ŠKODLJIVOST GAZIRANIH PIJAČ

ŠKODLJIVOST GAZIRANIH PIJAČ

Ali gazirane pijače škodijo zobem?

Gazirane sladke pijače škodujejo zobem, a kljub temu, da jih strokovnjaki odsvetujejo, se jim nikoli ne bomo popolnoma izognili. Otroci se toliko težje popolnoma odrečejo sladkim pijačam. 

Njihov škodljiv učinek je dvojen, saj vsebujejo sladkor in kislino. Kislina povzroča zobno erozijo, sladkor pa zobno gnilobo. Da zmanjšamo škodo na zobe, pa lahko upoštevamo par nasvetov.

Poskušajte se čim bolj izogibati pitju sladkih gaziranih pijač.

Kako lahko zmanjšamo učinek gaziranih pijač?

1. UPORABITE SLAMICO. Gazirane pijače pijte preko slamice, saj boste tako zmanjšali stik tekočine z zobmi.

2. PIJAČO PIJTE MED OBROKOM. Gazirane pijače pijte med obrokom, saj tako prej odstranite sladkor iz ust. Po tistem, ko ste naredili požirek in nato prežvečili košček hrane, se boste veliko hitreje znebili sladkorja iz vaših zob. Pomembno je, da se sladkor čim krajši čas zadržuje v vaših ustih.

3. PIJAČO SPIJTE NAENKRAT. Ne srkajte gaziranih pijač dolgo časa, raje jo spijte naenkrat. Vedno, ko nekaj pojeste ali popijete začno bakterije v ustih tvoriti kislino. Slina potrebuje 15-30 minut, da nevtralizira kislino in začne utrjevati sklenino. Če srkate pijačo počasi čez cel dan nikoli ne pustite slini dovolj časa, da začne delovati protektivno na vaše zobe, zato lahko začne nastajati karies.

4. SPERITE USTA Z VODO. Po zaužitju gazirane pijače raje splaknite usta z vodo, kot pa ščetkajte. Voda odplakne veliko sladkorja iz ust. Ščetkanje takoj po pitju ali jedi ni priporočljivo zaradi abrazivnega učinka ščetke na razmehčano sklenino.

Ali je gazirana mineralna voda z okusi škodljiva za zobe?

Gazirane mineralne vode z okusi imajo dodan ogljikov dioksid in različne arome, lahko pa tudi barvila. Za razliko od nekaterih drugih gaziranih pijač, ne vsebujejo fosforne kisline, kot jo ima npr. Coca Cola. 

Ali je gazirana mineralna voda z okusom torej škodljiva za zobe? Odgovor je da. Takšna voda ima še vedno kisel pH zaradi karbonacije, ki nastane ob dodajanju ogljikovega dioksida. V nekaterih študijah je bil zmerjen pH okoli 3. 

Dodajanje plinastega ogljikovega dioksida v tekočo vodo sproži nastanek ogljikove kisline, ki pijači niža pH. Ogljikov dioksid je vir mehurčkov v pijači. Te pijače imajo lahko škodljiv erozivni učinek na zobno sklenino, če jih pijemo po večkrat na dan.

Gazirane vode z okusi naj bi imele celo večji erozivni učinek na zobe kot pomarančni sok, ki velja za enega najbolj erozivnih.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.