SKORBUT, BOLEZEN MORNARJEV 18. STOLETJA

SKORBUT, BOLEZEN MORNARJEV 18. STOLETJA

Skorbut je bolezen dlesni, ki je v glavnem nastala zaradi pomanjkanja vitamina C v prehrani. Skorbut je bila močno prisotna med ljudmi v 18. stoletju.
Ali ste vedeli?
Grški zdravnik Hipokrat je opisal bolezenske spremembe skorbuta že okoli leta 300 p.n.š.

Kaj je skorbut?

Skorbut je bolezen obzobnih tkiv, ki nastane zaradi pomanjkanja vitamina C. Je bolezen, ki se ne pojavi kar čez noč, ampak se razvija mesece. 

18. stoletje je bilo stoletje velikih plovb in odkrivanja novih delov sveta. Mnogi mornarji so preživeli mesece na ladjah, kjer so imeli okrnjeno prehrano. Pogosto so imeli v telesu primanjkljaj vitamina C. Skorbut je bil med njimi zelo razširjen, vendar niso točno vedeli kaj je bil vzrok njegovemu pojavljanju.

 

skorbut

Vitamin C se uniči s kuhanjem ali če je v stiku z zrakom, bakrom ali železom. Hrana bogata z vitaminom C je bila na ladjah kuhana v železnih ali bakrenih loncih in verjetno puščena na zraku, kar pomeni, da se je vitamin C popolnoma uničil. Mornarji so po večini jedli meso in kruh. To so razlogi, da se je skorbut hitreje razvila. 

Med leti 1600 in 1700 se je populacija v mestu večala, vendar transport in način konzerviranja hrane se ni dosti spremenil, zato sta se zelenjava in sadje pokvarila, še preden sta bila transportirana do mest. Ne samo mornarji, ampak tudi ves nižji socialni meščanski sloj, je v tistem času imel zelo neraznoliko prehrano, ki ji je primanjkovalo vitaminov. Skorbut je bil zato takrat zelo razširjen.

Vitamin C se nahaja v različni hrani. Najdemo ga v citrusih (limone, limete, pomaranče), špinači, zeleni papriki in ostali zeleni zelenjavi.

Zakaj so ljudje v mestih manj umirali zaradi skorbuta kot mornarji?

Ljudje v mestih niso pogosto umirali za skorbutom, ker so nekaj vitamina C vseeno pridobili preko nekaterih drugih živil. Spili so veliko temnega piva in piva z dodanimi grenkimi zelišči, ki so vsebovala vitamin C.

Tudi krompir je rešil veliko življenj. En krompir vsebuje preko 70% potrebne dnevne količine vitamina C za odraslega človeka. Krompir je vedno bila poceni hrana, vendar v tistem času še ni bil popolnoma integriran v vsakdanjo prehrano.

Pivo niti krompir se nista dobro obnesla pri prevažanju z ladjami zaradi vedno vlažnega okolja in nekonstantnih temperatur. To so bili razlogi, da je pri mornarjih bolezen hitreje napredovala in je bila bolj v porastu. Takrat je bilo znano le, da zelena zelenjava pomaga pri lajšanju skorbuta, čeprav niso vedeli zakaj. Na ladjah so poskušali ohranjati zdravje pomorščakov s pomočjo zelja, ki je najdlje ostalo sveže. 

 

krompir

Ogromno pomorščakov, je utrpelo grozne posledice skorbuta in so zaradi njega tudi umirali.

Kdaj so začeli odkrivati vzroke skorbuta?

Šele leta 1753 je škotski kirurg James Lind dokazal, da se da skorbut zdraviti s citrusi, kar je opisal v svoji knjigi. S tem je tudi naredil prvi klinični preizkus v medicini. 

Ker pa je bila njegova knjiga slabo spisana in je takratna medicina že imela svoje teorije o vzrokih skorbuta, se njegova ideja ni uveljavila. Lind-ova prizadevanja, da bi dokazal vitamin C kot zdravilo, niso uspela. Vzrok je bil, da je prekuhaval limonin sok z namenom, da bi naredil koncentrat, vendar je s tem uničil vitamin. 

Še vedno so domnevali, da je vzrok skorbuta pri mornarjih težko delo, slaba voda, uživanje slanega mesa in vlažno okolje. 

SKORBUT, BOLEZEN MORNARJEV 18. STOLETJA

Prva daljša plovba brez skorbuta je bila šele ekspedicija kapitana James-a Cook-a na Pacifik. Zelje so konzervirali v kisu, na zalogi so imeli veliko sadja in zelenjave, skrbeli pa so tudi za čiščenje bakrenih loncev, ki je minimiziralo uničenje vitamina C.

Reference:

1. Scurvy – Wikipedia. Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Scurvy. Accessed September 14, 2017.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.