ŠPORTNI ŠČITNIK ZA ZOBE

ŠPORTNI ŠČITNIK ZA ZOBE

Pri športu lahko pride do poškodb ustne sluznice, zob in dlesni. Športniki včasih ne vedo, da je pri športu s katerim se ukvarjajo potrebna tovrstna zaščita.
Ali ste vedeli?
Športne ščitnike se priporoča pri športih kot so: hokej na ledu, rolanje, rugby, squash, karate, kickboks, boks, judo, košarka, rokomet, nogomet, kolesarjenje.

Kaj so športni ščitniki?

Šport je danes del vsakdana mnogih ljudi, predvsem pa otrok. Nekaterim najstnikom preprosto ni všeč izgled športnih ščitnikov v ustih in nočejo biti edini, ki ga nosijo. Drugi pravijo, da so tovrstni ščitniki neudobni ali pa imajo težave z govorom in dihanjem. 

Športni ščitniki so lahko dovolj udobni, le izbrati morate pravega. Izredno pomembno je, da se ščitnike pri športu redno uporablja.
Posledice poškodb v predelu ustne votline so lahko nepopravljive in trajne, zato je dobro, da sebe in/ali otroke primerno zaščitimo. 

Uporaba ustreznih športnih ščitnikov za zobe poškodbe prepreči ali pa vsaj občutno zmanjša. Športni ščitnik mora biti pravilno izdelan in tako močan, da uspešno ublaži silo oz. udarec. 

športni ščitnik

Odrasle osebe potrebujejo močne profesionalne ščitnike narejene iz treh plasti (med dvema mehkejšima silikonskima plastema je še trša plast). 

Otroci prav tako potrebujejo podobne ščitnike, le da je zunanja mehkejša silikonska plast nekoliko bolj tanka. Obstajajo še mehkejši ščitniki, ki so narejeni so iz dveh silikonskih plasti. 

Vrste športnih ščitnikov?

Ločimo 2 vrstni špotnih ščitnikov: 

1. INDIVIDUALNI ŠPORTNI ŠČITNIKI. Zobozdravnik odtisne zobe, nato pa zobotehnik izdela ščitnik, ki je prilagojen za zobovje vsakega posameznika. To so individualni ščitniki, saj se dobro prilagajajo zobem posameznika, ne izpadajo, so bolj prilagojeni govoru in dihanju ter morebitnemu ortodontskemu aparatu. Zato so te vrste ščitnikov tudi najbolj ustrezni. Odvisno od vrste športa s katerim se posameznik ukvarja, se izbere vrsta materiala, iz katerega tehnik naredi ščitnik. 

2. KONFEKCIJSKI ŠPORTNI ŠČITNIKI. Te lahko kupimo v trgovinah, lekarnah, drogerijah, športnih trgovinah, na spletu, itd. Obstajata dva tipa konfekcijskih športnih ščitnikov. Konfekcijski ščitniki za zobe, ki jih oblikujete s segrevanjem ter navadni plastični neprilagodljivi športni ščitniki, ki se vstavijo v usta brez posebnega prilagajanja na zobovje.

 

Primeri individualnih športnih ščitnikov

Primer konfekcijskih športnih ščitnikov

Zakaj so športni ščitniki pomembni?

Varujejo zobe pred poškodbo. Če se zob zlomi zaradi udarca, se ga lahko reši. Zlomi zob so lahko različne narave. Če se odlomi krona zoba, lahko zobozdravnik zob nadgradi z belo plombo. Lahko celo prilepi del odpadlega zoba nazaj. Pri zlomu zoba, kjer se odkrije zobna pulpa, se lahko naredi pulpotomija, če je oseba mlada ali pa koreninsko zdravljenje, ki se zaključi s plombo. Ob zlomu zobne korenine v bližini krone se zob po večini odstrani, če pa je korenina zlomljena v bližini zobnega vrška, pa je izid zdravljenja ponavadi boljši.

