ČIŠČENJE ZOBNE PROTEZE

ČIŠČENJE ZOBNE PROTEZE

Na zobni protezi se lahko naberejo trdovratne obloge, ki jih je doma zelo težko odstraniti. Na protezi lahko zasledite trde kalcificirane obloge, mehke obloge ter pigmentirane madeže.
Ali ste vedeli?
Madežev je na protezi manj, če se zanjo vsak dan dobro skrbi, kar vključuje temeljito higieno zobne proteze.

Ali vaša proteza nič več ne izgleda kot nova?

Vsake toliko časa lahko protezo namočite v navadni kis, ki raztaplja trde obloge na protezi (kamen). To naredite tako, da 1-2 žlici kisa vlijete v kozarec vode. Protezo lahko pustite v raztopini čez noč, nato jo zjutraj dobro poščetkajte in operite pod vodo. Pri trdovratnih depozitih je včasih potrebno postopek ponoviti 2 do 3-krat.

Za odstranjevanje madežev lahko uporabite tudi naslednjo mešanico: 1 žlico varikine in 2 žlici Calgona in 8 žlic vode dobro zmešajte in vanjo potopite protezo za 10-15 minut. Nato protezo poščetkajte in dobro sperite pod tekočo vodo. Teh postopkov ne uporabljajte pri protezah, ki imajo kovinske dele.

 

Če imate doma ultrazvočni čistilec, lahko protezo očistite tudi v njem skupaj s tekočino za čiščenje protez.

Odstranjevanje kamna iz proteze z ostrimi predmeti se odsvetuje.

So madeži zobne proteze preveč trdovratni?

Protezo lahko nesete tudi k vašemu zobozdravniku, ki jo bo temeljito očistil sam ali v sodelovanju z zobnim tehnikom, ki lahko protezo še spolira do visokega sijaja. Spolirana proteza bo otežila ponovno nabiranje oblog.

 

Zakaj je potrebna pravilna nega zobne proteze?

Za zobne proteze je potrebno prav tako skrbeti kot za naravne zobe. Da bi ohranili usta zdrava, je potrebno skrbeti za zobne nadomestke, saj se na njih nabirajo obloge celo bolj kot na zobeh. Proteze so snemljivi protetični nadomestki, katere, kot že ime pove, lahko snamemo in odstranimo iz ust, kar olajša higieno takšnih pripomočkov. Očistite jih enkrat na dan in po jedi po potrebi.

Vsak večer je potrebno protezo temeljito očistiti, kar odstrani madeže ter obloge, ki so se na njej nabrali in prepreči neprijeten vonj proteze. Gojišče bakterij lahko privede do razdraženosti ustne sluznice in vnetja pod protezo. S čiščenjem podaljšamo življenjsko dobo zobne proteze. Poleg tega pa nošenje čiste proteze izboljša tudi splošno počutje.

Pri delnih protezah ne smemo pozabiti tudi na higieno preostalih zob v ustni votlini, ki to protezo nosijo, saj se lahko v nasprotnem primeru na njih razvije karies in parodontalna bolezen. Zobe normalno očistite z navadno mehko zobno ščetko.

 

Kdaj čistimo zobno protezo?

1. PO JEDI. Po jedi po potrebi protezo odstranimo iz ust ter ustno votlino očistimo z vodo z žvrkljanjem, prav tako tudi protezo speremo pod tekočo vodo.

2. VSAK VEČER PRED SPANJEM. Protezo zunaj ust očistimo z navadno ščetko z mehkimi ščetinami (na trgu obstajajo tudi posebne ščetke za proteze) z vodo in milnico ali detergentom za ročno pomivanje posode ali pa uporabimo gel posebej namenjen čiščenju protez. Izogibajte se trdim zobnim ščetkam, saj so pregrobe za proteze. 

Nikoli pa ne uporabljajmo zobne paste, saj ta vsebuje abrazivne delce, ki poškodujejo površino proteze in proteza postane hrapava, kar poveča nabiranje oblog (posebno pa ne uporabljajte belilnih zobnih past ali belilnih gelov za zobe v namene čiščenja in odstranjevanja madežev proteze).

Protezo čistimo nad umivalnikom polnim vode ali nad mehko brisačo, da se ne zlomi, če nam pade iz rok. Očistiti moramo vse zobe v protezi in površino, ki je v stiku z ustno sluznico. Po ščetkanju protezo speremo pod tekočo vodo.

Kaj pa tablete za čiščenje zobnih protez?

V kozarec vode lahko damo tudi tableto, ki je namenjena kemičnemu čiščenju protez. Uporaba zgolj tablet ne more nadomestiti čiščenja z zobno krtačko, lahko pa jih uporabimo kot dopolnilo k čiščenju. Tableta se uporablja tako, da jo potopite v kozarec poln tople vode, zatem pa potopite vanjo še protezo. Voda ne sme biti vroča, saj lahko vpliva na protezo. Raztopina naj deluje na protezo vsaj 10-15 minut, lahko pa ostane v njej tudi čez noč. Nato protezo vzamemo iz tekočine in jo še poščetkamo. Preden vstavite protezo v usta, jo dobro izperite pod tekočo vodo. Te čistilne raztopine lahko uporabljate vsak dan ali pa vsaj na nekaj dni, da se proteza vsake toliko časa nekoliko razkuži. Vedno preberite navodilo za uporabo na embalaži čistilnih tablet, ki jih kupite v trgovini.

Pred uporabo čistilnih raztopin na protezah s kovinskimi deli, se pozanimajte, da le te ne škodujejo kovini, zato preberite navodila za uporabo ali se pozanimajte pri svojem zobozdravniku. Raztopine s klorom niso primerne za čiščenje protez s kovinskimi deli.

Proteza naj bo vedno v vlažnem okolju. Kadar ni v ustih, naj bo v kozarcu vode ali v posebni škatlici namenjeni shranjevanju protez, kamor se nalije voda ali čistilna tekočina.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.