SINDROM PEKOČIH UST

SINDROM PEKOČIH UST

Kaj je sindrom pekočih ust?

Je pekoča bolečina v ustih brez vidnih bolezenskih sprememb na ustni sluznici. Bolnik lahko toži tudi o spremembi okusa, vonja in suhih ustih. Pekoča bolečina se pogosto pojavi na konici jezika. Pri bolnikih s protezami pa tudi na trdem nebu, ustnicah ter zobiščnem nastavku. Redko se pojavi na lični sluznici, ustnem dnu ali žrelu.

Najpogosteje obolevajo ženske med 55 in 60 letom starosti.
Ali ste vedeli?
Sindrom pekočih ust imenujemo tudi glossalgia, stomatodynia ali stomatopyrosis.

Zakaj nastane občutek pekočih ust?

Vzroki za nastanek so lokalni, sistemski in psihološki. Istočasno je lahko prisotnih več vzročnih faktorjev. Lokalni vzroki so lahko neustrezna proteza, alergično-toksična reakcija na material v protezi, kandidiaza, lokalno delovanje določenih sestavin hrane (začimbe), kajenja in alkoholnih pijač. Kadar proteza sproži bolečine, se ta pojavi na mestu stika s protezo ter se zmanjša ali izgine, če pacient proteze ne nosi. Sistemski vzroki so lahko klimakterij, diabetes, pomanjkanje vitaminov B kompleksa in mineralov (železo, cink). 

pekoča usta

Psihološki vzroki obsegajo zelo hudo pekočo bolečino v ustih, katere jakost se čez dan ne spreminja. Lahko je povezana z depresijo, anksioznostjo, kancerofobijo ali stresnim dogodkom v življenju.

Kakšno je zdravljenje pekočih ust?

Zobozdravnik se z bolnikom pogovori in naredi natančen pregled ustne votline ter določil ustreznost protetičnih izdelkov.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.