USTNA KANDIDIAZA

USTNA KANDIDIAZA

Večina zdravih ljudi ima v ustih prisotno glivo Candido albicans kot del normalne ustne flore.
Ali ste vedeli?
Poleg Candide albicans so v ustnih prisotne še nekatere druge glive, kot so Candida tropicalis, glabrata, parapsilosis in krusei.

Kaj je ustna kandidiaza?

Ustna kandidiaza je oportunistična infekcija. To pomeni, da se razvije pri osebah, pri katerih se je iz enega ali več razlogov ustno okolje spremenilo.

Dejavniki, ki povečajo verjetnost prekomernega razraščanja kandide in pojav kandidiaze so:
 
 • jemanje zdravil (antibiotiki, kortikosterodi in druga imunosupresivna zdravila), 
 • pomankanje železa, 
 • sladkorna bolezen, 
 • maligne bolezni, 
 • zmanjšano delovanje obščitničnih žlez, 
 • Addisonova bolezen, 
 • AIDS
 • lokalni dejavniki (suha usta, slaba ustna higiena, nošenje protez ter kajenje)

Kakšne oblike ustne kandidiaze poznamo?

Ustno kandidiazo lahko razdelimo v:
 1. primarno obliko, 
 2. sekundarno obliko in 
 3. lezije povezane s kandidiazo. 
Pri primarni obliki kandidiaze so spremembe omejene le na ustno sluznico in okolico ust. 
 
a) Primarno obliko kandidiaze razdelimo še na štiri oblike:
 
1. PSEUDOMEMBRANOZNA KANDIDIAZA. Ločimo psevdomembranozno kandidiazo, ki je najpogostejša oblika in se kaže kot beli plaki, ki jih z lahkoto odstranimo s površine, plaki vsebujejo spore, epitelijske celice, vnetne celice, lezije so lahko kjerkoli v ustih, največkrat pa na jeziku, nebu in lični sluznici.
 
2. ERITEMATOZNA KANDIDIAZA. Druga oblika je eritematozna kandidiaza, kjer ni plakov, prisotno je boleče, pekoče vnetje sluznice , ki je pordela. Največkrat sta prizadeta jezik (atrofija papil) in trdo nebo. Pogosta je pri HIV pozitivnih, po atibiotični terapiji, terapiji s kortikosteroidi, imunosupresivni terapiji. 
 
Kronična oblika se kaže kot vnetje omejeno na področje stika z protezo, pogosteje pri ženskah, pomankljivi higieni in stalnem nošenju protez.
 
3. NODULARNA KANDIDIAZA. Tretja oblika je nodularna kandidiaza (kandidiazna levkoplakija), ki se kaže kot čvrsti, beli, neodstranljivi dvignjeni plaki, ki se napogosteje pojavijo na jeziku ter lični sluznici takoj za ustnimi koti. Ta kronična oblika kandidiaze je lahko prisotna več let. Lahko je prekarcerozna lezija.
 
4. PAPILARNA HIPERPLAZIJA NEBA. Četrta oblika je papilarna hiperplazija neba.
b) Sekundarno obliko ustne kandidiaze, ki poleg sprememb na ustni sluznici kaže spremembe tudi na drugih delih telesa, razdelimo na:
1. kronično mukokutano obliko (kronične lezije na koži, nohtih in sluznici) in 
2. kronično mukokutano obliko, ki spremlja endokrinopatije.
 
c) Lezije povezane s kandidiazo so: 
1. Cheilitis angularis. Opazna sta rdeča, razpokana ustna kota, koža se lušči, pacienti navajajo pekoč občutek. Poleg kandidiaze pa so možni vzroki še travma, pomankanje riboflavina ali železa, izguba višine griza, streptokoki. Pogost je pri nosilcih protez, pri HIV pozitivnih. 
 
2. Mediani romboidni glositis (glossitis rhombica mediana) se kaže kot rdeč, gladek ali vzdignjen predel ( pogosto romboidne oblike) v sredini jezika. 
 
3. Stomatitis pod protezo (stomatitis protetica) je kronična atrofična oblika z rdečino in oteklino sluznice pod protezo zaradi stalnega nošenja protez (tudi ponoči) in slabe higiene.  

Kakšno je zdravljenje kandidiaze?

Zdravljenje ustne kandidiaze obsega zdravljenje osnovne bolezni, ki je povzročila razrast kandide, uporaba topikalnih ali sistemskih protiglivčnihi zdravil, prenehanje ali vsaj zmajšanje kajenja, izboljšanje ustne higiene, pomembno je tudi ščetkanje jezika in spiranje s klorheksidinom 2x dnevno, 2 tedna.

USTNA KANDIDIAZA
0 0 vote
Article Rating
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments