SPLOŠNA ANESTEZIJA V ZOBOZDRAVSTVU?

SPLOŠNA ANESTEZIJA V ZOBOZDRAVSTVU?

Splošna anestezija je kontrolirano stanje nezavesti, brez zavedanja, sposobnosti gibanja ali bolečine med zobozdravstvenim posegom. Splošna anestezija ni rutinska praksa v zobozdravstvu.
Ali ste vedeli?
Splošna anestezija se v zobozdravstvu uporablja samo v izjemnih primerih, kadar je zobovje nemogoče popraviti pod lokalno anestezijo.

Kdaj se uporablja splošno anestezijo?

Splošno anestezijo se uporablja predvsem pri otrocih s posebnimi potrebami, ki potrebujejo obsežen dentalni ali kirurški poseg, saj so ponavadi zelo nekooperativni in prestrašeni.

V zobozdravstvu se za vse posege rutinsko uporablja samo lokalno anestezijo, to je injekcijo z anestetikom za omrtvičenje le določenega področja v ustni votlini. Včasih se lahko kombinira s sedacijo, kjer pa je pacient še vedno pri zavesti.

Splošna anestezija, ki se jo uporablja za izvedbo dentalnih posegov je blaga in nima stranskih učinkov.

Ali je splošna anestezija varna?

Pri splošni anesteziji lahko obstajajo določena tveganja, vendar je varna in učinkovita, če jo uporablja strokovno usposobljeno osebje v primerno opremljenih prostorih.

Kakšne so predpriprave?

Pred posegom se opravi pregled in se navede vse morebitne bolezni, kar zagotovi nadaljne varne posege pod splošno anestezijo. Pred posegom je potrebno upoštevati navodila glede zaužitja hrane in tekočine. Otroka se med posegom ves čas spremlja.

SPLOŠNA ANESTEZIJA V ZOBOZDRAVSTVU?

Otroci so po posegu ponavadi utrujeni, zato jim je svetovan počitek do naslednjega dne in navodila glede prehrane.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.