ALI JE PRVI STALNI ZOB DRUGAČNE BARVE KOT STE PRIČAKOVALI?

ALI JE PRVI STALNI ZOB DRUGAČNE BARVE KOT STE PRIČAKOVALI?

Molarno-incizivna hipomineralizacija (MIH) je pogosto stanje stalnih zob in gre za slabšo mineralizacijo zobne sklenine.
Ali ste vedeli?
Zobna sklenina je lahko pri MIH na določenih mestih zoba bolj rumena in opačno bela kot drugod.

Kaj je MIH?

MIH se najpogosteje pojavlja na prvih stalnih kočnikih (šesticah) in stalnih sekalcih. Zdrava zobna sklenina je ponavadi bela in trda, v primeru MIH, pa je kremne, rumene ali rjave barve. Defekti so grobe teksture in se hitro odkrušijo. Takšni zobje so bolj občutljivi na mrzlo, zato je ustna higiena ponavadi nekoliko slabša, kar je pogosto tudi razlog pogostejšega pojava kariesa, poleg dejstva, da je sklenina tudi slabše kvalitete.

Pravi vzrok nastanka MIH je še vedno nejasen.

Kakšni so vzroki?

Mineralizacija zob poteka že v času nosečnosti in v tem času je lahko prišlo do kakšne motnje. Ponavadi stanje povezujejo z vplivi iz okolja, respiratornimi infekcijami, perinatalnimi komplikacijami, podaljšanim dojenjem, antibiotiki, otroškimi boleznimi, pomanjkanjem kisika in nizko porodno težo, motnjami v ravnotežju kalcija in fosfata, različnimi virozami, vročinskimi stanji, pomanjkanjem vitaminov, itd.

Kakšno je zdravljenje?

Hipoplastične motnje sklenine ponavadi le opazujemo, da se iz njih ne razvije karies. Zdravljenje je pogosto v začetku sestavljeno iz večkratnih rednih premazov sklenine s posebnimi geli in fluoridnimi pastami, dokler skelenje zob ne poneha. Včasih skelenje poneha kar samo od sebe.

Ostre robove zob lahko zagladimo, da ne ranijo ustnice in jezika.

Po potrebi se lahko naredi nanje plombe ali le zalitja.

Včasih so takšni zobje že močno prizadeti, zato je potrebna protetična rešitev ali pa se jih odstrani in se vključi v načrt stalne druge kočnike, če imajo rastni potencial in še lahko zasedejo mesto prvega odstranjenega kočnika. Terapija je ponavadi odložena na čas, ko vsi stalni zobje popolnoma izrastejo v ustno votlino.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.