STISKANJE ZOB PODNEVI? KAJ LAHKO STORITE, DA ODPRAVITE TO TEŽAVO?

STISKANJE ZOB PODNEVI? KAJ LAHKO STORITE, DA ODPRAVITE TO TEŽAVO?

Stiskanje zob in škrtanje imenujemo strokovno bruksizem. V večini primerov se pojavlja nočni bruksizem, ki je ponavadi podzavesten, saj se dogaja med spanjem. Ne moremo pa izključiti tudi pojava bruksizma v dnevnem času, kateri je sicer veliko redkejši pojav.
Ali ste vedeli?
Dnevni bruksizem se pri splošni populaciji pojavlja pri približno 10% prebivalstva.​

Kdaj dnevno stiskanje zob postane resen problem?

Prav tako kot nočni bruksizem, je tudi dnevni bruksizem pogosto povezan s stresom. Večina ljudi je pri sebi že zaznala stiskanje zob, ki se je pojavilo ob nekem stresnem dogodku. Gre za sicer normalen pojav. Težava nastane, kadar ta navada postane kronična in ponavljajoča. V tem primeru se lahko pričnejo pojavljati simptomi, kot so bolečine in poškodbe na zobeh.

Kakšne težave lahko povzroči dnevno stiskanje zob?

Stiskanje zob je sicer naraven odziv na stres, ampak pri tistih, ki so bolj dovzetni zanj ali tisti, ki imajo zelo stresno življenje, se lahko ta naravni proces sprevrže v težavo. Pojavijo se lahko obraba zob, tenzijski glavoboli, bolečine v čeljustih, odlom zoba ali poke v zobeh. 

Dnevno stiskanje zob se najpogosteje pojavlja pri posameznikih, ki imajo visoko stresno službo. Čeprav se dnevni bruksizem pojavlja le pri 10% splošne populacije, je v cca 50% prisoten na bolj stresnih delovnih mestih(odvetniške pisarne, visoko tehnološka podjetja, itd.).

Razlika med dnevnim in nočnim stiskanjem zob

Tako nočno kot dnevno stiskanje zob sta definirana kot bruksizem, a kljub temu delujeta na drugačen način. Tisti, ki trpijo za nočnim bruksizmom niso nujno bolj izpostavljeni tudi k dnevnemu in obratno. 

Dnevni bruksizem se odvija podnevi, torej v času ko se tega zavedamo in ga lahko zaznamo. Nočni bruksizem pa, kot že izraz pove, se dogaja med spanjem, kar pomeni, da ga težje zaznamo. Zato pogosto tudi ostane nediagnosticiran.

 

Dnevni bruksizem se tako lažje diagnosticira in zdravi. Biofeedback tehnike, kognitivne vedenjske terapije in averzijske terapije so lažje izvedljive in bolj uspešne, saj je pacient sposoben prevzeti aktivno vlogo pri zdravljenju s pomočjo samozavedanja. Če se zalotite, da tekom dneva stiskete zobe, se lahko zavestno odločite, da boste prenehali z navado.

 

zdravljenje dnevnega stiskanja zob

Čeprav je dnevni bruksizem lažje obvladovati s pomočjo pacientove samokontrole, ga je še vedno težko zdraviti. Na žalost standardni nočni ščitniki za usta niso možnost zdravljenja dnevnega bruksizma. Tudi, če so narejeni po meri so običajno preveč masivni, da bi omogočili nemoten govor.

Obstajajo nekatere druge možnosti za zaščito zob pred dnevnim stiskanjem. Nekatere zobozdravstvene ambulante in spletni prodajalci ponujajo izredno tanke akrilne ščitnike za usta, ki ne omogočajo le nemotenega govora, ampak so tako tanki in diskretni, da so pri nošenju skoraj neopazni. Brez kakršne koli govorne ali vizualne ovire lahko ti ultra fini ščitniki za usta zaščitijo sklenino in čeljusti pred močnimi silami dnevnega bruksizma.

0 0 vote
Article Rating
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments