ZAKAJ SE UPORABLJA KLORHEKSIDIN V USTNI VOTLINI?

ZAKAJ SE UPORABLJA KLORHEKSIDIN V USTNI VOTLINI?

Klorheksidin kot antiseptik lahko zmanjša količino škodljivih ustnih anaerobov. Njegova učinkovitost izhaja predvsem iz lastnosti, da se je sposoben vezati na zobe in mehka ustna tkiva, kar zagotovi podaljšano protimikrobno delovanje. To ga razlikuje od drugih agentov, ki se hitro odstranijo iz ustne votline.
Ali ste vedeli?
Klorheksidin je že dolgo poznan in močan antiseptik v medicini.

Kaj je klorheksidin in kako deluje?

Nekateri produkti za nego ustne votline (ustne vode, geli, zobne paste, spreji, profesionalni premazi, itd.) vsebujejo aktivno sestavino imenovano klorheksidin (nahaja se lahko v različnih oblikah, na primer kot diglukonat, acetat, hidrokloridne soli, itd.).

Klorheksidin torej zmanjša količino zobnih oblog in s tem blaži vnetje dlesni. Posebnost je njegova molekulska sestava, saj vsebuje dva izpostavljena pozitivna naboja (kationa), ki se vežeta na snovi z negativnimi naboji (teh je ogromno na celičnih membranah). 

Ta dva kationa sta odgovorna za vse dobre lastnosti in pa tudi stranske učinke klorheksidina. Ko se klorheksidin veže na celično membrano ustne bakterije, le-ta poči in odmre. Če klorheksidin uporabljamo v večjih koncentracijah deluje baktericidno, če pa v manjših, pa bakteriostatično. Klorheksidin deluje le, če je vezan na zob. Če je na zobu prisotnih veliko zobnih oblog, ga bodo te deaktivirale. 

Klorheksidin ne povzroča superinfekcij, prav tako tudi ni znan pojav odpornosti bakterij nanj, kot jo opisujejo pri antibiotikih.

Kakšne so koncentracije klorheksidina v izdelkih?

Koncentracije klorheksidina se v posameznih izdelkih razlikujejo. 

  • Geli s klorheksidinom so lahko 1%, 0.5%.
  • Spreji s klorheksidinom so lahko 0.2%, 0.1%.
  • Ustne vode s klorheksidinom so lahko 0.05%, 0.12%, 0.20%.

Vpliv klorheksidina na zarodek ni znan in ne velja za teratogenega, zato je varen za uporabo tudi med nosečnostjo, saj minimalno prehaja skozi sluznico in kožo.

Kakšne so slabe strani klorheksidina?

Sposobnost vezave klorheksidina na zobe, plombe, proteze in jezik pa je hkrati lahko tudi stranski učinek.  Ta je sicer kozmetične narave, saj povzroči površinsko zabarvanje.

Pigmenti, ki se nahajajo v tobaku ter hrani in pijači – predvsem pa v vinu, čajih, kavi – so negativno nabiti in lahko vežejo na molekulo klorheksidina, ki je že tako vezan na zob in druge površine, zato se le te obarvajo s temi pigmenti. 

Kot rečeno, gre za površinsko zabarvanje in ne notranje zabarvanje same strukture zoba, zato le to ni stalno, ampak ga je možno odstraniti s pomočjo profesionalnega čiščenja pri zobozdravniku. Ti površinski depoziti so dokaj trdovratni, zato jih boste sami zelo težko odstranili.

Zobozdravniki s pomočjo polirnih past, ščetk, peskalnikov in ultrasoničnih odstranjevalcev hitro in temeljito odstranijo takšna zabarvanja. 

Takšna čiščenja predstavljajo rutinsko opravilo zobozdravstvene ordinancije. Nekateri proizvajalci dodajajo v klorheksidinske produkte ADS (ang. antidiscoloration system), ki naj bi zmanjšal takšna obarvanja, vendar obstaja problem manjše terapevtske učinkovitosti klorheksidina.

Stranski učinek klorheksidina je lahko tudi motnja okusa. Pojavijo se lahko erozije sluznice. Otekanje obušenih žlez slinavk. Zmanjšano je celjenje ran po spiranju s klorheksidinom. 

Zobni kamen pa se običajno ob neustreznem čiščenju zob nalaga v večji debelini in je lahko temno obarvan, ker se poveča debelina zobne kožice – pelikla in precipitacija ionov nanj.

 

Kdaj vse se lahko klorheksidin uporablja?

Vaš zobozdravnik vam lahko svetuje uporabo produktov s klorheksidinom, če imate težave z vnetimi dlesnimi (gingivitisom, parodontalno boleznijo), če imate veliko kariesa, težave z aftami, kandidiazo, vnetji ustne sluznice ali po oralno-kirurških posegih. Izdelki se razlikujejo glede na koncentracijo klorheksidina. 

Stranski učinki klorheksidina se ponavadi pojavijo predvsem po njegovi dolgotrajni uporabi. Po uporabi izdelkov s klorheksidinom je dobro, da ne uporabljate zobnih past z natrijevim lauril sulfatom (SLS), saj bo ta deaktiviral klorheksidin. Med njima naj bo od 30-60 minut razmaka.

Klorheksidin se lahko kupi v prosti prodaji, kar pomeni, da lahko posameznik sam odreja kdaj, kako dolgo in katero koncentracijo bo uporabljal, kar pa ni vredu, saj se zaradi tega prepogosto uporablja, tudi ko zanj dejansko ni potrebe.

Zobozdravnik vam bo prav tako svetoval kdaj in kako dolgo lahko takšen izdelek uporabljate.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.