SUHA USTA

SUHA USTA

Suha usta ali tako imenovana kserostomija je stanje, ki lahko vpliva na vsakodnevne funkcije, kot so prehranjevanje, govorjenje ali spanje. Če imamo občasno suha usta zaradi stresa, športa, govorjenja, itd., nimamo razloga za skrb, saj to spada med normalna stanja, s katerimi se vsak zdravi človek srečuje. Kadar opažamo, da suha usta postajajo dejanski problem, ki se vedno pogosteje pojavlja ali vedno dlje traja, zanj pa nimamo pravega razloga, je to morda znak, da pomislimo na možnost pojava kserostomije kot take.
Ali ste vedeli?
Suha usta niso bolezen, ampak klinični znak drugih zdravstvenih stanj. 

Kakšni so pogosti znaki in simptomi suhih ust?

Suha usta so posledica zmanjšane količine sline (bodisi zaradi zmanjšanega izločanja ali zaradi zmanjšane tvorbe sline). Pretok sline se lahko zmanjša v primeru zamašenih izvodil žlez slinavk. Spremenjeno delovanje slinavk zaradi različnih vzrokov pa lahko povzroči zmanjšano tvorbo sline. Kserostomija je lahko začasna ali dolgotrajna.

Znaki in simptomi vključujejo:

 1. Slina je gosta in lepljiva.
 2. Pekoč občutek v ustih.
 3. Trajen slab zadah.
 4. Pordela, suha in razpokana sluznica in ustnice z morebitnimi razjedami.
 5. Vnetje ustnih kotov.
 6. Težave s prehranjevanjem in požiranjem. Izogibanje suhi in pekoči hrani. Težko žvečenje in požiranje suhe drobljive hrane, kot so na primer piškoti, krekerji, itd. Možno je tudi nepravilno okušanje hrane ali neprijeten okus.
 7. Oteženo spanje.
 8. Povečana potreba po pitju vode. To se dogaja posebno ponoči.

Občutek lepljivega in pekočega jezika. Jezik je pogosto razbrazdan.

Kakšne so lahko posledice suhih ust?

 • Zobna gniloba. Karies predvsem na koreninah zob, vratne erozije in preobčutljivost zobnih vratov.
 • Pojav vnetja dlesni (gingivitisa). Zaradi dolgotrajnega pomanjkanja sline se poveča nastajanje zobnih oblog, kar povzroči nastanek krvavečih vnetih dlesni.
 • Vnetje v zgornjem prebavno-črevesnem traktu (mukozitis).
 • Težave s protezami. Proteze postanejo neudobne, nestabilne in boleče za nošenje. 
 • Boleče in suho grlo. Pojavijo se lahko težave z govorom.
 • Suhe ustnice in usta.
 • Pekoč jezik, ustna sluznica
 • Motnje žvečenja, požiranja, okušanja (predvsem suhe hrane)
 • Zadah (halitoza)
 • Ustna kandidiaza
 • Rane ustne sluznice 
 • Motnje spanja

Ustna sluznica se stanjša, to pomeni, da je bolj podvržena poškodbam in kroničnim vnetjem. Glivična okužba ustne sluznice (sor ali kandidiaza) je možen pojav.

Kakšni so vzroki za nastanek suhih ust?

Kemoterapija in radioterapija. Radioterapija pušča trajno suha usta, saj so slinavke zaradi radiacije uničene. Nekatere slinavke si po koncu zdravljenja sicer lahko opomorejo, v večini primerov pa so velike slinavke trajno okvarjene.

Tumorji glave in vratu. V primeru kirurškega izreza tumorja, se lahko odstrani ali poškoduje glavno slinavko, zato se lahko pojavijo prehodne težave s suhimi usti, ker so na voljo še druge slinavke.

Nekatera obolenja. Sladkorna bolezen, Alzheimerjeva bolezen, moteno delovanje žleze ščitnice, aids, sistemski lupus eritematosus, revmatoidni artritis, vročinska stanja, depresija, nevrološke motnje, bolniki na dializi itd.

Poškodbe živcev, ki oživčujejo slinavke, poškodbe slinavk.

Sjögrenov sindrom. Je avtoimuna kronična bolezen, ki prizadene tudi žleze slinavke. Telo proizvaja protitelesa, ki napadajo lastne celice slinavk. Te ne proizvajajo dovolj sline. Suhe niso le usta, ampak tudi oči, nosne sluznice in koža.

Pomanjkanje vitaminov.

Prekomerno uživanje alkohola.

Zdravila. To je eden izmed glavnih vzrokov suhih ust. Obstaja ogromno zdravil, ki lahko povzročajo suha usta. Najpogosteje od vseh se s kserostomijo seveda srečujejo starostniki, ki zdravila jemljejo redno, saj jih več kot 80 % navaja to težavo.

