VPLIV NOSEČNOSTI NA ZOBE BODOČE MATERE

VPLIV NOSEČNOSTI NA ZOBE BODOČE MATERE

težave z zdravjem ustne votline med nosečnostjo?

Zobozdravstvene težave v času nosečnosti so običajne. Najpogosteje se pojavi nosečniški gingivitis. Dlesni so pordele in nabrekle, zmerno krvavijo, so občutljive ter celo boleče. 

Iz strahu pred nadaljnjim krvavenjem se nosečnice pogosto odpovejo temeljiti zobni higieni. Oblog je vedno več, pojavi se neprijeten zadah iz ust. Nosečniški gingivitis se običajno pojavi v drugem mesecu nosečnosti in se stopnjuje z vrhom v osmem mesecu. 

V drugem mesecu se močno poveča nivo estrogena in progesterona v krvi, ki svoj maksimum dosežeta v osmem mesecu nosečnosti in nato upadeta. Obstaja tudi povezava med bakterijami obzobnih tkiv in spremenjenim imunskim odgovorom na obloge v času nosečnosti.

Nosečnice pogosto spreminjajo tudi način prehranjevanja – kisla hrana, sladkarije, nočno uživanje hrane. 

Ostale pogoste zobozdravstvene težave nosečnic so bruhanje v zgodnji nosečnosti, zobne obloge, karies, krvavenje dlesni med ščetkanjem, dlesni odmaknjene od zob, izguba ali majavost zob, spremenjena lega zob ob ugrizu, sprememba v prileganju vaše zobne proteze.

Kako preprečiti težave z dlesnimi in zobmi med nosečnostjo?

Za izognitev in omilitev teh težav je nujna odlična ustna higiena, z večkrat dnevnim umivanjem zob in vsaj enkrat dnevnim nitkanjem. Priporočljiva je tudi uporaba ustnih vod ali grgranje slane vode. 

Med nosečnostjo naj nosečnica obišče zobozdravnika vsake 2-3 mesece. Velikega pomena je čimprejšnje obvladovanje in zdravljenje infekcij v ustni votlini, da se le te ne razširijo po krvnem obtoku skozi placento tudi v razvijajoči se plod, ki je zlasti v prvem tromesečju, ko poteka intenzivna organogeneza še zlasti v veliki nevarnost. 

Potrebno je redno kontroliranje zobnih oblog pri zobozdravniku, ki lahko tudi očisti morebitni zobni kamen in bo tako omogočeno lažje vzdrževanje higiene. Če bi bilo potrebno izvesti tudi luščenje in glajenje korenin, se to priporoča najprej v drugem tromesečju nosečnosti.

 Zobozdravniške posege se najboljše opraviti v drugem trimesečju nosečnosti, če je to mogoče. V prvem trimesečju, ter v drugi polovici tretjega trimesečja pa naj bodo posegi pri zobozdravniku le v nujnih primerih. 

Zobozdravnik mora vedeti da ste noseči!

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.