UPOGLJIVE DELNE PROTEZE

UPOGLJIVE DELNE PROTEZE

Kaj so upogljive delne proteze?

Upogljive delne proteze so zgrajene iz materiala (valplast), ki daje protezam posebne lastnosti. Valplast material velja za neinvazivnega, je udoben, estetski, zelo fleksibilen in odporen proti zlomom. 

Upogljive proteze nimajo kovinskih delov, kar je ugodno predvsem za tiste, ki imajo alergije na kovino.

Kakšne težave lahko nastanejo pri nošnji upogljive proteze?

Preobčutljivost zob. Neprimerna velikost proteze lahko povzroča preobčutljivost zob. Zobje so lahko boleči, če ob grizenju proteza ob njih skače. 

Potiskanje zob in njihova občutljivost. Če je proteza nekoliko prevelika ali premala, bo še vedno stala na zobnem loku, a se lahko širi in krči zaradi elastične narave. To lahko zobe nekoliko potiska na stran in jih naredi občutljive, prav tako lahko postanejo občutljive tudi dlesni. Odtis, ki se ga vzame za izdelavo tovrstne proteze se mora izliti natančno, da mavčni model ustreza dejanski velikosti čeljusti.

Boleče dlesni. Proteza je narejena tako, a se nekoliko raztegne in zdrsne preko zob na svoje mesto na brezzobi alveolarni greben. Točke, kjer proteza pritiska na brezzobi alveolarni greben, lahko postanejo občutljive in boleče. Sluznica se mora privaditi nošnje novega protetičnega izdelka. Medtem je potrebno obiskati zobozdravnika, ki lahko razbremeni področja povečanega pritiska. 

Paziti je potrebno le, da se en dan pred obiskom zobozdravnika protezo nosi kljub bolečinam, prav zato, da lahko zobozdravnik vidi mesto na protezi, ki žuli. Spiranje ranjenih mest s slano vodo pomaga, ob hujših bolečinah lahko vzamemo protibolečinske tablete. Sicer pa si sluznica opomore že po enem dnevu nenošnje proteze.

Kako skrbimo za upogljivo protezo?

Higiena zobne proteze je zelo pomembna. Ko proteza ni ustih, mora biti v vodi. Pred spanjem vedno očistimo protezo izven ust s pomočjo zobne ščetke in vode, brez zobne paste. Poščetkamo še zobe.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.