TEŽAVE V ČELJUSTNEM SKLEPU

TEŽAVE V ČELJUSTNEM SKLEPU

Pokanje in občutljivost čeljustnega sklepa ob odpiranju ali zapiranju ust nista redkost, saj se s tem srečuje veliko število ljudi.
Ali ste vedeli?
Težave v čeljustnem sklepu drugače imenujemo temporomandibularne motnje (TMM).

Ali imate težave s čeljustnim sklepom?

Temporomandibularne motnje (TMM) zajemajo čeljustna sklepa in pripadajoče mišice ter se kažejo kot bolečina med funkcijo čeljustnega sklepa. Simptomi se lahko s časom slabšajo. Čeljustna sklepa sta locirana na vsaki strani čeljusti in delujeta tako da premikata spodnjo čeljustnico ter jo hkrati pritrjujeta na lobanjo.

Če imate težave s čeljustnim sklepom, ki se kažejo kot trajno občutljiv (boleč) čeljustni sklep in zmanjšano odpiranje ust, je pomembno, da poiščete strokovnjaka, ki se ukvarja s tovrstnim zdravljenjem. Na tak način lahko preprečite nadaljno škodo na čeljustnem sklepu.

Ali iščete zobozdravnika?
Izpolnite vprašalnik na spodnji povezavi in poslali vam bomo naslov zobne ambulante, ki vam bo pomagala rešiti težave z vašimi zobmi.
Več

Poke v čeljustnem sklepu lahko zasledimo ob prehranjevanju, govorjenju, zehanju, itd. ​Bolečina pa je lahko prisotna v čeljustnem sklepu, čeljustnih mišicah, čeljustih, ušesih, nosu, žrelu, obrazu, vratu in očeh. ​​

Kako čeljustni sklep deluje?

Čeljustni sklep je izjemno kompleksen, saj nam omogoča različna gibanja, ki omogočajo žvečenje. Giba se lahko v vertikalni smeri in lahko kroži. To je edini sklep v telesu, ki omogoča takšne gibe. Sklep se lahko dislocira in se premakne navzgor in navzdol po bazi lobanje. 

Pri odpiranju ust potuje spodnja čeljust navzdol in naprej. Kadar je sklepni disk premajhen ali nepravilne oblike lahko preprečuje tekoče gibe spodnje čeljustnice pri odpiranju ust. Takrat se lahko v sklepu pojavi škrtanje in pokanje. 

čeljustni sklep

Čeljustni sklep je sestavljen iz diska, sklepne jamice in sklepnega odrastka spodnje čeljusti. sklepni disk ločuje in blaži trenja med dvema kostema. Ligamenti in mišice pomagajo kontrolirati gibe čeljusti. 

Kakšni so vzroki za TMM?

Vzroki za nastanek težav v čeljustnem sklepu niso vedno poznani, saj lahko tudi več dejavnikov hkrati prispeva k nastanku bolečin in razvoju TMM. Večinoma so TMM povezane s poškodbo čeljustnega sklepa, kar mu preprečuje, da bi deloval gladko in brez bolečin. Nastanejo lahko tudi zaradi drugih aktivnosti ali stanj, ki sčasoma škodujejo sklepu. Prav tako je lahko nastanek TMM povezan s kongenitalnim defektom, ki je prisoten že ob rojstvu.

Pri žvečenju žvečilnega gumija čez dan, se lahko pojavi bolečina v sklepu, ki lahko poneha nekaj ur po prenehanju žvečenja. Takšno pokanje in škrtanje v čeljustnem sklepu načeloma ni razlog za pretirano skrb, če ne povzroča nobenih drugih težav.

Dejavniki, ki lahko sprožijo TMM:

 1. bruksizem
 2. poškodbe (ob udarcu v glavo, vrat, padec, avtomobilska nesreča)
 3. premaknjen (dislociran) sklepni disk
 4. poškodovan hrustanec zaradi artritisa
 5. nepravilen griz, ki obremenjuje sklep (nepravilno postavljeni zobje)
 6. manjkajoči zobje
 7. infekcije, bolezni vezivnih tkiv 
 8. kostne deformacije sklepnih površin
 9. spalna apneja

Nepravilno postavljeni in manjkajoči zobje

Nepravilno postavljeni ali manjkajoči zobje lahko pridejo v kontakt na način, ki lahko povzroča motnje v delovanju čeljustnega sklepa. To lahko sproži nastanek TMM. Če zobje niso pravilno postavljeni v zobnem loku, normalni gibi čeljusti ustvarijo stres na mišice, živce, kite, ki so del čeljustnega sklepa. Nepravilno postavljeni zobje prisilijo čeljust, da se zapira v pozicijo, ki zmoti ravnovesje med grizom in čeljustnimi mišicami. Močan pritisk na zobe in sklep lahko povzroči nastanek kostnih izboklin ali pa povzroči razgraditev dela kostnine v sklepu. Ortodontska terapija lahko v večini primerov pomaga razrešiti simptome, razen, če je že nastala trajna deformacija sklepov.

