staršem z majhnimi otroki je lahko neprecenljiv, če le ta prepreči trpljenje otroku zaradi uničenega zobovja.  

Redno obiskovanje osebnega zobozdravnika je pomembno, zato je dobro, da se začne že v zgodnjem otroštvu, to je, ko izraste prvi zobek ali pa vsaj s prvim letom starosti.

Kako preprečiti nastanek zobne gnilobe pred 3. letom starosti?

DOJENJE

Dojenje v tem času zagotavlja najboljšo nutricijo za vašega otroka, zato ga je potrebno podpirati in spodbujati. Priporoča se, da so otroci izključno dojeni prvih 6 mesecev, nato pa so dojeni ob ustrezni dopolnilni hrani do drugega leta ali dlje. Dopolnilni prehrani ne dodajajte sladkorja!

IZOGIBAJTE SE SLADKORJU

Ne dodajajte sladkorja jedem in pijačam. Količina in pogostost sladkorja naj bo omejena. Sladke pijače nikakor ne sodijo v stekleničko, predvsem pa ne v večernem ali nočnem času. Ne puščajte stekleničk s sladkanimi pijačami otrokom na dosegu in jim jih ne dajajte na njihovo zahtevo! Sladice in pijače, ki vsebujejo nadomestke sladkorja, so bolj priporočljive od tistih, ki vsebujejo navadne sladkorje, prav tako pa se naj ne bi uživalo sladkorjev več kot 4x na dan. Uživanje sladke hrane in pijače naj bo omejeno na obroke (med obroki naj jih ne uživajo).

ZDRAVILA BREZ SLADKORJA

Priporočajo se zdravila brez sladkorja.

RAZNOLIKA HRANA

Dobro je, da otrok je raznovrstno in protektivno hrano za svoje zobe, saj se njegovi zobki v tem času še razvijajo. Hrana naj bo tudi taka, da jo je treba gristi. Preprečevanje stekleničnega kariesa je v tem času pomembno.

PITJE IZ SKODELICE

Od 6 meseca dalje začnite odvajati od stekleničke, po prvem letu pa naj že samostojno pijejo že iz navadne skodelice.

FLUORIDNE OTROŠKE ZOBNE PASTE

Takoj ko izraste prvi zobek pričnite s ščetkanjem dvakrat dnevno z neagresivno zobno pasto, ki lahko vsebuje do 500 ppm fluoridov. Nanašajte le za madež veliko količino fluoridne zobne paste na ščetko. Tako ni problema, četudi jo otrok pogoltne.

REDNO OBISKUJTE ZOBOZDRAVNIKA

Čim izraste prvi zobek, je dobro, da si izberete osebnega otroškega zobozdravnika in ga tudi obiščete. Zobozdravnik nanaša topikalne fluoride in zalije mlečne zobke, če oceni, da je to potrebno. Poskušal bo tudi začeti z odpravljanjem morebitnih razvad, kot so ustno dihanje, sesanje predmetov, prstov, itd. 

MEHKA ZOBNA ŠČETKA

Otroška zobna ščetka mora imeti majhno glavo. Lahko je pisana oz. takšna, da bo otroku všeč in jo bo rad uporabljal. Najbolj pomembno pa je, da je dovolj mehka (soft) in ni agresivna do zob in dlesni.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.