ALI IMATE VNETE DLESNI?

ALI IMATE VNETE DLESNI?

Na neodstranjene trde in mehke zobne obloge se telo odzove z vnetjem dlesni.
Ali ste vedeli?
Parodontalna bolezen je glavni razlog izgubljanja zob po 35. letu, karies pa pred 35. letom.

Kaj so vnete dlesni?

Zgodnjo stopnjo okužbe in obolenja dlesni strokovno poimenujemo gingivitis. Gre izključno za vnetje, brez izgube prirastišča dlesni. 

Če ne pričnemo z zgodnjim zdravljenjem, lahko gingivitis napreduje v parodontalno bolezen, kar se lahko že začne kazati po enem mesecu slabe ustne higiene. 

 

Vnetje dlesni se ne pojavi kar spontano. Vzroki za nastanek vnetja dlesni so lahko različni. Nekatere vzroke lahko kontroliramo bolje od drugih. Spodaj je naštetih nekaj pomembnih vzrokov nastanka vnetja dlesni.

Kaj povzroča vnetje dlesni?

 1. MEHKE ZOBNE OBLOGE. Glavni vzrok vnetja dlesni so še vedno neodstranjene zobne obloge in tako lahko nastane že po tri- do štiridnevni prisotnosti zobnih oblog. Krvaveča mesta je potrebno dobro očistiti, saj se drugače zobne obloge še bolj nabirajo in bolezen napreduje. Zobne obloge dražijo dlesni, saj vsebujejo ogromno število bakterij, ki se tam vedno bolj razmnožujejo. Te bakterije sprožijo imunski odgovor telesa, ki prične obrambo z vnetnimi dejavniki.
 2. POMANJKANJE VITAMINA C. Drugi vzroki vnetja dlesni so lahko tudi pomanjkanje vitamina C, kar imenujemo skorbut, ki pa je v razvitem svetu precej redek.
 3. HORMONSKE SPREMEMBE. Gingivitis se lahko pojavi v sklopu hormonskih sprememb (nosečnost, menopavza).
 4. DOLOČENA BOLEZENSKA STANJA. Bolezenska stanja kot so virusna in glivična obolenja, infekcije žrela, sladkorna bolezen, levkemija ali AIDS prav tako lahko prispevajo k vnetju dlesni. Nekatera zdravila otežijo odstranjevanje bakterij in oblog in povzročijo večje tveganje za gingivitis.
 5. KAJENJE.
 6. POŠKODBA DLESNI. Vnetje dlesni se lahko sproži tudi po poškodbi dlesni.
 7. ALERGIJE. Vnetje dlesni lahko nastane tudi pri alergiji na določene snovi.
 8. STRES. Morda se zdi nenevadno, ampak čustveni stres tudi lahko občutno prispeva k vnetju dlesni.

Kakšni so znaki in simptomi vnetih dlesni?

 1. SPREMENJENA BARVA. Sprememba barve dlesni iz rožnate v temno rdečo ali vijolično.
 2. KRVAVENJE. Krvavenje dlesni ob ščetkanju in nitkanju ali spontano.
 3. OTEKLINA. Otekle dlesni.
 4. BOLEČINA. Lahko je prisotna bolečina, spontana ali ob dotiku.
 5. USTNI ZADAH.
 6. GNOJENJE. Prisotno je lahko gnojenje med dlesnimi in zobmi.

Ker so krvaveče dlesni ob ščetkanju in čiščenju medzobnih prostorov zelo pogosta težava, je veliko ljudi prepričanih, da je takšno stanje normalno. Pa vendar ni tako. Krvaveče dlesni so resni dejavnik, ki nakazuje na vnetje in ga je potrebno čim prej odstraniti.

Kako zdravimo vnete dlesni?

Gingivitis zdravimo z redno in temeljito ustno higieno (ščetkanje z mehko zobno ščetko in uporaba medzobnih ščetk ali nitke) ter čiščenjem zobnega kamna nad in pod dlesnijo pri izbranem zobozdravniku.

Potrebno je odstraniti tudi retencijska mesta, ki zadržujejo obloge (previsne ali nespolirane plombe, previsni robovi protetičnih nadomestkov, …), kar prav tako lahko naredi zobozdravnik.

Vnetje dlesni se lahko popolnoma pozdravi in ne pušča trajnih poškodb na dlesnih, če ga pravočasno zdravimo. V 1-2 tednih, ob upoštevanju zgornjih navodil, se dlesni pozdravijo. 

Za izboljšanje ustne higiene priporočamo uporabo Električne zobne ščetke Sonicare HealthyWhite. Naročite jo lahko tukaj. 

Ne pozabite, največ naredite sami s pravilno in redno ustno higieno!

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.