ČIŠČENJE ZOBNE PROTEZE

ČIŠČENJE ZOBNE PROTEZE

Na zobni protezi se lahko naberejo trdovratne obloge, ki jih je doma zelo težko odstraniti. Na protezi lahko zasledite trde kalcificirane obloge, mehke obloge ter pigmentirane madeže.
Ali ste vedeli?
Madežev je na protezi manj, če se zanjo vsak dan dobro skrbi, kar vključuje temeljito higieno zobne proteze.

Kakšna je pravilna nega zobne proteze?

Za zobne proteze je potrebno prav tako skrbeti kot za naravne zobe. Da bi ohranili usta zdrava, je potrebno skrbeti za zobne nadomestke, saj se na njih nabirajo obloge celo bolj kot na zobeh. Proteze so snemljivi protetični nadomestki, katere, kot že ime pove, lahko snamemo in odstranimo iz ust, kar olajša higieno takšnih pripomočkov. 

S čiščenjem podaljšamo življenjsko dobo zobne proteze. Poleg tega pa nošenje čiste proteze izboljša tudi splošno počutje.

Pri delnih protezah ne smemo pozabiti tudi na higieno preostalih zob v ustni votlini, ki to protezo nosijo, saj se lahko v nasprotnem primeru na njih razvije karies in parodontalna bolezen. 

Zobe normalno očistite z navadno mehko zobno ščetko in fluoridno zobno pasto. 

 

Protezo čistimo nad umivalnikom polnim vode ali nad mehko brisačo, da se ne zlomi, če nam pade iz rok. Očistiti moramo vse zobe v protezi in površino, ki je v stiku z ustno sluznico. Po ščetkanju protezo speremo pod tekočo vodo.

Kdaj čistimo zobno protezo?

1. PO JEDI. Po jedi po potrebi protezo odstranimo iz ust ter ustno votlino očistimo z vodo z žvrkljanjem, prav tako tudi protezo speremo pod tekočo vodo, da se odstranijo koščki zaostale hrane.

2. VSAK VEČER PRED SPANJEM.

Najbolje je, da protezo očistite pred spanjem. To odstrani ostanke hrane, madeže ter plak, ki so se na njej nabrali in s  tem preprečite neprijeten vonj proteze. Gojišče bakterij lahko privede do razdraženosti ustne sluznice in vnetja pod protezo (protezni stomatitis). 

Protezo zunaj ust očistimo z navadno mehko zobno ščetko (ali posebno ščetko za proteze). Uporabite vodo in navadno tekoče milo ali pa uporabimo neabrazivni gel posebej namenjen čiščenju protez.

Za čiščenje protez se izogibajte trdim zobnim ščetkam, saj so pregrobe zanje. Nikoli tudi ne uporabljajte zobne paste, saj ta vsebuje abrazivne delce. Ti grobi delci poškodujejo površino proteze in proteza postane hrapava, kar poveča nabiranje oblog. 

V kozarec z vodo lahko damo tudi čistilno tableto za proteze. Tablete so namenjene kemičnemu čiščenju in dezinfekciji. Uporaba zgolj tablet ne more nadomestiti čiščenja s ščetko, lahko pa jih uporabimo kot dopolnilo k čiščenju protez. 

Ne uporabljajte belilnih zobnih past ali belilnih gelov za zobe za namene odstranjevanja madežev proteze. Prav tako se odsvetuje odstranjevanje trdih oblog iz proteze z ostrimi predmeti.

Proteze očistite enkrat na dan in po potrebi po jedi.

Ali vaša proteza ne izgleda več kot nova?

Vsake toliko časa lahko protezo namočite v navadni kis, ki raztaplja trde obloge na protezi (kamen). To naredite tako, da 1-2 žlici kisa vlijete v kozarec vode. Protezo lahko pustite v raztopini čez noč, nato jo zjutraj dobro poščetkajte in operite pod vodo. Pri trdovratnih depozitih je včasih potrebno postopek ponoviti 2 do 3-krat.

Za odstranjevanje madežev lahko uporabite tudi naslednjo mešanico: 1 žlico varikine (natrijev hipoklorit) in 2 žlici Calgona (sestavine: voda, natrijeva akrilna kislina, citronska kislina, dišava, metilkloroizotiazolinon, metilizotiazolinon) in 8 žlic vode dobro zmešajte in vanjo potopite protezo za maksimalno 10-15 minut. Nato protezo poščetkajte in dobro sperite pod tekočo vodo. Teh postopkov ne uporabljajte pri protezah, ki imajo kovinske dele.

 

ultrazvočni čistilec, lahko protezo dobro očisti skupaj s tekočino za čiščenje protez.

Ultrazvočno čiščenje proteze se lahko opravi tudi v zobni ambulanti ali zobotehničnem laboratoriju. Ultrazvočna naprava ustvari ultrazvočne valove (od 20 do 120 kHz,) ki ustvarijo mehurčke, kateri rastejo in se razpočijo, to pa povzroči lokalizirano sukcijo. Madeži in obloge, ki pokrivajo protezo, se zmehčajo in odstranijo s pomočjo tako imenovane kavitacije. 

V ultrazvočno napravo se nalije tekočino za ultrazvočno čiščenje protez (npr. BioSonic Enzymatic (Coltene) – vsebuje neionske detergente, proteazne encime, 400 ppm izopropilni alkohol; Ultra-Kleen (Sterilex) – zahteva mešanje dveh raztopin, kar rezultira v nastanku  alkalno peroksidnega čistila). Ultrazvočno čiščenje močno zmanjša števila bakterij, še vedno pa tak mehanizem čiščenja protez ne zagotavlja steriliziranosti oz. stoodstotnega uničenja bakterij.

Priporoča se, da protezo enkrat letno nesete k zobozdravniku. Proteza bo profesionalno očiščena in  spolirana do visokega sijaja, kar bo zmanjšalo ponovno nabiranje plaka in madežev.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.