TABLETE, KI OBARVAJO ZOBNE OBLOGE

TABLETE, KI OBARVAJO ZOBNE OBLOGE

Milijoni bakterij se nahajajo na površini zob in sestavljajo zobne obloge, ki pa so s prostim očesom nevidne. Vidne postanejo šele po nekaj dneh neumivanja zob, saj se obloga s časom debeli.
Ali ste vedeli,
da se lahko zobna gniloba v začetku njenega nastajanja kaže kot bela lisa na površju zoba?

Zakaj uporabljamo tablete, ki obarvajo zobne obloge?

Ali verjamete, da so zobje čisti, če na njih ničesar ne vidite? Ali bi počistili tla, če ne bi izgledala umazano? Verjetno ne. Veliko ljudi verjame, da so zobje čisti, če na njih ničesar ne vidijo. Pa vendar ni tako preprosto. 

Premazi ali tablete, ki obarvajo zobne obloge, so nam lahko v veliko pomoč, saj nam pokažejo mesta, ki smo jih slabo očistili. Barvilo se adherira na zobno oblogo, zato jo lahko vidimo in tudi odstranimo. Po nekajkratni uporabi takšnih tablet vidimo, kje so tista mesta, ki jih vedno znova slabo očistimo, zato lahko tu poudarimo s ščetkanjem. 

Tablete lahko uporabimo tudi pri otrocih, da jih motiviramo k ščetkanju, saj jim na takšen način lahko pokažemo, kje so zobje še umazani.  

Vidne (obarvane) obloge so dobra motivacija za boljše ščetkanje.

Na katerih zobnih površinah se nabira največ oblog?

Največ oblog nastaja v medzobnih prostorih. To so mesta, kjer se obloge tudi najteže odstranijo, saj jih jezik, žvečenje in ščetka ne dosežejo. Zato lahko ta mesta dobro očistimo le z nitko ali medzobno ščetko.

Kako uporabimo tableto, ki obarva obloge?

Po umivanju zob zgrizemo tabletko, ki obarva zobne obloge in splaknemo z vodo. Če na zobeh ni rdeče in modro zabarvanih delov, smo bili pri čiščenju temeljiti, v nasprotnem primeru bomo morali dodatno ščetkati na mestih kjer vidimo obarvane obloge. 

Obloge, ki so modro obarvane so stare obloge (12 ur in več), svetlejše roza obarvane obloge pa so so na zobeh prisotne manj časa. V primeru alergij na sestavine tablet jih ne uporabljajte.

  1. Na ustnico nanesite vazelin, kar bo preprečilo, da se vam bo ustnica obarvala.
  2. Počasi in temeljito prežvečite tableto.
  3. Raztopljeno tableto žvrkljajte 1 minuto in z jezikom obliznite zobe.
  4. Izpljunite in obrišite ustnice z robčkom. 
  5. Preglejte zobe za obarvanimi modrimi in roza madeži. Pomagate si lahko z zobozdravniškim ogledalcem, ki se ga prav tako lahko kupi v bolje založenih prodajalnah.
  6. Kjer so prisotni madeži morate naslednjič bolj poudariti s higieno.
  7. Zobe ponovno umijte, posebno na mestih, ki jih niste dobro očistili, da odstranite stare zobne obloge in zaustavite demineralizacijo zob pod njimi. Med zobmi uporabite medzobno nitko ali medzobno ščetko.

Tablete uporabljajte na vsake toliko časa in tako poskušajte vzdrževati ustno higieno na visokem nivoju.

Ali lahko zobozdravnik preveri količino zobnih oblog?

Količino in prisotnost zobnih oblog lahko na rednih pregledih ugotovi tudi zobozdravnik in vam pokaže, kje je ustna higiena pomanjkljiva. Zobozdravniki ponavadi uporabijo namesto tablet premaze, ki so močne barve ali pa nevidne premaze, ki pokažejo oblogo šele pod ustrezno svetlobo.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.