VSE KAR ŽELITE VEDETI O BOLEČINI V PODROČJU ZOBOVJA

VSE KAR ŽELITE VEDETI O BOLEČINI V PODROČJU ZOBOVJA

Zobobol je bolečina, ki se razvije okoli zob ali čeljusti in je lahko posledica številnih dejavnikov. Vzroki zobne bolečine so lahko povezani s samim zobom, s tkivi okoli njega ali celo s popolnoma drugimi zdravstvenimi stanji, ki niso povezana z ustno votlino. V vseh primerih bo zobozdravnik ob pregledu ugotovil vzrok in odredil potrebno zdravljenje.
Ali ste vedeli?
Zobni živec se lahko vname zaradi zobne gnilobe, ki se je razširila do njega.

ALi imate bolečine v področju zobovja?

Vzrok za nastanek bolečin v področju zobovja ni vedno nujno povezan z bolečim zobom, za katerega “mislite”, da vas boli. Vzrok za bolečine je torej lahko tudi bližnji zob, tkiva okoli njega ali pa so vzroki bolečin povezani celo s strukturami izven ustne votline.

Res pa je, da je bolečina, ki se nahaja v zobeh največkrat povezana z zobmi samimi. Do tega lahko pride, če je zob gnil, zaradi razvijajočega zobnega abscesa, ob poškodbi zoba, pri motnjah čeljustnega sklepa, itd. 

Drugi vzroki zobne bolečine pa morda niso neposredno povezani z zobmi. To se lahko odrazi pri sinuzitisu, ušesnih težavah, srčnih težavah, trigeminalnih nevralgijah.

Zakaj ni dobro ignorirati bolečine v področju zobovja?

Oobstaja veliko dejavnikov, ki lahko povzročijo zobobol, vzrok pa ni vedno očiten (razen, če gre na primer za vidno poškodbo). Zato je najboljše, da obiščete svojega zobozdravnika, ki bo postavil diagnozo in pričel z zdravljenjem.

Če se soočate z zobobolom, za katerega je morda res kriv zob, je dobro, da obiščete svojega zobozdravnika in ne čakate, da mine sam po sebi. Ignoriranje simptomov lahko privede do oteženega zdravljenja in slabše prognoze za zob. 

Morda bolečina po nekaj dneh res mine sama od sebe, vendar to še ne pomeni, da se je težava razrešila. Vzrok je še vedno tam. To je oboleli zob. Hitro se lahko pripeti, da vas bo ponovno začel boleti, lahko se odlomi ali pa boste celo zatekli. Tudi zdravljenja zoba so lahko kasneje težja kot tudi dražja. Pravočasen obisk zobozdravnika je torej najboljša rešitev za zaustavitev bolečine.

V večini primerov bo torej potreben neke vrste zobozdravniški poseg. Težave, kot so zobna gniloba in zobna občutljivost, se lahko preprosto reši s plombo. Endodontska terapija (zdravljenje koreninskih kanalov) je potrebna, kadar je prizadet zobni živec ali kadar nastane zobni absces. Če je zob preveč poškodovan ali koreninsko zdravljenje ni uspelo preprečiti okužbe, bo morda potrebno zob odstraniti, da se odstrani bolečino in vir okužbe.

Nekatere vrste bolečin lahko nastanejo tudi po posegih, kot so npr. puljenje zoba, koreninsko zdravljenje, plombiranje, itd. Do določene stopnje je bolečina po teh posegih pričakovana, če pa se stopnjuje, postaja neobvladljiva in močna, pa lahko govorimo o zapletih po zdravljenju. V teh primerih je bolje obiskati zobozdravnika.

 

VSE KAR ŽELITE VEDETI O BOLEČINI V PODROČJU ZOBOVJA

Če se boste sredi noči zbudili z zobobolom ali če ne morete takoj priti do zobozdravnika, boste zagotovo potrebovali nekaj, s čimer boste začasno lajšali bolečino v zobeh. Najpogostejši način je uporaba analgetikov brez recepta, kot so ibuprofen ali naklofen, ki imata protibolečinske in protivnetne lastnosti. Za hude bolečine, zlasti po ekstrakciji zoba ali po drugih oralno-kirurških posegih, vam lahko zobozdravnik predpiše močnejša zdravila na recept.

Določene bolečine v področju zobovja so lahko tudi znak drugih resnih zdravstvenih stanj, ki niso povezana z zobmi. Bolečina na levi strani čeljusti je bila ugotovljena kot simptom bolezni srca in v nekaterih primerih kot znak srčnega napada.

Nikoli ne prezrite zobobolov. Vedno si zapomnite, da mora zobe zdraviti zobozdravnik. Drugi pripomočki ali sredstva za razbremenitev bolečine bi se morala uporabljati le kot začasne in nikoli dolgoročne rešitve.

Kateri so vzroki za nastanek bolečine v področju zobovja?

Bolečine v področju zob se najpogosteje pojavijo, ko živčna vlakna zoba postanejo razdražena ali poškodovana. To draženje lahko izvira iz notranjosti zoba (zobni živec) ali iz okolice zoba (obzobna tkiva). V nekaterih primerih pa so lahko krivi tudi drugi dejavniki, ki niso neposredno povezani z zobmi.

Najpogostejši vzrok za hud zobobol so zobna gniloba in njeni zapleti, kot so pulpitis (vnetje zobnega živca) in zobni abscesi, vendar lahko tudi številne druge okoliščine povzročijo zobno bolečino.

1. Bolečina v področju zobovja, za katero nso krivi zobje

1. Sinusitis. Sinusne okužbe, ponavadi v času prehladov, lahko povzročijo bolečine v področju zob. Sinusi so prazni prostori v kosteh in so lahko zelo blizu korenin zgornjih zob. Sinusno vnetje pogosto povzroči bolečino, ki spominja na zobobol predvsem zgornjih kočnikov.