Dislokacija sklepnega diska

Čeljustni sklep je narejen iz okrogle sklepne glavice, ki nalega v sklepno jamico. Če se ne uleže vanjo, govorimo o dislokaciji čeljustnega sklepa. Sklepna glavica kondila potuje naprej pri odpiranju ust in zdrsne nazaj pri zapiranju ust. Če se kondil pomakne preveč naprej, in so vezi, ki obdajajo sklep preveč razrahljane oz. skrčene, se lahko zagozdi. Čeljustne mišice lahko preidejo v krč in tako zadržujejo kondil v dislocirani legi. Dislocirani sklep pogosto proizvaja pokanje in klike pri odpiranju in zapiranju čeljusti. Lahko vpliva na premike čeljusti ter obremenjuje mišice vratu, čeljusti in obraza. V nekaterih primerih se lahko čeljust zaskoči, kar onemogoči zapiranje ust. V takšnih primerih je potrebna zdravstvena pomoč. Mišice se relaksira (odprava krča) z lokalnim anestetikom ter intravenozno apliciranim mišičnim relaksantom. Čeljust se pomakne nazaj v ležišče. V primerih razrahljanih sklepnih vezi, se lahko takšne dislokacije sklepa pogosto ponavljajo. Včasih je zaradi tega potreben kirurški poseg.

Bruksizem

Škrtanje z zobmi (bruksizem), je lahko pomemben dejavnik pri nastanku TMM. Predvsem med nočnim škrtanjem se na zobe izvaja ogromna sila in posledično tudi na čeljustne sklepe. To lahko vodi do: kroničnega vnetja čeljustnih sklepov in bolečine, mišičnih krčev, premika sklepnega diska naprej ali nazaj, premikanja zob in nepravilne postavitve, kar nato še dodatno poslabša TMM, konstantne napetosti v mišicah, kar lahko pripelje do vnetja sklepnih površin in miofascialne bolečine. Celo določena dnevna opravila (na primer dvigovanje težkih bremen), lahko prispevajo k stiskanju zob in preobremenitvi čeljustnih mišic, kar vodi do nastanka TMM.

Poškodbe

Večina TMM nastane zaradi nepričakovanih nesreč. Simptomi in zdravljenje TMM po nesreči lahko zelo variirajo, odvisno od tipa poškodbe in resnosti travme. Poškodba čeljustnega sklepa, čeljusti ali vratnih in obraznih mišic ter pojav TMM kmalu po travmatskem dogodku se lahko hitro diagnosticira. Ob udarcu zaradi nesreče se lahko: zlomi čeljustna kost, poškoduje sklepni disk, dislocira čeljustni sklep, poškodujejo živci, ligamenti in poškodujejo mišice okoli sklepa, obrazne in vratne mišice. Pogoste nesreče, ki pripeljejo do TMM so: avtomobilske nesreče, udarec v obraz, kontaktni športi, nesreče v zabaviščnih parkih, itd.

Sistemske bolezni in deformacije sklepa

Nekatere TMM nastanejo zaradi patoloških sprememb sklepa in kostnih deformacij, ki so lahko prisotne že ob rojstvu. Nekatere bolezni pa se razvijejo in progresivno napredujejo tekom življenja in tako vplivajo na čeljustni sklep (npr. rak ustne votline). TMM so lahko tudi zapleti določenih bolezni, npr. Parkinsonove in Huntingtonove bolezni. Zdravljenje tovrstnih TMM je odvisno od simptomov in od tega, kako močno napredovala je osnovna bolezen, ki je sprožila TMM. Kostne neprevilnosti sklepa so praviloma lahko odpravljene kirurško.

Kakšni so znaki in simptomi TMM?

Temporomandibularne motnje lahko razdelimo v več kategorij, glede na to kateri dejavniki so prisotni in kje se bolečina pojavlja.

 1. Miofascialna bolečina: prizadane mišice okoli čeljustnega sklepa.
 2. Vnetna sklepna bolezen: degenerativno artritično stanje.
 3. Znotrajsklepne nepravilnosti: poškodbe, dislokacija sklepnega diska.

