ZAKAJ SO MLEČNI ZOBJE POMEMBNI?

ZAKAJ SO MLEČNI ZOBJE POMEMBNI?

Skrb za mlečne zobe je izjemnega pomena, zato preprečite razvoj kariesa. Z dobro in redno higieno lahko otroku priskrite brezskrbno otroštvo brez bolečin in neprijetnih obiskov zobozdravnika.
Ali ste vedeli?
Prepričanje, da mlečni zobje niso pomembni, ker sčasoma izpadejo, je popolnoma napačno.

5 dejavnikov, zakaj so mlečni zobje pomembni

Nekateri starši mlečnim zobem ne nudijo dovolj pozornosti, kar se odraža v pomanjkljivi higieni. 

Če ima otrok veliko kariesa in zato izgubi mlečne zobe prej kot je predvideno, se to lahko negativno odraža na zdravju in postavitvi stalnih zob.

1. Mlečni zobje držijo prostor stalnim 

Mlečni zobje izpadejo v določenem vrstnem redu v določenem obdobju in to zagotovi dovolj prostora za izrast njihovih stalnih naslednikov. 

Če mlečni zob izpade zaradi kariesa prej kot je zanj predvideno, se lahko zgodi, da začne primanjkovati prostora za stalne zobe.

2. Zdrav razvoj zametkov stalnih zob

Če so mlečni zobje zdravi, ne vplivajo na slab razvoj stalnih zob. Stalni zobje imajo tudi večjo verjetnost, da se bodo zdravo razvili in izrasli na primernih mestih. 

Karies mlečnih zob lahko povzroči infekcijo, ki škoduje otroku in poškoduje razvijajoč stalni zob. 

Ko karies doseže zobno pulpo (živec), lahko nastane pulpitis, to je vnetje zobne pulpe in bolečine. Po večini infekcija ostane okoli korenine zoba, lahko pa se tudi razširi. Infekcija lahko povzroči oteklino lica, lahko se razvije vročina itd.

Na koncu korenine mlečnega zoba se lahko razvije vnetje, ki je blizu stalnega zametka in mu lahko škoduje. To se sicer zgodi v redkih primerih, vendar pojav ni izključen.

Karies je bakterijska infekcija in je na žalost najpogostejša bolezen otrok.

3. Dobre higienske navade

Mlečni zobje pripomorejo, da otrok razvije dobre higienske navade. Veliko lažje je naučiti majhnega otroka dobre in redne ustne higiene, kot pa spremeniti navade starejšega otroka z leti slabega ščetkanja. 

Če se že majhne otroke nauči ščetkanja, se navada prenese na stalne zobe, ki pa ostanejo v ustni votlini vse življenje.

4. Boljša samozavest

Kariozni mlečni zobje vplivajo na otrokovo samozavest. Najpogostejše mesto, kjer se pri otrocih pojavlja karies je ravno na sprednjih zobeh. 

To je mesto, ki je najbolj pomembno za estetiko zobovja, zato ni presenetljivo, da lahko zmanjša otrokovo samozavest.

Otroci z zdravimi zobmi in lepim nasmehom imajo večjo samozavest, kar dobro vpliva na njihov razvoj.

5. Zdravo prehranjevanje

Mlečni zobje poskrbijo za zdravo prehrano. Čeprav se sliši nenavadno, je dokazano, da imajo otroci z veliko karioznih mlečnih zob pogosteje nižjo telesno težo, zaradi bolečine med jedjo. 

Bolečina med jedjo jim preprečuje željo po žvečenju, zato raje posegajo po hrani, ki je mehkejša. Takšna hrana pa je po večini manj zdrava in povzroča še več kariesa. 

Pomanjkanje hranilnih snovi zaradi nepravilne izbire hrane pa lahko med rastjo otroka vpliva tudi na njegov kognitivni razvoj.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.