ZAKAJ JE POTREBNO NADOMESTITI MANJKAJOČE ZOBE?

ZAKAJ JE POTREBNO NADOMESTITI MANJKAJOČE ZOBE?

Ali je potrebno nadomeščati manjkajoče zobe?

Na kratko je odgovor da. Vrzeli v zobnem loku povzročijo na dolgi rok nestabilnost griza, kar pomeni, da se sosednji zobje nagibajo v vrzel, nasprotni  zob v loku pa izrašča v vrzel. 
 
Zobje se torej premikajo in ne stojijo več na svojih pravih mestih. Preostali zobje v ustni votlini so bolj v funkciji in se zato močneje obrabljajo
 
Poleg tega se lahko tudi preobremenjuje čeljustni sklep. Če na primer na eni strani manjka več zob kot na drugi, se zaradi tega bolj grize na strani z več zobmi. Posledično lahko pride do motenj v čeljustnih sklepih (TMM, temporomandibularne motnje). 

Kateri so možni vzroki izgube zob?

  1. Karies. Karies lahko napreduje do zobnega živca, ki se lahko tudi vname. V tem primeru je potrebno koreninsko zdravljenje. Če je le to neuspešno in se zob ne uspe pozdraviti, je zob potrebno izdreti.
  2. Poškodbe. Različne poškodbe zob pri delu ali športu lahko pripeljejo do zapletov in brezupne prognoze zoba ter posledično do njegove odstranitve.
  3. Parodontalna bolezen. Parodontalna bolezen je zelo pogost vzrok za izgubo zoba. 

Zobe z brezupno prognozo je potrebno izdreti zaradi različnih vzrokov.

Kakšne so rešitve nadomeščanja manjkajočih zob?

Manjkajoče zobe lahko nadomeščamo na več načinov, vse pa je seveda odvisno od posamezne situacije in kako dobri so preostali zobje v ustni votlini. Kako obsežna bo protetična konstrukcija je seveda odvisno tudi od tega, koliko zob manjka.

Protetične rešitve za nadomeščanje manjkajočih zob so:

1. Implantati. Implantati so titanovi vijaki, ki se privijačijo v kost in nosijo umetno krono, ki nadomešča vrzel.

2. Mostički. Klasični mostički potrebujejo praviloma dva nosilna zoba, ki ga bosta nosila. To pomeni, da se obrusi oba zoba ob vrzeli.

3. Proteze. Proteze, ki nadomeščajo nekaj zob imenujemo delne proteze. Gre za snemne protetične izdelke, ki se odstranijo iz ust.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.