Težave zajemajo pokanje, bolečino in občutljivost v čeljustnem sklepu, predvsem med jedjo, pitjem, govorom, smejanjem, širokim odpiranjem ust, zehanjem in se lahko širi izven tega področja. 

Nekateri simptomi, kot sta glavobol in bolečine v ušesih, so lahko tudi zamenjani z migrenami ali ušesnimi infekcijami.

S prstom se dotaknemo čeljustnega sklepa tik pred učesom. Usta rahlo odpremo, nato pa jih odpremo široko, dokler ne čutimo sklepa, ki se giblje. Če takrat slišimo klike ali čutimo občutljivost na pritisk, lahko imamo TMM. 

Pogosti znaki in simptomi TMM

Simptomi TMM se lahko pojavijo in izginejo sami od sebe.

 • Bolečine v čeljustnem sklepu med premikanjem.
 • Pokanje ali kliki v sklepu. 
 • Dislociran sklep.
 • Bolečine v ušesu in /ali tinitus.
 • Boleča čeljust pod ušesom.
 • Bolečina na obrazu, čeljusti, vratu.
 • Glavoboli.
 • Otrdelost čeljustnih mišic.
 • Nezmožnost maksimalnega odprtja ust.
 • Čeljust se pri odprtju ali zaprtju ust zaskoči.

Kako lajšamo TMM?

Sprostite čeljustne mišice

Pri rahlih TMM lahko simptomi izginejo že po počivanju čeljusti, med katerim relaksiramo čeljustne mišice. Če so slišni kliki in pokanja med širokim odpiranjem čeljusti ali med zehanjem, poskušajte neslednjih nekaj dni ne odpirati ust na široko. Hrano razrežite na manjše koščke in raje posegajte po mehkejši hrani. Izogibajte se žvečilnim gumijem, širokemu zehanju, kričanju, petju, žvečenju žvečilnih gumijev, itd.

Preverite ali imate spalno apnejo

TMM se lahko pojavijo zaradi stiskanja ali škrtanja z zobmi, ki lahko spremlja spalno apnejo. Opornice proti smrčanju pozicionirajo spodnjo čeljust nekoliko naprej, kar pomeni okoli osem urno relaksacijo mišic med spanjem. To lahko zmanjša simptome TMM.

Relaksacijske vaje

Tudi čeljustne mišice lahko preidejo v krč pri prekomernem delovanju. Preproste vaje lahko popravijo nenormalno lego čeljusti in sprostijo napete mišice. Nežno odprite usta kolikor široko lahko vendar le do meje, ko ne čutite neugodja. Nato usta počasi zaprite. Ko se mišice nekoliko relaksirajo, lahko z roko zelo previdno odprete usta še nekoliko bolj. Vaje izvajajte v obdobju, ko nimate bolečine in pred ogledalom. Vaje se lahko izvajajo kjerkoli, doma, v avtu ali pred televizorjem. Če se bolečine pojavijo med izvajanjem vaj, prenehajte z njimi. Veliko ljudi s TMM ima prisotno rahlo deviacijo pri gibanju čeljustnega sklepa, vendar so se mišice sposobne naučiti nove pravilnejše poti gibanja. Čeljust morate odpirati in zapirati v ravni liniji, če je ne, poskušajte zavedno kontrolirati njeno gibanje med gledanjem v ogledalo. Vaje preprečijo, da bi se mišice popolnoma zaskočile in ne bi bilo več možno odpiranje čeljusti oz. gibanje ne bi bilo več gladko.

Prilagoditev okluzije

Ta metoda lahko traja več tednov, ker je potrebno več obiskov zobozdravnika, zato da se mišice prilagodijo na novo okluzijo. Velikokrat je lahko griz nastavljen na trenutno situacijo, ki ni idealna. S terapijo selektivnega brušenja griznih ploskev se poskušamo približati idealnemu stanju, ki je najbolj ugodno za mišice in sklep. Stabilen in balansiran griz zmanjša stres a čeljustni sklep in pomaga zmanjšati siptome TMM.

Krajši zobozdravniški obiski

Seje pri zobozdravniku naj bodo krajše. Raje se naročite na več krajših terminov, saj lahko predolgo odprta čeljust poslabša simptome TMM.

Izogibajte se stresu

Rešite težave in se izognite stresu. Ta je lahko pomemben vzrok, ki povzroča stiskanje in škrtanje zob, le to pa vpliva na nastanek TMM.