Varujejo zobe pred premiki. Ob udarcu v področje ustne votline, se lahko zob premakne in postane majav, kljub temu, da se noben del zoba ni odlomil. Športni ščitnik ščiti pri udarcih od spredaj, v brado in ko udarimo z zobmi skupaj. Ščitnik prerazporedi silo, ki deluje na čeljust, še na ostale zobe in s tem močno zmanjša silo, ki bi delovala na posamezen zob.

Varujejo pred izbitjem zoba iz njegovega ležišča. Izbit zob se lahko obdrži v ustni votlini še dolgo časa, če znamo postopati v trenutku, ko se je nesreča pripetila. Če se izbije mlečni zob, ga ne vstavljamo nazaj v zobnico, ker lahko poškodujemo stalni zametek.

Varujejo pred poškodbami mehkih tkiv. Športne poškodbe obsegajo tudi travmo mehkih tkiv. Pogoste so poškodbe ustnic, ki jih včasih potrebno šivati. Ščitnik pokriva ostre robove zob in s tem se zmanjša verjetnost poškodb ustnic, jezika in lic.
 
Varujejo pred zlomi čeljustnega sklepa. Ob udarcu v glavo zobje udarijo skupaj. Ščitnik med zobmi ublaži udarec in prepreči zlome čeljusti.

Kako skrbimo za športni ščitnik?

GRIZENJE. Vedno, ko imamo v ustih žvečilni gumi ali hrano, jo začnemo podzavestno žvečiti. Isto se dogaja s športnimi ščitniki. Športniki pogosto grizejo športni ščitnik (nekateri ga celo pregriznejo) in močno skrajšajo njegovo trajnost. Dobro ga je imeti v ustih le med športno aktivnostjo, med odmori pa ga pospravite, saj s tem skrajšate čas grizenja. 

ČIŠČENJE. Preden športni ščitnik shranite, ga očistite. Nosite ga v ustih, ki so polna bakterij. Ob nerednem čiščenju se bakterije na njem namnožijo in povzročajo neprijeten vonj. Ko končate z njegovo uporabo, ga splaknite pod mrzlo vodo. 

Uporaba alkohola, dentalnih čistilnih produktov in zobne paste lahko poškoduje opornico, saj mnogi vsebujejo abrazive. Vsake toliko časa ga lahko potopite v mešanico tekočega mila in vode in jo pustite nekaj časa v njej. S skrbno nego vam lahko služi mnogo let.

Ščitnik je potrebno primerno shraniti in ga pred tem tudi očistiti.

SHRANJEVANJE. Po koncu športne aktivnosti ga pospravite v zato namenjen prostor (ne v čelade, nahrbtnike ali obrazne ščitnike). Športni ščitnik je narejen iz mehke plastike, zato ga lahko prekomerne sile izobličijo in se naslednjič ne bo prilegal na zobe. 

Dobro je, če dobite mavčni odlitek svojih zob od zobozdravnika in po vsaki uporabi hranite ščitnik kar na njem, saj bo na tak način ohranjal svojo prvotno obliko. Sicer pa se lahko ščitnik hranite tudi v posebni varovalni škatlici, ki jo lahko dobite pri zobozdravniku, v trgovini ali lekarni. 

Ščitnik shranjujte v hladnem in suhem prostoru, saj vročina spremeni njeno obliko. V poletnem času ga ne puščajte v vročem avtomobilu.

2
Komentarji

avatar
1 Komentiraj teme
1 Odgovori na teme
0 Sledilci
 
Komentar z največ odzivi
Najbolj bran komentar
2 Komentarji avtorjev
Zobo ZdravnikMaja Zadnji komentarji avtorjev

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

novi starejši najbolje glasovani
Maja
Gost
Maja

Pozdravljeni,

Zanima me zobna opornica in cena le te…hvala za odgovor