SKORBUT – BOLEZEN POMORŠČAKOV 18. STOLETJA

SKORBUT – BOLEZEN POMORŠČAKOV 18. STOLETJA

Kaj je skorbut?

 Skorbut je bolezen dlesni, ki je v glavnem nastala zaradi pomanjkanja vitamina C v prehrani.

Skorbut je bila močno prisotna med ljudmi v 18. stoletju.
Ali ste vedeli?
Grški zdravnik Hipokrat je to bolezen opisal že okoli leta 300 p.n.š. Opisal je tudi simptome depresije, pigmentacije kože, izčrpanost, boleče dlesni, izgubo zob, rumeno kožo, vročino in končno stanje smrt.

 Skorbut je bolezen, ki se ne pojavi kar čez noč, ampak se razvija mesece. Vitamin C se nahaja v različni hrani. Najdemo ga v citrusih (limone, limete, pomaranče), špinači, zeleni papriki in ostali zeleni zelenjavi. 

skorbut

Vitamin C se uniči s kuhanjem ali če je v stiku z zrakom, bakrom ali železom. Hrana bogata z vitaminom C je bila na ladjah kuhana v železnih ali bakrenih loncih in verjetno puščena na zraku, kar pomeni, da se je vitamin C popolnoma uničil. Mornarji so po večini jedli meso in kruh. To so razlogi, da se je skorbut hitreje razvila. 

Med leti 1600 in 1700 se je populacija v mestu večala, vendar transport in način konzerviranja hrane se ni dosti spremenil, zato sta se zelenjava in sadje pokvarila, še preden sta bila transportirana do mest. Ne samo mornarji, ampak tudi ves nižji socialni meščanski sloj, je v tistem času imel zelo neraznoliko prehrano, ki ji je primanjkovalo vitaminov. Skorbut je bil zato takrat zelo razširjen.

Zakaj ljudje v mestih vseeno niso tako pogosto umirali zaradi skorbuta kot mornarji?

Ljudje v mestih niso pogosto umirali za skorbutom, ker so nekaj vitamina C vseeno pridobili preko nekaterih drugih živil. Spili so veliko temnega piva in piva z dodanimi grenkimi zelišči, ki so vsebovala vitamin C.

Tudi krompir je rešil veliko življenj. En krompir vsebuje preko 70% potrebne dnevne količine vitamina C za odraslega človeka. Krompir je vedno bila poceni hrana, vendar v tistem času  še ni bil popolnoma integriran v vsakdanjo prehrano.

 

krompir

Pivo niti krompir se nista dobro obnesla pri prevažanju z ladjami zaradi vedno vlažnega okolja in nekonstantnih temperatur. To so bili razlogi, da je pri mornarjih bolezen bolj napredovala. Takrat je bilo znano le, da zelena zelenjava pomaga pri lajšanju skorbuta, čeprav niso vedeli zakaj. Na ladjah so poskušali ohranjati zdravje pomorščakov s pomočjo zelja, ki je najdlje ostalo sveže. Kljub temu je še vedno bilo ogromno pomorščakov, ki so utrpeli grozne posledice skorbuta in so zaradi njega tudi umirali.

Kdaj so začeli odkrivati vzroke skorbuta?

Šele leta 1753 je škotski kirurg James Lind dokazal, da se da skorbut zdraviti s citrusi, kar je opisal tudi v svoji knjigi. S tem je tudi naredil prvi klinični preizkus v medicini. Ker pa je bila njegova knjiga slabo spisana in je takratna medicina že imela svoje teorije, kaj so vzroki skorbuta, se njegova ideja ni uveljavila. Lind-ova prizadevanja, da bi dokazal vitamin C kot zdravilo, niso uspela, saj je prekuhaval limonin sok, da bi naredil koncentrat, s tem pa je uničil vitamin.Še vedno so domnevali, da je vzrok skorbuta pri mornarjih težko delo, slaba voda, uživanje slanega mesa in vlažno okolje. 

Reference:

1. Scurvy – Wikipedia. Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Scurvy. Accessed September 14, 2017.

Komentarji

Bodite prvi, ki komentira!

avatar
  Subscribe  
Obvestilo o