IZGUBA VSEH ZOB JE DEL STARANJA. ALI STE PREPRIČANI?

IZGUBA VSEH ZOB JE DEL STARANJA. ALI STE PREPRIČANI?

Ali lahko obdržimo zobe do pozne starosti?

Med splošno populacijo je uveljavljeno prepričanje, da s starostjo izgubljamo vid, dobimo sive lase in počasi izgubimo vse zobe. Zobje naj bi s starostjo zgnili ali pa se omajali in izpadli. Ta mit velja za popolnoma napačnega, saj z redno ustno higieno lahko zdrave zobe obdržimo tudi do pozne starosti. Danes ima vedno več starostnikov še vedno lastne zobe. 

Dandanes zobozdravstvo nudi boljše materiale in zobna preventiva dosega večji uspeh tako med mlado kot staro populacijo. Skrb za zobe je danes veliko bolj razširjena kot je bila v preteklosti. Manjša se število kariesov in število plomb, kar pomeni, da se je ustno zdravje v zadnjih 30 letih precej izboljšalo.

Svetovna zdravstvena organizacija (ang. WHO; World Health Organisation) si je zastavila med vsemi cilji tudi tega, da bo zmanjšala brezzobost pri populaciji nad 64. letom.

Za dobro fizično in mentalno počutje starostnika je ustno zdravje prav tako pomembno, kot njegovo splošno zdravje. Nesanirani zobje in delna ali popolna brezzobost lahko vodita v motnje prehranjevanja, izgubo dobrega počutja, v izgubo samospoštovanja in pomanjkanje socialnega življenja. 

Ohranjeno, popravljeno in nadomeščeno zobovje s protetičnimi izdelki pa izboljša samozavest in kvaliteto življenja. Pomembno pa je izpostaviti, da morajo starostniki skrbeti za zobe, dlesni in tudi vso preostalo sluznico v ustni votlini. 

Popolna brezzobost pri populaciji nad 65 let

Švica
8%
Švedska
15.5%
Slovenija
16%
Nemčija
24.8%
ZDA
26%
Kanada
58%
Portugalska
70%

V razvitih državah je okoli 30 % starostnikov med 65–74 leti brezzobih, z večjo starostjo pa jih je vedno več.

Ustne bolezni pri starostnikih

Umik dlesni in občutljivi zobje

Z leti lahko zobje postanejo občutljivejši na zunanje dražljaje, saj se pogosteje srečamo z umikom dlesni od zob (recesija dlesni). Izpostavljeni zobni vratovi so lahko občutljivi in povzročajo bolečine pri uživanju vročih in hladnih jedi ali pijač, pri nekaterih so zobje občutljivi do mere, da se skelenje pojavi že pri vdihavanju mrzlega zraka ali okušanju sladkih ali kislih jedi. 

Poleg temeljitejše ustne higiene, ki je ključna pri starostnikih, pa lahko preprečimo preobčutljivost zob z zobno pasto za občutljive zobe in ustno vodo (nesteroidni antiflogistik, ki ga dobimo v lekarni), ki bo prav tako zmanjšala občutljivost zob in uničila bakterije. 

Zobna gniloba

Izpostavljeni zobni vratovi so tudi bolj dovzetni za pojav zobne gnilobe, posebno ob slabši higieni in zadrževanju mehkih oblog na teh mestih. Pri starejših je zato pogostejša zobna gniloba na površinah zobnih korenin ob dlesnih. 

V starosti se lahko pojavljajo tudi ustne bolezni, ki niso povezane le z zobmi, ampak tudi z nošenjem zobnih protez, jemanjem zdravil in kroničnimi boleznimi. 

Suha usta

Zelo pogosto se starostniki srečujejo tudi s suhimi usti ali tako imenovano kserostomijo. Vzrok za to so lahko tudi nekatera zdravila. Suha usta lahko povzročijo povečano tveganje za pojav kariesa, saj imajo pomanjkljivo količino sline, ki pa je eden od zaščitnih dejavnikov.

Vnete dlesni

Starostniki so še posebno občutljivi za bolezni dlesni, zato je nujna tudi skrb zanje. Ob nezdravljenem gingivitisu (zgodnja faza vnetja dlesni) se lahko zgodi, da zdravi zobje v starosti zaradi napredovalega gingivitisa v kronično parodontalno bolezen, tudi izpadejo.

Zdrava prehrana za zdrava usta starostnika

Starostniki bi morali jesti zdravo hrano z veliko sadja in zelenjave, ki vsebujejo dovolj vlaknin in katero morajo tudi dobro prežvečiti. 

Ravno to lahko starostnikom z delno ali popolno brezzobostjo povzroča težave in so zato pogosto na skromnejši in enolični prehrani. Pogosto je vzrok temu tudi to, da se preprosto oklepajo  jedi, ki so jih jedli vse življenje in so jih navajeni. 

Starejši potrebujejo še več vitaminov in mineralov in manj drugih hranil.

Ustna higiena pri starostnikih

Ustna votlina v dobri kondiciji ima veliko socialno vlogo in starostnik z lepimi zobmi uživa spoštovanje njegovih sovrstnikov.

Starostniki sami največkrat ne vidijo zobne gnilobe, kot tudi ne oblog na zobeh. Prav tako imajo težavo s tem, da opazijo kakšne spremembe v ustni votlini. Žal lahko pogosto zgrešijo tudi bolezenska stanja, ki jih uvščamo med tvegane bolezni, npr. rakava obolenja, idr. 

Dostikrat tudi ne skrbijo za pravilno in redno ustno higieno.

Starostniki imajo pogosto težave z vzdrževanjem dobre ustne higiene, ker jim to onemogoča njhovo psiho-fizično stanje ali pa preprosto ne vedo, kako pravilno skrbeti za njihovo ustno votlino in zobne nadomestke.

IZDELKI ZA USTNO HIGIENO PRI STAROSTNIKIH

Za tiste s

SUHIMI USTI
 • Mehka zobna ščetka
 • Zobna pasta za suha usta
 • Gel za nadomestilo sline
 • Ustna voda za suha usta
 • Nadomestek sline v kapsulah
 • Žvečilni gumiji za suha usta
 • Pršilo za suha usta
 • Pastile za suha usta
SUHA USTA

Za tiste z

VELIKO KARIESA
 • Mehka zobna ščetka
 • Zobna pasta s fluoridi
 • Gel s fluoridi
 • Ustna voda fluoridi
KARIES

Za tiste s

PREOBČUTLJIVIMI ZOBMI
 • Mehka zobna ščetka
 • Zobna pasta za občutljive zobe
 • Gel za občutljive zobe
 • Ustna voda za občutljive zobe
SKELEČI ZOBJE

Za tiste s

PROTEZAMI
 • Ščetka za protezo
 • Tablete za čiščenje proteze
 • Pričvrstilna krema za protezo
PROTEZE

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.