TEŽAVE OB IZRAŠČANJU MODROSTNIH ZOB

TEŽAVE OB IZRAŠČANJU MODROSTNIH ZOB

Ob izraščanju modrostni zobje pogosto povzročajo težave, saj so naše čeljusti danes manjše, kot so bile v davni preteklosti, zato pogosto nimajo dovolj prostora, da bi nemoteno izrastli. Modrostni zobje včasih ob izraščanju ne predrejo dlesni v celoti. To se lahko zgodi tudi, kadar modrostni zob raste postrani in zadane sedmico, ki raste pred njim. Dlesen, ki delno pokriva takšen zob se rada vname, kar se lahko odraža v zmernih do močnih bolečinah.
Ali ste vedeli?
Modrostni zobje oziroma tretji kočniki (osmice), so zadnji zobje v zobni vrsti in rastejo od približno 18. do 25. leta ali pa še dlje.

kdaj vse lahko modrostni zob boli?

1. Bolečina povezana z izraščanjem modrostnega zoba

Modrostni zobje se ne razvijejo niti ne izrastejo istočasno z drugimi stalnimi zobmi, ampak mnogo let kasneje, med 18. in 25. leti starosti. Do tega časa postanejo dlesni precej debelejše kot so v starosti od 12. do 13. leta, ko izrastejo še zadnji stalni zobje. Posledica tega je, da izraščanje modrostnih zob skozi dlesni lahko povzroči eno od hujših bolečin.

Oteklina in bolečina lic, čeljusti in dlesni okoli sosednjih zob so pogosti simptomi med izraščanjem modrostnega zoba. Pogosto se lahko tudi oteženo žveči ali odpre usta. Bolečina in otekanje lahko trajata od 7 do 14 dni. Včasih izraščajo v nepravilni smeri in tako dražijo lica, jezik ali druge dele ust.

2. Bolečina povezana z zagozdenim modrostnim zobom

Izraščanje modrostnega zoba je lahko zelo boleče, tudi če lepo izraste. Lahko pa se dodatno zaplete, kadar ostanejo ujeti v čeljusti pod dlesnijo, v celoti ali delno.

Ker so modrostni zobje zadnji stalni zobje v vrsti, v ustih pogosto ni dovolj prostora, da bi pravilno izrasli. V tem primeru se lahko zataknejo pod dlesnijo ter se naslanjajo in pritiskajo na sosednji zob pred njim. Takšni zagozdeni modrostni zobje bodo prej ali slej postali vzrok hudih bolečin, bodisi s povzročitvijo poškodbe sosednjega zoba, bodisi z okužbo in razvojem abscesa. Najboljša rešitev v tem primeru je odstranitev modrostnega zoba preden prične povzročati težave.

3. Perikoronitis – infekcija in okužba tkiv ob modrostnem zobu

V nekaterih primerih modrostni zob izraste le delno, ponavadi pod kotom, pri čemer je del zobne površine pokrit dlesnijo. Ostanki hrane, zobni plak in bakterije se lahko ujamejo pod to dlesnijo ter povzročijo vnetje in okužbo tkiva. 

 

 

4. Težava pri čiščenju modrostnih zob – problem ustne higiene

Modrostni zobje rastejo čisto zadaj v ustni votlini in to so mesta, ki jih je težko očistiti. Mnogi ljudje, ki imajo težave z žrelnim refleksom, se namerno izogibajo ščetkanju zadnjih zob. Če je zob le delno izrastel, je čiščenje zoba še težje. Slaba ustna higiena povzroča povišano tveganje za nastanek vnetja dlesni in karies.

5. Bolečina povezana s puljenjem modrostnega zoba

Če modrostni zob povzroča katero od zgornjih omenjenih težav, zobozdravniki v večini primerov priporočajo odstranitev zoba. Zaradi njihovega položaja je odstranjevanje modrostnih zob veliko težje, kot odstranitev katerega koli drugega zoba. V mnogih primerih, vsekakor pa za neizrasle ali delno izrasle modrostne zobe velja, da jih je treba kirurško izvleči. Naredi se rez na dlesni, nato pa se odstrani še nekaj kosti v čeljusti okoli zoba, da se ga lažje izvleče. Težjo pooperativno bolečino in oteklino se lahko pričakuje nekaj dni po kirurškem odstranjevanju zoba. Protibolečinska zdravila pomagajo manjšati bolečino do zacelitve.

Lahko nastane še eno boleče stanje po puljenju, znano kot suho vnetje rane. Nastane, če se izgubi krvni strdek iz zobnice in se izpostavi kost. Upoštevati je potrebno post-operativna navodila zobozdravnika, da zmanjšate tveganje za tovrstni zaplet.

KAKŠNA JE BOLEČINA OB IZRAŠČANJU MODROSTNIH ZOB?

Bolečina, ki nastane zaradi izraščajočih modrostnih zob, lahko variira od blagega nelagodja do hude okužbe z močno bolečino. Nastane lahko ob izraščanju modrostnih zob ali pa tudi kasneje v povezavi s stanji, ki jih povzročajo. 

Bolečina je posledica izraščanja zoba skozi dlesen, kar lahko traja tudi več mesecev. Pojavijo se lahko bolečine pri odpiranju ust ali celo omejeno odpiranje ust. Ob tem velikokrat nastane žep, kjer se akumulirajo ostanki hrane in bakterije. Ker je mesto težko dostopno, je pogosto slabše očiščeno, to pa postane glavni razlog, da se vnetje sploh prične.

Kaj vas čaka pri zobozdravniku?

Kakšnoterapijo bo zobozdravnik izbral je seveda odvisno od stanja, k ije v ustih. Če gre za vnet žep, ki je zelo pogost ob izraščanju osmic, bo zobozdravnik očistil in razkužil mesto izraščanja zoba, po potrebi tudi predpisal antibiotike in režim spiranja ustne votline z antibakterijsko ustno vodo.
 
Zobozdravniki se na splošno izogibajo odstranjevanju zob, če se ga lahko reši z drugimi posegi, vendar to ponavadi ne velja za modrostne zobe. Možni zapleti, njihova anatomija in lega niso najboljši, zato se pogosto priporoča odstranjevanje še preden pričnejo delati težave. To je pogosto idealno vsaj nekje do 30. leta.

Če je problem ponavljajoč, boste morda morali modrostni zob odstraniti.   

KAKO LAJŠATI BOLEČINE OB IZRAŠČANJU MODROSTNEGA ZOBA?

ZOBNA ŠČETKA

Nežno ščetkajte mesto izraščanja in poskusite odstraniti vso akumulirano hrano in tamkajšnje bakterije. V ta namen pridejo prav posebne ščetke z majhno in ukrivljeno glavo, ki jim pravimo čopaste ščetke. Ker so manjše, lažje in hitreje očistimo izraščajoči zob in dlesen, ki ga pokriva. Navadne zobne paste niso pomembne, pomembno je predvsem mehansko odstranjevanje oblog, to je s ščetko.

ANALGETIKI

Ob prisotnih močnih bolečinah lahko vzamete analgetike, npr. Ibuprofen, Nalgesin, Naklofen. Ob blažjih bolečinah lahko zadostuje že Lekadol. Velja pa, da je bolje vzeti analgetik še preden se prizadeto mesto zelo razboli, saj je potem vedno težje omiliti oz. odstraniti bolečino. Prosite lahko tudi vašega zobozdravnika, da vam predpiše močnejše analgetike preko recepta.

ANTIBAKTERIJSKI GELI

Uporabite lahko tudi posebne gele, ki vsebujejo antimikrobne učinkovine (klorheksidin). Njihova uporaba je še bolj lokalna, za razliko od antibakterijskih ustnih vod, ki se razlijejo po celotni ustni votlini. Namažemo le mesto, ki je prizadeto in pustimo delovati nekaj časa - ne pijemo in ne jemo.

SLANA VODA

Izpiranje ust s toplo vodo, ki vsebuje nekaj čajnih žličk soli, lahko zagotovi nekaj začasnega olajšanja.

VODNA PRHA

Če imate doma vodno prho, je to morda pravi čas, da jo uporabite. Z njeno pomočjo lahko odstranite večje ostanke hrane, a brez zobne ščetke vseeno ne gre. Prha naj bo dodatek ali pomagalo pri standardni ustni higieni.

ANTIBAKTERIJSKA USTNA VODA

Antibakterijska ustna voda z 0.12 % klorheksidinom, dvakrat na dan, velja kot odličen antiseptik, ki reducira število bakterij in s tem manjša verjetnost vnetja. Takšne ustne vode se ne smejo uporabljati na dolgi rok, saj imajo lahko stranke učinke. Najbolje se je posvetovati z osebnim zobozdravnikom. Koncentracije klorheksidina so v različnih ustnih vodah različne. Kadar uporabljate produkte, ki vsebujejo klorheksidin, se izogibajte uporabi zobnih past, ki vsebujejo sestavino natrijev lauril sulfat, saj le ta izniči učinek klorheksidina ali pa naj preteče vsaj pol ure med uporabo obeh produktov.

ZOBOZDRAVNIK

Ob močnih bolečinah, predvsem pa ob gnojenju in oteklini obiščite zobozdravnika, saj se lahko gnojna vnetja širijo in močno ogrožajo splošno zdravje ter povzročajo zaplete.

ledeni obladki

HLADNI OBKLADKI

Postavite hladne obkladke na lice blizu obolelega predela. To lahko pomaga zmanjšati zobobol in oteklino.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.