2. Ušesne okužbe. Okužbe notranjega ali zunanjega ušesa lahko povzročijo bolečino, ki je podobna zobobolu.

3. Srčna bolezen. Angina pektoris lahko nastane zaradi nezadostne oskrbe srčne mišice s krvjo, kar lahko povzroči bolečino na levi strani čeljusti. Bolniki z anamnezo srčnih bolezni in dobrim zobnim zdravjem, imajo večjo možnost, da so tovrstne bolečine vzrok srčnih težav in ne zob samih. 

4. Trigeminalna nevralgija. Trigeminalni živec je glavni živec obraza in čeljusti, z vejami, ki se raztezajo na vse zobe. Za to nevralgijo je značilna huda bolečina, ki se lahko občuti tudi kot da izvira iz živčnih končičev znotraj zob.

5. Glavoboli in migrene. Močni glavoboli pogosto povzročajo občutek dolgotrajne bolečine v področju zob, ki se razteza na vse zobe na eni strani glave v eni ali v obeh čeljusti. Po vsej verjetnosti zobna bolečina nastane zaradi draženja trigeminalnega živca.

2. Bolečine v področju zobovja, ki so povezane z zobmi

1. Zobna gniloba. To je najpogostejši razlog za nastanek zobne bolečine. Kisline, ki jih proizvajajo zobne bakterije, začnejo uničevati zunanjo zaščitno zobno plast, t.j. zobno sklenino. Luknja nastane, ko zob doseže mehki dentin pod sklenino, in zob postane občutljiv. Ostra in občasna zobna bolečina je najpogostejši simptom majhne zobne gnilobe. Ker se gniloba širi navznoter v dentinsko plast, zob lahko postaja vse bolj občutljiv na spremembo temperature in dotik.

2. Vnetje zobnega živca. Če zobna gniloba prodre skozi dentin in doseže živec, se ta lahko okuži in vname. Nastane lahko močan zobobol. Pritisk na živec zaradi vnetja lahko povzroči blago do močno bolečino, odvisno od teže okužbe.

3. Zobni abscesi. So glavni vzrok hudih zobobolov. Ponavadi gre za hudo in neprekinjeno bolečino. Gnoj se prične nabirati okoli konice zobne korenine in okužba zajame obzobna tkiva. V teh primerih je nujno, da obiščete svojega zobozdravnika. 

4. Občutljivi zobje. Preobčutljivost zob je  dokaj običajen vzrok zobne bolečine, ki jo sproži mraz, toplota ali dotik. Nastane kot posledica izpostavljenih dentinskih kanalčkov, ki sicer omogočajo, da zunanji dražljaji dosežejo živce zoba in jih razdražijo. Izgubljanje sklenine zoba lahko nastane zaradi obrabe zob, bruksizma, erozije, itd.

5. Umik dlesni. Umikanje dlesni lahko izpostavi korenino zoba in povzroči podoben problem s preobčutljivostjo na zunanje dražljaje.

6. Periodontalna bolezen.  Gre za kronično bakterijsko okužbo dlesni in je lahko tudi vzrok za bolečine v področju zobovja, zaradi vnetih in/ali umaknjenih dlesni ali razvoja parodontalnega abscesa.

7. Sindrom počenega zoba. Ko je zob počem, lahko postane izredno občutljiv, zaradi izpostavljenega dentina. Bolečina je hujša, če se poka razširi do zobnega živca.

8. Bolečine zaradi modrostnih zob. Modrostni zobje so prav tako lahko vzrok za zobobol. Najpogosteje nastane perikoronitis, t.j. vnet žep okoli delno izraščenega zoba. 

9. Bruksizem. Škrtanje z zobmi lahko povzroči resno izgubo sklenine, kar izpostavi notranji dentin. Zobje so lahko občutljivi na zunanje dražljaje in so hkrati izpostavljeni velikim pritiskom med žvečenjem, kar lahko razdraži zobni živec.

10. Bolečina v čeljustnih sklepih. ki jih povzročijo poškodbe ali draženje sklepov, ki pritrdijo čeljusti na lobanjo, lahko povzročijo bolečino v čeljusti, ki jo lahko zamenjamo z zobobolom.

11. Poškodovane plombe. Stare plombe se lahko odlomijo ali počijo. To pomeni, da se lahko izpostavi dentin, kar privede do preobčutljivosti zoba.

12. Bolečine ob nošenju proteze. Bolečine na dlesnih in ustni sluznici so pogosta težava pri tistih, ki nosijo proteze. Vzročni dejavnik je v večini primerov ta, da proteza ne sedi več dobro na čeljustnem grebenu, zaradi česar se pojavijo razjede.

13. Bolečina po zobozdravstvenih posegih. Bolečina lahko sledi tudi nekaterim posegom, kot so puljenje zoba, koreninsko zdravljenje, drugi oralno-kirurški posegi… Nekatere bolečine po posegu so pričakovane še nekaj dni po zdravljenju. Obrnite se na zobozdravnika, če bolečina traja zelo dolgo ali se poslabša, saj gre lahko tudi za zaplet zdravljenja.

14. Zagozdena hrana. Hrana, ki se zatakne med zobmi ali se zapiči v dlesni, lahko povzroči draženje in bolečine.

15. Implantati. Po vstavitvi zobnih vsadkov so lahko pričakovane bolečine tekom celjenja. Druge težave z implantati, kot je okužba, lahko prav tako povzročijo bolečine.

16. Bolečina ob izraščanju zob. Tudi izraščanje mlečnih in stalnih zob lahko povzroča bolečino ali bolj verjetneje neugodje. 

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.