UHAN V JEZIKU IN VPLIV NA USTNO ZDRAVJE

UHAN V JEZIKU IN VPLIV NA USTNO ZDRAVJE

Piercing je zelo razširjen nakit in je najbolj popularen med mladimi. Tovrstni nakit je popularen, ker je moderen in drugačen. Preden se odločite za takšen nakit, je dobro poznati tudi tveganja, ki so povezana z njim.
Ali ste vedeli?
Najpogostejši piercingi so na ustnicah, jeziku, licih, uvuli.

Kakšen je postopek prebadanja jezika?

Na jeziku se označi mesto vboda. Jezik se drži s posebnim inštrumentom, da se ne izmakne. Če se jezik ne stabilizira, se lahko prebode nepredvideno mesto jezika in se lahko poškodujejo žile in živci. Z debelo iglo se prebode jezik. Odzivi na prebadanje jezika so različni, nekatere postopek boli, drugih ne.

Nazadnje se skozi odprtino vstavi uhan dolgi približno 18 mm. V začetku je zelo dolg, ker se po posegu pričakuje otekanje jezika. 

Če je uhan prekratek se lahko ujame v jeziku med otekanjem jezika. V takšnem primeru je potrebna kirurška odstranitev uhana. Če se celoten postopek izvaja v higienskem okolju in se ne vname, se sčasoma dolgi uhan zamenja s krajšim. 

Uhan je potrebno nositi v jeziku ves čas, sicer se lahko luknjica zaraste.

Ali preboden jezik vpliva na ustno zdravje?

  • Odkrušenja, poke in zlomi zob. Poškodbe zob zaradi uhana v jeziku so pogoste posledice. Med športom je dobro odstraniti uhan, vendar ne za več kot par ur, saj lahko v nasprotnem primeru uhan težko vstavimo nazaj.
  • Obraba sklenine zob. Uhan se lahko pogosto drgne ob zobe in povzroča odnašanje zobne substance, zaradi česar se lahko izpostavi dentin, kar se lahko odrazi sčasoma v preobčutljivosti zob ali zobni gnilobi, saj je dentin manj odporen na kisline kot sklenina.
  • Poškodbe zobne protetike.
  • Umik dlesni. Uhan lahko kronično draži dlesni in povzroči, da se sčasoma umaknejo, zaradi česar se izpostavi zobna korenina, ki je lahko vzrok preobčutljivosti zob.
  • Travma mehkih tkiv. Možne so krvavitve dlesni.
  • Moten govor. Z jezikom tvorimo veliko glasov, kar pa je lahko oteženo ob prisotnosti uhana v jeziku.
  • Poškodbe živcev. Neizkušen izvajalci lahko naredijo ogromno škodo, če poškodujejo živec jezika. Posledica je otopel jezik, z nenehnim ščemenjem in oteženim okušanjem.
  • Slab zadah. Preboden jezik z uhanom je mesto, kjer se obloge bolj zadržujejo kot drugod. Ob slabši ustni higieni se lahko zaradi akumulacije bakterij razvije slab zadah.
  • Povečano slinjenje. Slina je dobra za ohranjanje zdravja zob, a prevelika količina sline zna biti moteča.

Kakšna so tveganja povezana z prebadanje jezika?

Ob nesanitarnih posegih se lahko rana okuži, kar lahko pripelje do vnetij. Možne so tudi infekcije s prenosljivimi boleznimi (npr. hepatitis B, C, D, G, virus HIV, tetanus) preko nesteriliziranega inštrumentarija. 

Možne so tudi alergične reakcije, poškodbe krvnih žil in živcev, toksični šok ali paraliza. Potrebno je paziti na morebitno zadušitev z deli uhana. Nekateri imajo okrnjen govor.

Izvajalci, ki ponujajo storitev prebadanja jezika morajo biti profesionalni in izvajati posege v urejenem in čistem prostoru.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.