Masaža

Ravnajte kot pri nategnjeni mišici. Masirajte čeljustne mišice, nanje položite tople obkladke,  čeljust naj počiva in vzemite protivnetna zdravila (npr. Ibuprofen, Naklofen...). Protivnetna zdravila zmanjšajo morebitno oteklino in občutljivost čeljusti, obraza, glave in vratu.

Popravite slabo držo

Slaba drža telesa postavi hrbtenico v lego, ki povzroča stres na čeljustni sklep. Če se ne držimo pokonci, čeljust pade naprej, zgornji in spodnji zobje pa se ne prilegajo več. Takšno gibanje predstavlja stres za mišice, sklep in kosti med odpiranjem in zapiranjem ust ter lahko brez zdravljenja vodi v bolečino, vnetje mišic in sklepov.

Zdravljenje TMM

TMM je potrebno zdraviti, saj se s časom težave le poslabšujejo in se ne odpravijo same od sebe.

Zdravljenje TMM se vedno prične konzervativno. Zdravila, vaje in kortikosteroidne injekcije lahko pomagajo pri zmanjšanju simptomov. Če so te metode neuspešne, se lahko nadaljuje s kirurškimi metodami.

Kirurško zdravljenje TMM se izvaja nazadnje, če nobena od ostalih terapij ne pomaga. Po kirurgiji se v primeru TMM posega redko. Operacija pride na vrsto nazadnje in le v 5% primerov.

Težave s sklepi najpogosteje rešujejo maksilofacialni kirurgi.

TMM lahko obravnavajo različni specialisti (zobozdravniki, protetiki, maksilofacialni kirurgi) oz. obravnava poteka v medsebojnem sodelovanju. Najbolje je pričeti z najbolj konzervativnim načinom zdravljenja, preden pričnemo s težjimi postopki zdravljenja.

7
Komentarji

avatar
2 Komentiraj teme
5 Odgovori na teme
0 Sledilci
 
Komentar z največ odzivi
Najbolj bran komentar
6 Komentarji avtorjev
KatarinaSkyLiFTHanuskaZobo Zdravnik Zadnji komentarji avtorjev

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

novi starejši najbolje glasovani
Val
Gost
Val

Ja kaj pa zdravljenje z botoxom? V misico ob sklepu? Moja prijateljica je to imela in so ji lepo vbrizgali botox in stvar resena! Kaj pri nas smo res tako zaostali? Ce se pa motim,mi pa javite kje to delajo,ker imam tezave! Baje to dela neurolog? Hvala! Val

anuska
Gost
anuska

Pozdravljeni,
že več časa imam težave s škrtanjem in močnim pokanjem v čeljusti. Večkrat se mi je že tudi zgodilo, da se mi je zaskočila čeljust, kar pa je močno bolelo. Ne vem točno, zakaj se to pojavlja in od kdaj…ali bi bilo možno da od fiksnega aparata za zobe (ne spomnim se da bi imela težave že preden sem ga dobila).
lep pozdrav,
Anuška

FTH
Gost
FTH

Spoštovani. Glede na lastne izkušnje s tem sem šla od vrat do vrat različnih specialistov s samo delno uspešnostjo. Na enem izobraževanju v tujini so bi svetovali obisk klinike v Angliji (The O Lab). Kolikor mi je znano je možno sedaj tudi pri nas (Sloveniji) izvesti pregled pri njih. Dobila sem ustrezno upornico za spodnje zobe, ki mi je postavila spodnjo čeljust v idealni položaj ter s pomočjo Orofacialne miologije (mislim, da jo pri nas noben ne izvaja) in fizioterapij dosegla, da mi sklep več ne preskakuje in nimam več bolečin. Prej me je bolelo ob žvečenju bolj žilave hrane,… Preberi več »

SkyLi
Gost
SkyLi

spoštovana,
mi zaupate kje v sloveniji naj bi The O Lab imel prostore za preglede (ali je to Videm-Dobrepolje?) bi vam bila hvaležna ker vsi ti pregledi na maksilofacialni kirurgiji v LJ in njihove obljube pač žal niso dovolj. Bolečine so neznosne. Hvala

Katarina
Gost
Katarina

Pozdravljeni,kako ste rešili svojo težavo?Namreč jaz se z črljustnim sklepom borim že skoraj 3 leta.Nazadnje sem imela artiskopijo in trenutno nosim opornico že 6 mesecev a težave se še vedno nekoliko prisotene vsaj v grlu in mišicah.