ZABARVANI ZOBJE

ZABARVANI ZOBJE

Zabarvanje zob ponavadi ni resnejša bolezen, vendar kljub temu lahko vpliva na samozavest. Zabarvanje zob lahko v večini primerov zlahka odpravimo.
Ali ste vedeli?
Včasih pa zabarvanje ne predstavlja le estetskega problema, ampak je lahko tudi znak kakšnega prikritega obolenja.

KAKO ZABARVANI SO VAŠI ZOBJE?

Ljudje podedujemo določen tip barve zob, ki se razlikujejo v odtenkih od rumene do sivo bele. 

S staranjem zobje spreminjajo svojo barvo in postajajo vedno bolj rumeni, predvsem zaradi večje poroznosti zob. Vedno večjo barvo daje zobem pod sklenino ležeči dentin, ki je bolj rumen od zobne sklenine. 

Zobje so lahko različno močno zabarvani, kar je odvisno od vzroka, ki je povzročil zabarvanje. Včasih so zabarvani vsi zobje enakomerno, včasih pa neenakomerno. Na zobeh se lahko pojavljajo tudi le madeži ali črte brez ploskovnega zabarvanja. 

Zabarvanje zob razdelimo na zunanje in notranje zabarvanje.

Kaj povzroča zunanje zabarvanje zob?

Kajenje močno zabarva zobe temno rjavo. Tudi po profesionalnem čiščenju zob se zabaravanje zelo hitro pojavi nazaj, če se s kajenjem nadaljuje, sploh pri težkih kadilcih. Že v roku dveh mesecev po čiščenju lahko postanejo zobje zopet močno zabarvani. Edini način dolgotrajne beline zob je prenehanje kajenja.

Slaba ustna higiena. Le ta povzroči nabor zobnih oblog, kar daje zobem rumeno barvo.

Nekatera zdravila in vitamini. Zobe lahko zabarvajo temno, vključno z železom. Tekoča zdravila ali zdravila, ki se morajo prežvečiti, pogosto vsebujejo veliko sladkorja in barvil. To se zgodi tudi po jemanju nekaterih antibiotikov v obliki sirupa. Na zobeh lahko nastane rumeno rjava obloga, predvsem na spodnjih sekalcih.

Pigmentirana hrana in pijača. Zunanji madeži lahko nastanejo zaradi uživanja močno pigmentirane hrane in pijače (kava, pravi čaj, coca cola, športne pijače, rdeče vino, sladkarije, omake, borovnice,…). Zobje lahko postanejo opazno bolj rumeni.

zabarvani zobje

Kaj povzroča notranje zabarvanje zob?

Preveliko fluorida. Vzrok sivih, rjavih ali črnih madežev pa so lahko tudi prevelike količine zaužitega fluora, ko nastane tako imenovana fluoroza zob. Ta se ponavadi kaže v obliki belih madežev ali črt. V Sloveniji je skoraj ni, je pa pogostejša v Združenih državah Amerike, saj tam marsikje fluorirajo vodo in hrano.

Genetika. Genetski vzrok, kot je hiperbilirubinemija, lahko povzroči zeleno modro ali celo rdeče rjavo zabarvanje zob.

Poškodbe zob. Poškodovani zobje lahko spremenijo barvo, ki je v začetku rdeča, zaradi razlitja krvi v zobni kroni, kasneje pa zaradi odmrtja zoba preide v sivo do črno barvo. Tu lahko uporabimo metodo notranjega beljenja.

Antibiotiki. Veliko antibiotičnih zdravil lahko notranje zabarva zobe. Antibiotiki tetraciklini lahko zabarvajo zobe rjavo, sivo ali rumeno. Poskušajte se izogibati jemanju tetraciklinov med nosečnostjo, saj ti sivo rjavo obarvajo zobe otroka, ker se vgrajujejo v zobe med njihovo tvorbo. Prav tako je uporaba tetraciklinov kontraindicirana pri otrocih do 10. leta. Ciprofloksacin je antibiotik, ki se lahko daje dojenčkom v primeru infekcije s klebsielo in lahko zobe pobarva zeleno. Minociklin hidroklorid je antibiotik, ki se uporablja za zdravljenje aken in revmatoidnega artritisa. Minociklin se veže na zob in ga oksidira, kar zabarva zob. Zobe lahko zabarva tudi, ko so popolnoma razviti, za razliko od tetraciklinov in ciprofloksacina. 

Sive plombe. Siv zob lahko nastane zaradi velikih sivih amalgamskih plomb

Bolezni zobnega živca. Mrtvi zob prav tako lahko potemni.

JEMLJETE TETRACIKLINE?

Notranje tetraciklinsko zabarvanje zob.

Kako lahko odpravimo različna zabarvanja zob?

Zunanje zabarvanje zob izgine po odstranitvi vzroka zabarvanja, temeljitem ščetkanju ter profesionalnem čiščenju zobovja (odstranjevanje mehkih in trdih zobnih oblog z ultrazvočnim čistilcem, peskanjem in poliranjem zob). 

Na začetku se madeži enostavno odstranijo z enostavnim površinskim čiščenjem zobovja, kasneje pa le z beljenjem zob, saj sčasoma površinsko zabarvanje začne prehajati v notranje zabarvanje, ker pigmenti pronicajo v notranjost zoba.

Beljenje z vodikovim peroksidom spremeni barvo zoba v sami sklenini in ne le na njeni površini, učinkuje torej na notranja zabarvanja zob. Notranji madeži so najbolj trdovratni in včasih neodzivni na popolno beljenje.

Če nas moti zunanje zabarvanje lahko najprej poskusimo le s profesionalnim čiščenjem zob (čiščenje trdih in mehkih zobnih oblog, peskanje in poliranje zobovja). 

Če še vedno nismo zadovoljni z belino zob, se lahko lotimo bolj agresivnega beljenja zob z vodikovim peroksidom pod nadzorom zobozdravnika.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.