ALI STE SE KDAJ VPRAŠALI, KAKO STRES VPLIVA NA VAŠE DLESNI?

ALI STE SE KDAJ VPRAŠALI, KAKO STRES VPLIVA NA VAŠE DLESNI?

Kronični stres lahko povzroči množico zdravstvenih težav. Oslabi imunski sistem, zviša krvni pritisk in vpliva tudi na ustno zdravje, predvsem dlesni.
Ali ste vedeli?
Ustno in splošno zdravje sta namreč zelo povezana, zato je pomembno, da obolela obzobna tkiva zdravimo.

Kakšni so mehanizmi vpliva stresa na ustno zdravje?

Ljudje, ki so pod stresom, pogosteje posegajo po tobaku in alkoholu in manj skrbijo za ustno higieno. Te razvade so dejavniki tveganja za razvoj vnetja obzobnega tkiva, ki je povezano s številnimi drugimi boleznimi, tudi z boleznimi srca in sladkorno boleznijo.

Na povezavo med stresom in obolelimi dlesni vplive še hormon kortizol, ki se pod stresom izloča v telesu. Kortizol v telesu zviša krvni pritisk in krvni sladkor, zmanjša imunski odziv na vnetje in telo pripravi na akcijo, da se lahko odziva na stres. 

Pri kroničnem stresu je raven kortizola višji in je dlje prisoten. Povečana količina kortizola v krvnem obtoku povzroči destruktivnejše oblike vnetja obzobnih tkiv.

ALI IMATE VNETE DLESNI?

Krvavenje dlesni ni normalno stanje ustne votline.

Kako preprečiti škodljive vplive stresa?

Kadar smo pod stresom, je potrebno poudariti ustno higieno prav zaradi teh razlogov. Redna in pravilna uporaba zobne ščetke in nitke zadostuje za ohranjanje zdravih zob in dlesni. 

V obdobju polnem stresa moramo poskrbeti za sproščanje, redno telesno vadbo, uravnoteženo prehrano in dovolj spanja, saj tak način življenja pripomore tudi k ohranjanju ustnega zdravja in pri obrambi pred drugimi zdravstvenimi zapleti. 

Potreben je obisk zobozdravnika, če nam dlesni dlje časa krvavijo in ne prenehajo kljub temeljiti ustni higieni.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.