Najpogosteje so to antiholinergiki. Pogosto so to triciklični antidepresivi, anksiolitiki, pomirjevala in sedativi, antihistaminiki, protivnetna sredstva, antiparkinsoniki, beta blokatorji, antihipertenzivi (zaviralci α in β, diuretiki, zaviralci kalcijevega kanala), analgetiki, antiepileptiki, zdravila za prehlad ali gripo, zdravila za zdravljenje zasvojenosti z nikotinom, nesteroidna protivnetna zdravila, zdravilo za sistemsko zdravljenje aken (izotretinoin), antidiaroiki, zdravila za kislinsko pogojene bolezni, zaviralci apetita, zdravila za zdravljenje benigne hipertrofije prostate, zdravila za obstruktivne pljučne bolezni, itd. Če izsušenost ust povzročajo zdravila, se je dobro posvetovati z zdravnikom, ki lahko zdravilo tudi zamenja.

 

Dihanje skozi usta.

Hormonske spremembe. V času nosečnosti, menopavze nastanejo hormonske spremembe, kar je posledica zmanjšane količine sline. Po koncu nosečnosti ponavadi suha usta izginejo. 

Žvečenje tobaka, kajenje.

Stres. Ob stresu avtonomni živčni sistem ne stimulira slinavk, zato te ne izločajo sline. To je normalen pojav in ne zahteva zdravljenja. Gre za kratkotrajni pojav suhih ust, s katerim se vsi srečamo.

Starost. Občutek suhih ust se najpogosteje pojavi pri starejših, kar je večinoma posledica zdravil, ki jih jemljejo zaradi različnih obolenj, in ne same starosti, res pa je, da se s starostjo slinavke nekoliko zmanjšajo, zato je izločanje sline v starosti lahko nekoliko upadlo.

Dolgo govorjenje.

Dehidracija.

Psihogene motnje. Tudi do 60 % tistih, ki jemljejo psihotropna zdravila, navaja občutek suhih ust.

Motnje žvečenja

Kateri izdelki LAjšajO simptomE suhih ust?

Če kupujemo izdelke za nego in vlaženje ustne sluznice, je pomembno, da izberemo takšne, ki vsebujejo prave sestavine in vzdržujejo pravi pH ust. V primeru napačnih izdelkov lahko stanje poslabšate, kar pomeni, da usta še bolj izsušite in težave še stopnjujete, zato ne uporabljajte izdelkov na osnovi alkohola, prav tako se izogibajte pogostem penilcu, ki je dodan zobnim pastam, imenovan natrijev lauril sulfat (ang. Sodium Lauryl Sulphate – SLS). 

Ustne vode Biotene (vsebuje 4 različne encime, ki stimulirajo pretok sline, je brezalkoholna in vsebuje ksilitol, ki inhibira rast bakterij), Ordok, Airlift zobna pasta, Xerostom linija (pastile, žvečilni gumiji brez sladkorja, pršilo, ustna voda, gel, zobna krema), itd. so primeri izdelkov, ki učinkovito lajšajo znake in simptome suhih ust.

KAKO LAJŠATI SIMPTOME SUHIH UST?

Povečajte izločanje sline.

Ustno sluznico vlažimo z vodo z dodatkom limoninega soka, z žvečenjem žvečilnega gumija ali zdravilom pilokarpinom. Žvečenje žvečilnih gumijev brez sladkorja poveča izločanje sline. Pitje kratkih požirkov vode poskrbi le za hipno olajšanje. Pitje vode med obrokom olajša žvečenje in požiranje.

Ukinemo kajenje in pitje kave, alkohola, gaziranih pijač.

Dihajte skozi nos, ne usta.

Redno obiskujte zobozdravnika.

Potrebni so redni fluoridni namazi sklenine za zaščito pred kariesom.

Uporaba izdelkov s sestavinami za nego suhih ust

Ti izdelki vzdržujejo vlažnost in spodbujajo nastajanje sline. Počasi sproščujoče učinkovine dolgotrajno vlažijo usta.  

Izogibajmo se pekoči in slani hrani

Takšna hrana sluznico ust še dodatno izsuši.

Pravilna ustna higiena

Uporabljajmo kakovostne zobne ščetke. Pomembne so tudi medzobne ščetke ali nitka za čiščenje medzobnih prostorov. Ustna higiena je zelo pomembna, saj zaradi pomanjkanja sline, ta nima več svoje zaščitne vloge pri remineralizaciji sklenine, zato se lahko karies veliko prej razvije.

Paste ali ustne vode z višjo vsebnostjo fluora in brez detergentov

Pomanjkanje sline se odrazi tudi na manjši remineralizaciji sklenine. Različni dodatki (alkohol, natrijev lavrilsulfat oz. SLS - Sodium Lauryl Sulphate) pa lahko dražijo sluznico.

0 0 vote
Article Rating
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments