VPLIV ZDRAVIL NA USTNO ZDRAVJE

VPLIV ZDRAVIL NA USTNO ZDRAVJE

Številna zdravila imajo neželene učinke na zdravje v ustni votlini. Ti učinki so večinoma kratkotrajni in kmalu po prenehanju jemanja zdravila izginejo. 
Ali ste vedeli?
Zobozdravniku je potrebno na pregledu sporočiti, kakšna zdravila jemljete, tudi tista, ki jih kupite brez recepta.

Kakšne posledice lahko zdravila pustijo v ustni votlini?

VPLIV ZDRAVIL NA USTNO ZDRAVJE

1. SUHA USTA. Suha usta so lahko posledica jemanja antihistaminikov, ki lajšajo alergije. Suha usta povzročijo nevarnost za vnetje mehkih tkiv, bolečine, okužbe, nastanek kariesa in lahko sprožijo težave ljudem s protezami.

2. POVEČANJE DLESNI. Pretirana rast dlesni (gingivalna hiperplazija) je lahko povezana z jemanjem zdravil proti krčem, zdravil za zmanjšanje imunskega odziva (po transplantacijah) in jemanjem zaviralcev kalcijevih kanalčkov (proti povečanemu krvnemu tlaku), a vse to v povezavi s slabo ustno higieno. Tovrstne težave je mogoče preprečiti z zelo natančno ustno higieno, ki jo začnemo izvajati hkrati z jemanjem teh zdravil.

3. RAZJEDE, VNETJA, RAZBARVANJE TKIV. Razjede, vnetja ali razbarvanje mehkih tkiv so lahko posledica jemanja zdravil za znižanje krvnega tlaka, zdravil za zmanjšanje imunskega odziva, kontracepcijskih tablet in nekaterih kemoterapevtikov.

4. KRVAVITVE. Podaljšane krvavitve so lahko posledica jemanja antikoagulantov (zdravil, ki preprečujejo strjevanje krvi) in jih jemljejo ponavadi srčni bolniki pogosto po infarktu, da bi preprečili ponoven infarkt ali možgansko kap.

5. ZABARVANJE ZOB. Nekateri antibiotiki lahko povzročijo zabarvanje zob.

0 0 vote
Article Rating
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments