SESTAVINE ZOBNE PASTE

SESTAVINE ZOBNE PASTE

Ste se kdaj spraševali, kaj pomeni določena sestavina v zobni pasti in zakaj se sploh dodaja? Preverite, katere sestavine vsebuje vaša zobna pasta. Njene sestavine so navedene na zadnji strani embalaže.
Ali ste vedeli?
Večina zobnih past vsebuje podobne sestavine.

A

Acacia (akacija). Posušen gumijasti rastlinski sok iz debla in vej rastline Acacia senegala in drugih vrst akacije. Je brez vonja. Netopen v alkoholu. Uporablja se kot emulgirni in suspendirni agent. Pogosto se uporablja s tragakantom.

Albizzia Lebbeck (albicija). Je hitro rastoča rastlina, zelo tolerantna do suhega okolja, za rast pa zahteva sončno lego. Lubje Albizzie Lebbeck naj bi imelo protivnetni učinek, dokazano pa je, da ima stabilizacijski učinek na mastocite, kar zmanjša sproščanje histamina iz njih.

Alcohol (C2H5OH) (alkohol). Gre za zmes etilnega alkohola in vode. Čista, brezbarvna, mobilna, hlapljiva, lahko vnetljiva tekočina z značilnim vonjem in pekočim okusom. Uporablja se kot topilo v ustnih vodah.

Allantoin (C4H6N4O3) (alantoin). Beli kristalni prah brez vonja in okusa. V naravi se pojavlja v korenu gabeza, vendar je tudi sintetično pripravljen. Alantoin naj bi spodbudil rast tkiv in pospešil celjenje ran. To ni popolnoma dokazano, zato velja, da ni sredstvo za zdravljenje ran, je le zaščitno sredstvo za kožo. Ima sposobnost dispergiranja keratina. Blaži razdraženo kožo zaradi mil, detergentov, olj, kislih ali alkalnih snovi. Uporabljen je v različnih zobozdravstvenih izdelkih, kot so zobne paste in ustne vode. Uporablja se kot abrazivno in adstrigentno sredstvo. 

Aloe Vera (aloe vera): Aloe Vera gel je vlecljiva snov, pridobljena iz listov Aloe Vera (A. barbadensis). Aloe Vero sestavljata spojini aloin in emodin, ki pomagata zmanjšati vnetje v ustih. Vsebuje tudi saponine s protibakterijskimi lastnostmi in polisaharidom, ki je zelo učinkovit pri zdravljenju razjed v ustih. Aloe Vera ima torej antibakterijske, protivnetne in zdravilne lastnosti.

Alumina, aluminium oxide (aluminijev oksid). Spojina se naravno pojavlja kot korund in v hidrirani obliki kot boksit, naravni material pri proizvodnji alumine.  Zelo fina zrnca alumine se uporabljajo kot abrazivi v zobnih pastah. 

Aluminium Magnesium Silicate (aluminijev magnezijev silikat). Mešanica koloidnih delcev montmorilonita in saponita. Gre za skoraj bel prašek, zrnca ali plošče. V vodi nabrekne in tvori kolidalno disperzijo. Uporablja se kot sredstvo za suspendiranje in zgoščevanje ter kot emulzijski stabilizator.

Aluminium Silicate, polynam, kaolin (Al2SiO5) (aluminijev silikat). Je anorganska kemična snov, ki nadomešča uporabo silikatnih snovi (oborjeni silicijev dioksid, hidratirani kalcijev silikat, magnezijev trisilikat, itd.). Aluminijev silikat se uporablja kot polnilo v zobnih pastah. Prav tako služi proti strjevanju paste.

Amyloglucosidase (amiloglukozidaza)Encim, ki katalizira hidrolizo α-1,4-glukozidnih vezi polisaharidov, kot so škrob, glikogen ali njihovih produktov razgradnje. Je rastlinskega ali mikrobnega izvora. Ima enako uporabo kot glukoza oksidaza.

Anethole (C10H12O) (anetol). Bela oz. svetlo rumena kristalna masa, ki se tali pri in nad 23 ° C  do brezbarvne ali svetlo rumene tekočine s sladkim okusom in značilnim vonjem janeža. Pridobiva se iz janeževega olja in drugih virov ali pa se pridobi sintetično. Je rahlo topen v vodi in alkoholu. Uporablja se kot aroma v zobnih pastah.

Anhydrous Natural Betaine, Trimethylglycine (TMG; C5H11NO2) (brezvodni naravni betain, trimetilglicin). Naravni vir betaina so rastline iz družine Chenopodiaceae. V svoji naravni obliki je beli kristal z prepoznavnim blagim sladkim okusom. Betain lajša simptome suhih ust.

Anise Oil, illicium verum, pimpinella anisum (janeževo olje). Je brezbarvno ali bledo rumeno olje, pridobljeno z destilacijo zvezdastega janeža. Ima značilen vonj in sladek okus. Vsebuje približno 80 do 90% anetola. Topen je v alkoholu. Je blagi ekspektorans in se uporablja kot janeževo olje ali pa se uporabljajo pripravki iz njega. Olje je aromatično sredstvo.

Anise Extract, pimpinella anisum (ekstrakt janeža). Izvleček iz janeža (Pimpinella anisum). Uporablja se kot aroma v zobni pasti.

Aqua, H2O (voda). Brezbarvna tekočina brez vonja in okusa. Uporablja se kot topilo.

Aroma. Dišava, zlasti začimba, za zdravila, kozmetične izdelke, hrano ali pijačo.

Aseptine (aseptine). Derivat benzojske kisline. Uporablja se kot konzervans.

Azadirachta indica, neem (indijska melija). A. indica oz. neem drevo spada v družino rastlin Meliaceae. Raste v delih južne Azije. Uporablja se kot adstrigent in antiseptik.

B

Baleria prionitis, porcupine flower. Je cvetoča rastlina. Listi se uporabljajo za spodbujanje celjenja ran in za lajšanje zobobola. Ima tudi antiseptične lastnosti.

Benzoic Acid (C6H5CO2H) (benzojska kislina). Gre za brezbarvne svetle kristale oz. prah z značilnim blagim vonjem. Topna je v vodi, alkoholu, glicerolu, maščobah in olju. Benzojska kislina ima antibakterijske in protiglivične lastnosti. Zmerno učinkovita je kot konzervans za farmacevtske preparate s pH pod 5. Nad tem pH je benzojska kislina veliko manj učinkovita.

Butylparaben, butyl hydroxybenzoate (C11H14O3) (butilparaben, butil hidroksibenzoat). Aromatični ester v obliki kristalnega praška. Zelo slabo topen v vodi, dobro topen v alkoholu. Uporablja se kot protiglivični konzervans.

BHT, butylated hydroxytoluene (C15H24O) (butiliran hidroksitoluen). Gre za beli kristalni prašek, brez okusa in vonja. Praktično je netopen v vodi in topen v alkoholu. Uporablja se kot antioksidant za olja in maščobe.

Bi Propolis, bee glue (propolis). Propolis je smolnata snov, ki jo zbirajo čebele. Ima protimikrobne in protivnetne lastnosti. Stimulira tudi dlesni.

Blackthorn, prunus spinosa (črni trn). Zdravilna tinktura je pripravljena iz svežih cvetnih brstov. Olje se lahko pridobi z drobljenjem jedrca črnega trna. Nastane olje z bistro, rumeno barvo, prijetnega vonja in okusa. Je aromatično sredstvo in barvilo. Ima protivnetne lastnosti. 

Bromochlorophene (C13H8Br2Cl2O2) (bromoklorofen). Je halogeniran bisfenolni antiseptik bolj aktiven proti Gram-pozitivnim kot Gram-negativnim bakterijam. Uporablja se kot konzervans.

Burnet Saxifraga, pimpinella saxifraga (bedrenec). To je rastlina iz družine Umbellife. Podobna je kumini, le da so plodovi manjši in manj aromatični. Uporablja se kot adstringent. 

C

Calcium Carbonate (CaCO3) (kalcijev karbonat). Je fini, beli mikrokristalni prah brez vonja, ki je netopen v vodi. V zobnih pastah se ga uporablja kot abraziv in nevtralizator kislih zobnih oblog.

Calcium Gluconate (C12H22CaO14) (kalcijev glukonat). Je bel kristalen ali granularen prašek brez vonja in okusa, ki vsebuje okrog 9% kalcija. Je topen v vodi in netopen v alkoholu. Je nezdružljiv z oksidacijskimi sredstvi, citrati, topnimi karbonati, fosfati in sulfati. Kalcijev glukonat ima delovanje kalcijevih soli. Nekatere kalcijeve soli se uporabljajo kot baza ali abrazivi v zobozdravstvenih izdelkih. Uporablja se lahko tudi kot sredstvo proti strjevanju in kot zgoščevalec.

Calcium Glycerophosphate (C3H7CaO6P(+xH2O) (kalcijev glicerofosfat). Zmes z različnimi razmerji kalcijevega (RS) -2,3-dihidroksipropilfota in kalcijevega 2-hidroksi-1-etil fosfata, ki se lahko hidrira. Topen v vodi in netopen v alkoholu. Preprečeval naj bi karies s pomočjo razpoložljivega kalcija.

Calendula, calendula officinalis, marybud (ognjič). Ognjič ima antiseptične, protivnetne in adstrigentne lastnosti. Je vključen v številne rastlinske pripravke za izboljšanje videza.

Camphor (kafra). Kafra je keton, pridobljen iz rastline Cinnamomum camphora ali pa je proizveden sintetično. Je v obliki brezbarvnih oz. belih kristalov ali granul s prodornim značilnim vonjem. Kafrino olje se v določeni meri uporablja pri pripravkih za razkuževanje in v antiseptikih. 

Caprylic Acid Triglyceride (C27H50O6)(kaprilna kislina). Ima enake splošne lastnosti srednjeverižnih trigliceridov. Praktično je netopna v vodi, mešljiva z alkoholom. Uporabljena je kot baza za pripravo peroralnih suspenzij, nestabilnih v vodnih medijih.

Carbomer (karbomer). Sintetična polimera akrilne kisline prečno povezana z alilsukrozo. Vsebuje od 56 do 68% skupin karboksilne kisline. Bel, puhast, kisel, higroskopski prah z blagim značilnim vonjem. Je topen v vodi, alkoholu in glicerolu. Karbomer se uporablja v zobnih pastah kot zgoščevalec.

Carrageenan, chondrus extract (karagenan, ekstrakt irskega maha).  Gre za posušen vodni ekstrakt iz rastlinske vrste Chondrus, Gigartina, Eucheuma ali drugih članov družin Gigartinaceae in Solieriaceae. Je grob ali fin ter bel do rumen prašek in skoraj brez vonja. Topen v  vodi pri 85 ° C. Če se najprej zmeša z alkoholom, se bolj razprši. Je anionski polisaharid, ki se uporablja kot sredstvo za emulgiranje, suspendiranje in zgoščevanje v gelih.

Catechu, acacia catechu. Posušen vodni ekstrakt listov in mladih poganjkov rastline Uncaria gambier, ki je bledo sivkasto rjave do temno rdečkasto-rjave barve. Je skoraj brez vonja in se uporablja  kot adstringent.

Cellulose Gum, carmellose sodium (celulozni gumi, natrijev karmelozat). Je bel higroskopski prašek, brez vonja. Topen v vodi pri vseh temperaturah, kar daje bistro raztopino in netopen v alkoholu, etru in večini drugih organskih topil. Celulozna guma se uporablja kot suspendirno in emulgirno sredstvo, vendar je manj učinkovita kot metilna celuloza. Večje koncentracije, kot je 4 do 6%, se uporabljajo pri pripravi gelov, ki se lahko uporabljajo kot baze za paste. V teh pripravkih je običajno vključen glicerol, ki preprečuje izsušitev.

Chamomile, chamomilla recutita (kamilica). Posušeni cvetovi Chamomilla recutita vsebujejo modro eterično olje. Ima značilen, prijeten in aromatičen vonj. Glavne kemične spojine so azulen, chamazulene in bisabobol. Te snovi imajo protibakterijske in protivnetne aktivnosti. Kamilica lahko tudi preprečuje halitozo – slab zadah.

Chlorhexidine Acetate (C22H30Cl2N10.2C2H4O2)(klorheksidinacetat). Beli mikrokristalni prah z grenkim okusom in brez vonja. Zmerno topen v vodi; topen v alkoholu, rahlo topen v glicerolu in propilenglikolu.

 

Chlorhexidine Gluconate (C22H30Cl2N10.2C6H12O7) (klorheksidin glukonat). Klorheksidin diglukonat je vodna raztopina, ki vsebuje najmanj 190 g na liter in ne več kot 210 g na liter klorheksidin glukonata. Skoraj brezbarvna ali bledo rumena tekočina. Se meša z vodo; topen v alkoholu. 5% v / v raztopina ima pH 5,5 do 7,0. Klorheksidinske soli so nezdružljive z milom in drugimi anionskimi snovmi. Njegova učinkovitost se lahko zmanjša v prisotnosti suspendirnih sredstev, kot so alginati in netopne spojine kalcija, magnezija in cinka. Klorheksidin acetat je nezdružljiv s kalijevim jodidom. Klorheksidin je bisbigvanidni antiseptik in dezinfekcijsko sredstvo, ki je baktericidno ali bakteriostatsko glede na široko paleto gram-pozitivnih in gram-negativnih bakterij. Je bolj učinkovit proti Gram-pozitivnim kot Gram-negativnih bakterij, nekatere vrste Pseudomonas in Proteus pa imajo nizko občutljivost zanj. Relativno je neučinkovit proti mikobakterijam. Klorheksidin zavira nekatere viruse in deluje proti nekaterim glivam. Je neaktiven proti bakterijskim sporam pri sobni temperaturi. Kloroheksidin je najbolj aktiven pri nevtralnem ali rahlo kislem pH. Kombinacije klorheksidina s cetrimidom ali v alkoholni raztopini se uporabljajo za povečanje učinkovitosti. Kloheksidin se uporablja v ustnih vodah in pastah za preprečevanje okužb s kandidozo in zmanjšanje akumulacije zobnih oblog.

Cinnamon Extract, cinnamonum zeylanicum (ekstrakt cimeta). Posušeno lubje poganjkov drevesa Cinnamomum zeylanicum vsebuje eterično olje. Ima značilen, aromatičen vonj. Uporablja se kot aroma.

Citric Acid (C6H8O7) (citronska kislina). Bel kristalen prah z močno kislim okusom brez vonja. Zelo topen v vodi, dobro topen v alkoholu. Citronska kislina, če je pogosto zaužita ali v velikih količinah, lahko povzroči erozijo zob in ima lokalno dražilno delovanje. Uporablja se kot sinergist za povečanje učinkovitosti antioksidantov in se uporablja pri pripravi šumečih mešanic.

Clove Oil, eugenia caryophyllus (klinčkovo olje). Je čista rumena tekočina, pridobljena s parno destilacijo iz klinčkov. Primarne kemične sestavine vključujejo eugenol, kariofilen in tanine. Uporablja se kot aroma.

Cocamidopropyl Betaine (kokamidopropil betain). Snov je mešanica snovi in je ni mogoče ustrezno predstaviti z eno molekularno strukturo. Zagotavlja dobro penjenje in ima odlične lastnosti mokrenja. Združljiv je z anionskimi, kationskimi in neionskimi površinsko aktivnimi snovmi. Je sekundarna površinsko aktivna snov, ki se uporablja v kombinaciji z drugimi močnejšimi površinsko aktivnimi snovmi.

Collagen (kolagen). Komponenta veznega tkiva, ki predstavlja skoraj tretjino vseh telesnih beljakovin. Lahko izboljša naraven proces celjenja. Kolagen deluje kot tkivno lepilo in pomaga preprečiti bakterijske okužbe. Kolagen zagotavlja bazo za celično kolonizacijo in kasnejšo tvorbo vezivnega tkiva. 

Colloidal Silicon Dioxide, silica colloidalis anhydrica (SiO2) (koloidni silicijev dioksid). Lahek, droben, bel, amorfni prašek. Ima velikost delcev okoli 15 nm. Praktično netopen v vodi in v mineralnih kislinah, razen v fluorovodikovi kislini; se raztopi v vročih raztopinah alkalijskih hidroksidov. Uporablja se kot sredstvo za suspendiranje in zgoščevalec, kot stabilizator v emulzijah, kot sredstvo proti strjevanju in sušilno sredstvo. Uporablja se tudi kot abraziv.

Barvni indeks. Barvne snovi v izdelkih za čiščenje zob so običajno razvrščene po barvnem indeksu (ang. Colour Index, CI).

CI 14720: Carmosine / Azourbine.

CI 16035: Red 40 Aluminium Lake / FD & C Red No 40 CI 16255: New cocine / Neutral red

CI 19140: Tartrazine / FD & C Yellow No 5

CI 42051: Patent Blue

CI 42090: Brilliant Blue / FD & C No 1

CI 47005: Quinoline Yellow / FD & C Yellow No 10

CI 74160: Pigment Blue

CI 74260: Pigment Green

CI 75470: Carmine / Carmine Acid

CI 75810: Chlorophyll

CI 77007: Ultramarines

CI 77891: Titanium Dioxide

D

Diabenzylidene Sorbitol, DBS (diabenziliden sorbitol). Je majhna organska molekula, ki lahko pri nizkih koncentracijah povzroči geliranje različnih organskih topil in polimer. Uporablja se za konsistenco gelov.

Diazolidinyl Urea (C8H14N4O7) (diazolidinil urea). Blag konzervans z odličnimi stabilizacijskimi lastnostmi. Topen v vodi, netopen v večini organskih topil. Sprošča formaldehid v vodnih/polarnih topilih. Ugotovljeno je bilo, da je učinkovito antimikrobno sredstvo širokega spektra. Je novejši konzervans v kozmetiki.

Dicalcium Phosphate, calcium phosphate (CaHPO4) (kalcijev fosfat). Beli amorfni prah brez vonja in okusa, ki vsebuje najmanj 90 % kalcijevih fosfatov. Praktično netopen v vodi in alkoholu; topen v razredčenih mineralnih kislinah. Pridobijo ga iz fosforne kisline. Uporablja se kot vir kalcija in je tudi abraziv. Ima antioksidativne in utrjevalne lastnosti.

Dicalcium Phosphate Dehydrate (dikalcijev fosfat dehidrat). Je abraziv in se uporablja tudi za preprečevanje nastajanja plaka. 

Dimethicones (CH3.[Si(CH3)2.O]nSi(CH3)3)(dimetikoni). So bistra, brezbarvna ali bledo rumena tekočina brez vonja, nemešljiva z vodo in alkoholom. Dimetikoni so najpomembnejša vrsta silikonov. Odporni so na vročino in večino kemikalij. Dimetikoni so vodoodbojni in imajo majhno površinsko napetost. Na površini zoba tvorijo sloj, ki preprečuje nabor plaka in obarvanje zob.

Disodium Phosphate (Na2HPO4.xH2O) (dinatrijev fosfat). Prozorni kristali s slanim rahlo alkalnim okusom in brez vonja. Topen v vodi, praktično netopen v alkoholu. Uporablja se pri preprečevanju kariesa. Dodan je tudi v zobno pasto kot pufersko sredstvo.

E

Echinacea (ameriški slamnik). Echinacea je posušena korenina Echinacea augustifolia, včasih tudi E. pallida ali E. purpura. Ima imunostimulantne lastnosti in se uporablja v rastlinskih pripravkih za preprečevanje bakterijskih in virusnih okužb.

Emblica officinalis, emblic, indian gooseberry (indijska kosmulja). To je eno najstarejših indijskih plodov. Je bogat vir vitamina C in ima visoko vsebnost askorbinske kisline. Uporablja se kot konzervans.

Esculin (C15H16O9.11⁄2H2O). Eskulin je prisoten v lubju, listih in semenih rastline Aesulus hippocastanum. Je bel kristalen prah z grenkim okusom in brez vonja. Zelo rahlo topen v vodi in alkoholu. Ima antiflogistične, antibakterijske, protivnetne lastnosti, uravnava venski sistem in poveča odpornost kapilarnih ven. Toda učinek je dvomljiv.

Ethanol, dehydrated alcohol (etanol, dehidrirani alkohol). Bistra, brezbarvna,, hlapljiva, zelo higroskopska, lahko vnetljiva tekočina z značilnim vonjem in pekočim občutek. Uporablja se kot topilo v ustnih vodah.

 

Ethylparaben, ethyl hydroxybenzoate (C9H10O3(etilparaben, etil hidroksibenzoat). Brezbarvni ali bel kristalni prah brez vonja. Rahlo topen v vodi in v alkoholu. Uporablja se kot konzervans. Hidrobenzoati so aktivni proti plesni, glivam, vendar manj aktivni proti bakterijam.

Eucalyptol (C10H18O) (eukaliptol). Brezbarvna tekočina z aromatičnim vonjem kafre in hladilnim okusom, dobljena iz olja evkaliptusa, olja cajuputa in drugih olj. Praktično netopen v vodi, topen v alkoholu. Eukaliptol deluje in se uporablja kot olje evkaliptusa, vendar manj draži sluznico. Je aromatično sredstvo in ima protimikrobne lastnosti.

Eucalyptus Oil (evkaliptusovo olje). Brezbarvno ali bledo rumeno olje z značilnim aromatičnim kafrinim vonjem in okusom s hladilnim občutkom. Rahlo topen v vodi, topen v alkoholu. Uporablja se kot aroma.

Eugenol (C10H12O2). Brezbarvna ali bledo rumena tekočina z močnim aromatičnim vonjem nageljnovih žbic in pekočim okusom. Lahko izhaja iz olja klinčkov in cimetovih listov. Netopen v vodi; topen v alkoholu in natrijevem hidroksidu. Uporablja se v medicinskih in zobozdravsvenih izdelkih zaradi analgetičnih, anestetičnih, antiseptičnih in protivnetnih učinkov. Eugenol se uporablja kot aroma v zobnih pastah ter za preobčutljive zobe in proti kariesu.

F

FD & C Blue no 1, CI 42090 (C37H34N2Na2O9S3). Modri prašek ali zrnca. Topen v vodi, alkoholu in glicerolu. Uporablja se kot barvilo.

FD & C Green no 3, CI 42053 (C37H34N2Na2O10S3). Uporablja se kot barvilo.

FD & C Yellow no 5, CI 19140 (C16H9N4Na3O9S2). Uporablja se kot barvilo.

 

 

Fennel Oil (olje navadnega komarčka). Brezbarvno ali bledo rumeno olje z značilnim aromatičnim vonjem in grenkim okusom, dobljenim z destilacijo iz komarčka. Komarček vsebuje anetol in približno 20% fenhona. Topen je v alkoholu. Olje je aromatično sredstvo.

G

Gall. Izrastki na vejah drevesa Quercus infectoria (Fagaceae). Uporablja se kot adstrigent.

Geranium Oil. Brezbarvno, zelenkasto ali rjavkasto olje s prijetnim vonjem, podobnim vrtnicam, pridobljeno z destilacijo iz različnih vrst rastline Pelargonium. Topno v alkoholu. Olje se uporablja kot parfum.

Ginger (ingver). Posušena, cela ali rezana korenina rastline Zingiber officinale, pri čemer je pluta odstranjena v celoti ali le delno. Vsebuje najmanj 1,5% eteričnega olja. Ima značilen aromatski vonj. Uporablja se kot aroma.

 

Glucose Oxidase (glukoza oksidaza). Je encim, pridobljen iz nekaterih gliv, ki katalizirajo oksidacijo glukoze v glukonsko kislino s sočasno proizvodnjo vodikovega peroksida. Uporablja se kot konzervans in pri profilaksi pred kariesom. Zmanjšala naj bi tudi gingivitis in nabor plaka, vendar ti učinki so nekoliko dvomljivi. Po drugi strani pa je dokazano, da ima glukoza oksidaza pozitiven inhibitorni učinek na ponavljajoče afte.

Glycerine (C3H8O3) (glicerin). Bistra, brezbarvna, higroskopna, sivkasta tekočina, brez vonja in sladkega okusa, čemur sledi občutek toplote. Se meša z vodo in alkoholom. Nezdružljiv z oksidacijskimi sredstvi. Glicerin se uporablja kot sladilo in kot humektant.

Guar Gum. Guma dobljena iz semen rastline Cyamopsis tetragonolobus. Je iz visoko molekularnih hidrokoloidnih polisaharidov. Bel do rumenkasto bel prašek brez vonja. Disperzibilna v vodi, tvori koloidno raztopino. Se uporablja kot zgoščevalno sredstvo in suspendirno sredstvo.

H

Hexetidine (C21H45N3). Viskozno olje z blagim vonjem po aminu. Topen je v vodi in meša se z alkoholom. Inaktivira se z milom in bazami. Ima antibakterijske učinke in je učinkovit proti Candida albicans. Uporablja se kot 0,1% raztopina za preprečevanje kopičenja plaka.

Horse-chestnut Extract, aesculus hippocastanum (ekstrakt navadnega divjega kostanja)Seme divjega kostanja, Aesculus hippocastanum vsebuje aesin (escin) in druge saponine (saponozide). Ta snov naj bi imela protivnetne lastnosti, uravnavala naj bi venski sistem in povečala odpornost kapilarnih ven. 

 

Hydrated Silica, silicon dioxide, colloidal hydrated silica (SiO2.xH2O)(hidrirana silika, silicijev dioksid, koloidna hidratizirana silika). Lahki, fini, beli ali skoraj beli, amorfni prah netopen v vodi in v mineralnih kislinah, razen v fluorovodikovi kislini. Se raztopi v vročih raztopinah alkalijskih hidroksidov. Dentalni tip silike je amorfna silika. Nastaja iz raztopine natrijevega silikata z destabiliziranjem s kislino na način, ki daje zelo drobne delce s premerom v razponu od 0,5 do 40 μm. Silikonski dioksid se uporablja kot sredstvo za suspendiranje, zgoščevanje in kot abraziv.

Hydroxyethyl Cellulose (hidroksietil celuloza). Bela, rumenkasto bela ali sivkasto bela zrnca ali prah. Topna v hladni ali vroči vodi, tvori koloidne raztopine in netopna v alkoholu. 1% koloidna raztopina v vodi ima pH od 5,5 do 8,5. Uporablja se v farmacevtski proizvodnji kot zgoščevalec, stabilizator in vezivno sredstvo.

I

Isoceteth 20. Je ester cetearil alkohola, sestavljen večinoma iz cetil alkohola. Ima dobre emulzivne lastnosti.

J

Jojoba Oil, simmondsia chinensis, buxus chinensis (jojoba olje). Olje je pridobljeno iz semen puščavske rastline Simmondsia Chinensis. Ima naravne konzervativne, antibakterijske in protiglivične lastnosti.

Juglans regia, english walnut (angleški oreh). Srednje velika drevesa angleškega oreha so pridelana na tržišču v subtropskih državah. Lubje in listi imajo adstrigentne in detergentne lastnosti. Pomagal naj bi pri herpesu, ekcemih, ulcerjih itd. 

K

Krameria Extract, krameria triandra, rhatany root. Korenina rastline Krameria triandre vsebuje manj kot 10% taninov. Ima adstrigentne lastnosti. Tinktura je lahko uporabljena kot adstrigent za sluznico.

L

Lactoperoxidase (laktoperoxidaza). Je glikoprotein z eno samo proteinsko skupino. Laktoperoxidaza in njeni kofaktorji tvorijo laktoperoksidazni sistem (LPS). Ta sistem je naravni konzervans, ki ima antibakterijsko aktivnost.

Lauryl Glucoside (lauril glukozid). Je blago površinsko aktivno sredstvo, ki nastane z mešanjem glukoze z maščobnimi alkoholi iz kokosa in palmovih jedrc.

Lemon Oil, oleum limonis (limonino olje). Olje je dobljeno iz sveže lupine limone (Citrus limonum). Bistra bledo rumena do zelenkasto-rumena tekočina z značilnim vonjem. Uporablja se predvsem kot aroma.

Liquorice, ammonium glycyrrhizinate (amonijev glicirizinat). Uporablja se kot aroma in sredstvo za sladkanje. Ima tudi lastnosti za boljše celjenje razjed in blage protivnetne lastnosti.

Lords and Ladies, arum maculatum (pegasti kačnik). Rastlina z gomoljastimi koreninami in velikimi srčastimi listi z različnimi temnimi pikami. Vsi deli rastline so strupeni. Uporablja se v homeopatiji za vnetje v ustih.

M

Macrogol Glyceryl Hydroxystearate, lauryl glucosidase (C18H3603) (lavril glukozidaza). Uporablja se kot emulgator.

Magnesium Aluminium Silicate (magnezij aluminijev silikat). Bel prah brez vonja, netopen v vodi. Uporablja se kot sredstvo za suspendiranje, vezavo in zgoščevanje ter kot emulzijski stabilizator.

Menthol (C10H20O) (mentol). Kristalni brezbarvni prah z močnim vonjem in okusom, ki spominja na poprovo meto, kateremu mu sledi občutek hladu. Topen v vodi in v alkoholu. Nezdružljiv z oksidacijskimi sredstvi. Uporablja se kot aroma. 

Methylparaben, methyl hydroxybenzoate (C8H8O3)(metilparaben, metil hidroksibenzoat). Brezbarvni kristalni prah brez vonja in okusa, vendar povzroča rahlo pekoč občutek v ustih in na jeziku, čemur sledi lokalna otrplost. Topen je v vodi in alkoholu. Nezdružljiv z bazami in železovimi solmi. Uporablja se kot protimikrobni konzervans.

Methyl Salicylate, methyl 2-hydroxybenzoate (C8H8O3) (metil salicilat, metil 2-hidroksibenzoat). Se proizvaja sintetično ali se pridobi iz listov Gaultheria procumbens ali iz lubja Betula lenta. Brezbarvna ali bledo rumena tekočina z močnim vonjem po zelenki in sladkim aromatičnim okusom. Rahlo topen v vodi in alkoholu. Nezdružljiv z bazami in železovimi solmi. Ima delovanje salicilatov. Običajno se uporablja kot aroma.

MICA AB2-3(X,Si)4O10(O,F,OH)2. Je mehki sijajni mineral, ki se razsloji v zelo tanke plošče. V zobno pasto se dodaja kot abraziv.

Mimusops elengi. To je rastlina iz Indije, ki se uporablja za izdelavo rastlinskih olj. Uporablja se kot dišeče olje, pomagala pa naj bi tudi pri vnetih dlesnih.

Mint Oil (metino olje). Eterično olje, dobljeno s parno destilacijo iz svežih cvetov Menthae canadensis. Je brezbarvna ali bledo rumena do zelenkasto-rumena tekočina z značilnim vonjem. Uporablja se kot aroma. Daje svež občutek in svež dah. Meta vsebuje 24-48% mentol, ki je bakteriostatičen in pomaga pri preprečevanju slabega zadaha.

Mono Sodium Phosphate (NaH2PO4.xH2O)(mono natrijev fosfat). Vsebuje eno ali dve molekuli vode ali je brezvodna. Brezbarvni ali bel kristalen prah brez vonja in dobro topen v vodi; ter netopen v alkoholu. 

Myrrh Extract, commiphora myrrha (mira). Rdečkasto rjava ali rdečkasto rumena smola z aromatičnim vonjem in grenkim kislim okusom pridobljena iz stebla Commiphora molmola ali drugih vrst Commiphore. Topna v vodi in delno topna v alkoholu. Mira je adstrigent za sluznico; tinktura pa se dodaja ustnim vodam in pri razjedah v ustih in žrelu, saj ima antibakterijski učinek. Je stimulans za sluznico in se uporablja za ulcerozen aftozni stomatitis. Poleg tega ima prijeten vonj, ki lahko pomaga pri nadzoru neprijetnega zadaha.

Myrtillus (borovnica). Zrel sadež rastline Vaccinium myrtillus ima adstrigentne lastnosti.

O

Octoxyglycerin. Konzervans, ki je učinkovit proti gram-pozitivnim bakterijam.

 

Olea europaea, olive tree (oljka). Oljčni listi imajo naravno antibakterijsko, protiglivično in protivirusno aktivnost.

P

Palm Kernel Glycerides/oil. Rumeno olje, pridobljeno iz plodov afriške palme Elaeis guineesis. Je visoko v nasičenih maščobah (78%). Je odlično olje za proizvodnjo detergentov zaradi visoke vsebnosti C12.

Panthenol (C9H19NO4). Prodre lahko skozi sluznico in se pretvori v pantotansko kislino, vitamin B kompleks. Zato se imenuje Provitamin B 5. Bel kristalen prah z rahlim značilnim vonjem. Dobro topen v vodi, alkoholu in propilenglikolu. Je protivnetno sredstvo. Spodbuja celično proliferacijo in pomaga pri celjenju tkiva.

Papain. Proteolitični encim oz. mešanica encimov iz soka nezrelih plodov rastline papaje. Rahlo zrnat, bel do svetlo rjav prah z značilnim vonjem in rahlim okusom, podobnim pepsinu. Delno topen v vodi, netopen v alkoholu. Papain sestoji iz mešanice papaina in chymopapaina, proteolitičnih encimov, ki hidrolizirajo polipeptide, amine in estre. Uporablja se v zobnih pastah kot neabrazivni belilni agent.

Para Cress, spilanthes oleracea, toothache plant. Rastlina, ki sicer nima posebnega vonja, a ko se jo je, ima zanimiv okus, ki se počasi razvija iz prijetnega in slanega do močnega pekočega. Ta rastlina lahko ublaži zobobol, če se jo žveči. Uporablja se protiglivično, protivirusno in antiseptično ter spodbuja celjenje ran. Ima tudi lokalni anestetski učinek na dlesni in zobe.

PEG, polyethylene glycols (polietilenglikoli). Polietilenglikoli, v evropski farmacevtski industriji imenovani tudi makrogoli, se proizvajajo s polimerizacijo etilenoksida (EO) z vodo, monoetilenglikolom ali dietilenglikolom. Kot okrajšava za polietilen glikole se uporablja izraz “PEG” v kombinaciji s številčno vrednostjo. V farmacevtski industriji številka kaže povprečno molekulsko maso, medtem ko se v kozmetični industriji število nanaša na število (n) EO-enot v molekuli. Topni so v vodi. Uporablja se jih kot topila in emulgatorje. V zobnih pastah in ustnih vodah so lahko: PEG-6, PEG-12, PEG-32, PEG-40, PEG-42, PEG-60, PEG-150.

Pentasodium Triphosphate, sodium tripolyphosphate (Na5P3O10)(pentazodijev trifosfat, natrijev tripolifosfat). Bel granularni prah, lahko topen v vodi in brez vonja.

Peppermint Oil, oleum menthae piperitae (olje poprove mete). Olje je pridobljeno s parno destilacijo iz svežih delov cvetoče rastline Mentha piperita. Je brezbarvna ali bledo rumena tekočina z močnim, prodornim značilnim vonjem in okusom, kateremu sledi občutek hladu. Se meša z alkoholom. Uporablja se kot aroma v zobnih pastah.

Phenoxyethanol (C8H10O). Brezbarvna, rahlo viskozna tekočina. Rahlo topen v vodi, meša se z alkoholom in glicerolom. Učinkovit je proti sevom Pseudomomas aeruginosa, vendar manj proti drugim gram-negativnim in gram-pozitivnim bakterijam. Uporablja se kot konzervans s koncentracijo 0,5 do 1%. Pogosto se uporablja v kombinaciji z drugimi konzervansi, običajno hidroksibenzoati, da se pridobi širši spekter antibakterijske aktivnosti.

Phenyl Salicylate, hydroxybenzoic acid phenyl ester, salol (C13H10O3) (fenil salicilat, fenilni ester hidroksibenzojske kisline). Je derivat salicilne kisline.

Piper Longum, indian long pepper. Je aromatična, plezalka s trajnimi lesenimi koreninami ter mesnatimi bodičastimi plodovi. Glavni sestavini sta piperin in piplartin. Ima protibakterijsko aktivnost.

Poloxamer 407 (poloksamer). Poloksameri so nizi neionskih polioksietilen-polioksipropilenskih kopolimerov s splošno formulo HO (C2H4O) a (C3H6O) b (C2H4O) aH. Poloksamer 407 je bel voskast prah brez vonja ali z zelo blagim vonjem. Dobro topen v vodi in alkoholu. Poloksameri se uporabljajo kot emulgirna sredstva. 

 

 

 

Polysorbate 60 (C64H126O26) (polisorbat). Zmes delnih stearinskih estrov sorbitola in njegovih mono- in di-anhidridov. Opačen rumen ali rumeno-rjav gel. Ima rahel značilen vonj in rahlo grenak okus. Se meša z vodo in alkoholom. Je  emulgator.

Potassium Acesulfame (C4H4KNO4S) (kalijev acesulfam). Bel kristalni prah topen v vodi, zelo slabo topen v alkoholu. Je močno, nekalorično sladilo. Je približno 200-krat slajše od saharoze.

Potassium Chloride (KCl) (kalijev klorid). Brezbarvni podolgovati ali prizmatični kristali s slanim okusom. Dobro topen v vodi, praktično netopen v alkoholu. Uporablja se kot vir kalija. Kalijev klorid blokira odprte dentinske tubule in se zato uporablja za zmanjšanje preobčutljivosti zob.

Potassium Citrate (C6H5K3O7) (kalijev citrat). Prozorni, brez vonja, higroskopski kristali ali beli zrnat prah s slanim okusom. Topen v vodi, praktično netopen v alkoholu. Nezdružljivo s kalcijem in stroncijevimi solmi. Kalijev citrat se uporablja za preprečevanje preobčutljivosti dentina.

Potassium Nitrate (KNO3) (kalijev nitrat). Beli kristalni prah s hladilnim slanim okusom. Topen v vodi in  alkoholu. Lahko prepreči preobčutljivost dentina.

Potassium Sorbate (C6H7KO2(kalijev sorbat)Bel prah z blagim značilnim vonjem. Topen v vodi in alkoholu. Kalijev sorbat ima delovanje in uporabo sorbinske kisline, vendar je bolj topen v vodi. Sorbinska kislina ima antibakterijske in protiglivične lastnosti. Aktiven je proti plesni in kvasovkam in v manjši meri proti bakterijam. Ni učinkovit nad pH 6,5; optimalni pH je okoli 4,5. Njegova fungistična aktivnost se poveča z dodatkom kislin in natrijevega fluorida. Uporablja se kot konzervans v farmacevtskih in kozmetičnih pripravkih. 

Potassium Tartrate (C4H4K2O6.1⁄2H2O) (kalijev tartrat). Brezbarvni prozorni kristali, brez vonja, z okusom slanice in hladilnim občutkom. Sestavljen je iz kalija in vinske kisline. Topen v vodi, skoraj netopen v alkoholu. Je antioksidant. Uporablja se tudi kot stabilizator in sredstvo za zgoščevanje.

Potassium Thiocyanate (KSCN) (kalijev tiocianat). Brezbarvni kristali brez vonja s slanim okusom. Topen v vodi. Je fungicid. Kalijev tiocianat skupaj z glukozeoksidazo in laktoperoksidazo proizvaja hipotiocianatni ion. Ta ion zavira proizvodnjo kisline s strani bakterij, ki tvorijo plak. Zato se uporablja kot antikariogeni encim.

Propylene Glycol (CH3.CHOH.CH2OH) (propilen glikol). Bistra, brezbarvna, brez vonja, viskozna higroskopska tekočina z rahlo sladkim okusom, ki spominja na glicerol. Se meša z vodo in alkoholom. Uporablja se kot topilo in pri pripravi raztopin, ki v vodi niso dovolj topne ali pa so nestabilne v vodnih raztopinah. Uporablja se podobno kot glicerol v ne-mastnih pripravkih, da se prepreči njihova izsušitev.

Propylparaben, propyl hydroxybenzoate (C10H12O3) (propilparaben, propil hidroksibenzoat).  Brezbarvni ali beli kristalni prah, brez vonja ali z aromatičnim vonjem. Je brez okusa, vendar omrtvi jezik. Zelo slabo topen v vodi, dobro topen v alkoholu. Nezdružljiv z bazami in železovimi solmi. Uporablja se kot protiglivični konzervans.

PVM/MA Copolymer (C7H8O4)n. Oznaka za polimerni metil eter / kopolimer maleinske kisline. Kopolimer je polimer, ki vsebuje monomere več kot le ene vrste. Je bel prah, topen v vroči vodi. PVM / MA se uporablja kot suspendirno sredstvo in želirno sredstvo za vodne in vodne alkoholne raztopine za zunanjo uporabo. PVM / MA se uporablja v zobni pasti v kombinaciji s triklosanom. Izboljšuje vezavo triklosana na sklenino in epitel. Prav tako poveča zadrževanje triklosana v ustnem plaku in slini. Nekatere študije kažejo, da PVM / MA v kombinaciji s triklosanskim, pirofosfatnim ali cinkovim citratom lahko do neke mere zavira nastanek zobnega kamna nad dlesnijo.

Polyvinylpyrrolidone, PVP (C6H9NO)n. Fina bela  snov brez vonja in okusa. Topen v vodi in alkoholu. PVP se v farmaciji uporablja kot sredstvo za suspendiranje in dispergiranje. Uporablja se tudi kot vezivo, emulzijski stabilizator in ne-površinsko aktivno sredstvo.

Q

Q-1O, Ubiquinone-10 (C59H90O4). Rumen do rumenkasto-oranžen kristalen prah brez vonja in okusa. Netopen v vodi, zelo slabo topen v alkoholu. Je naravno prisoten koencim, ki sodeluje pri transportu elektronov v mitohondrijih. Je odstranjevalec prostih radikalov.

R

Red Sandalwood, pterocarpus santalinus (rdeča sandalovina, pterocarpus santalinus). Olje, pridobljeno iz majhnega zimzelenega drevesa, Genus Santalum, iz tropske Azije. Rdeča sandalovina se uporablja izključno kot barvilo.

Rosemary Oil (rožmarinovo olje). Eterično olje rožmarina je pridobljeno s parno destilacijo iz cvetnih antenskih delov Rosmarinus officinalis. Brezbarvna do bledo rumena tekočina z značilnim vonjem. Uporablja se kot parfum in sredstvo za aromo.

S

 

Sage, salvia officinalis (žajbelj). Posušeni listi rdečega ali vrtnega žajblja Salvia officinalis vsebujejo od 1 do 2,5% hlapnega olja. Uporablja se kot rdeče barvilo.

Salvadora persica,  tooth-brush tree. Nizko zimzeleno drevo, ki raste v sušnih in peščenih tleh. Ima pomembno protivnetno aktivnost.

Sanicle, sanicula europaea. Rastlina ima okrogle plodove, pokrite z bodečimi trni. Ima rahlo, grenak okus in blago adstringentne lastnosti.

Sident® 9. Sident je oborjen silicijev dioksid. To je abraziv s povprečnimi abrazijskimi lastnostmi. 

Sident® 22 S. Uporablja se kot zgoščevalec v zobnih pastah. Določa gostoto snovi in skladiščno stabilnost paste s pomočjo viskoznosti.

Silica (SiO2). Fini, beli, higroskopski, amorfni prah brez vonja, v katerem se premer povprečnih delcev giblje od 2 do 10 μm. Praktično je netopen v vodi in alkoholu. 5-odstotna suspenzija v vodi ima pH od 4 do 8. V naravi se pojavlja kot agat, pesek, ametist, kalcedon, kristobalit, kremenček, kremen in tridimit. Uporablja se kot sredstvo za suspendiranje, dezintegracijo in preprečevanje strjevanja. V granulirani obliki se uporablja kot izsuševalno sredstvo, dentalno abraziv in sredstvo za poliranje. Uporablja se tudi kot zgoščevalec. 

Sorbic Acid, acidum sorbicum (sorbinska kislina) (C6H8O2). Bel kristalen prašek z blagim značilnim vonjem in rahlo kislim in adstringentnim okusom. Topen v vodi, alkoholu, dehidriranem alkoholu. Sorbinska kislina ima antibakterijske in protiglivične lastnosti. Aktivna je proti plesni in kvasovkam in v manjši meri proti bakterijam. Ni učinkovita nad pH 6,5. Optimalni pH je približno 4,5. Njena fungistična aktivnost se poveča z dodatkom kislin in natrijevega klorida. Uporablja se kot konzervans v farmacevtskih in kozmetičnih pripravkih pri običajni koncentraciji do 0,1 do 0,2%. 

Sodium Alginate, algin (natrijev alginat). Sestoji predvsem iz natrijeve soli alginske kisline in se pridobiva predvsem iz alg Phaeophyceae, vrst Laminaria. Je bel prašek brez vonja in brez okusa. Počasi topen v vodi tvori sivo belo do rumenkasto rjavo viskozno koloidno raztopino. Je praktično netopen v alkoholu. Natrijev alginat ima malo površinske aktivnosti in njegova emulzibilna moč je dosežena predvsem z zvišanjem viskoznosti vodne faze. Uporablja se predvsem kot sredstvo za suspendiranje in zgoščevanje past, krem in gelov, ki se lahko mešajo z vodo. Glede na zahtevano viskoznost se pri pripravi past in krem uporablja od 1 do 10%.

Sodium Benzoate (C6H5.CO2Na) (natrijev benzoat). Bel, rahlo higroskopski, kristalni ali zrnat prah. Z rahlim vonjem benzoina ter neprijetnim, sladkobno slanim okusom. Dobro topen v vodi, zmerno topen v alkoholu. Nezdružljiv s kvartarnimi spojinami, železovimi solmi, kalcijevimi solmi in solmi težkih kovin. Njegovo aktivnost se zmanjša tudi z neionskimi površinsko aktivnimi snovmi ali z absorpcijo kaolina. Benzoati imajo antibakterijske in protiglivične lastnosti. Njihova protimikrobna aktivnost je odvisna od pH. So relativno neaktivni nad pH 5. Benzoati se uporabljajo kot konzervansi.

Sodium Bicarbonate, baking soda (NaHCO3) (soda bikarbona, natrijev bikarbonat). Bel kristalen prah brez vonja in z rahlo alkalnim okusom. Topen v vodi in netopen v alkoholu. Nezdružljiv s kislinami in kislimi solmi. Natrijev bikarbonat ima antikariogene in abrazivne lastnosti. Uporablja se tudi kot sredstvo za zgoščevanje.

Sodium C14 – 16 Olefin Sulfonate (natrijev C14-16 olefin sulfonat).  Je natrijeva sol in blago površinsko aktivno sredstvo.

Sodium Carrageenan (natrijev karagenan). Pridobljen je iz morskih alg in se uporablja se kot zgoščevalec.

Sodium Chloride, sea salt (NaCl)(natrijev klorid, morska sol). Bel kristalen prah, dobro topen v vodi in praktično netopen v dehidriranem alkoholu. Poveča pretok sline.

Sodium Citrate (C6H5Na3O7)(natrijev citrat). Zrnati kristalni prah s slanim okusom. Topen v vodi in netopen v alkoholu. Dodja se za zmanjšanje občutljivosti. Prav tako naj bi  zmanjšal zabarvanje, a to ni popolnoma dokazano. Ko je natrijevemu citratu dodan težki kovinski ion, kot je cink, ima sposobnost zaviranja začetka vnetnega procesa tako, da preprečuje, da bi polimorfni nuklearni levkociti začeli z izdelovanjem kemotaktičnih dejavnikov, povezanih z vnetjem. 

 

Sodium Fluoride (NaF) (natrijev fluorid). Bel prašek brez vonja. 2,2 mg natrijevega fluorida je približno enakovrednega 1 mg fluorida. Topen je v vodi in praktično netopen v alkoholu. Nezdružljiv je s kalcijevimi in magnezijevimi solmi. Natrijev fluorid se uporablja za profilakso zobnega kariesa. Zaradi tega sta dentin in sklenina zob bolj odporna na kislino.

Sodium Hydroxide (NaOH)(natrijev hidroksid). Bela, kristalna snov, v obliki peletov, paličic ali ploščic. Zlahka absorbira ogljikov dioksid. Zelo topen v vodi in dobro topen v alkoholu. Je močno alkalna in korozivna snov, ki hitro uničuje tkiva. Deluje kot osnova za nevtralizacijo nizkega pH okolja, ki ga proizvajajo bakterije v zobnem plaku in omogoča njihovo enostavno odstranitev.

Sodium Lauryl Sarcosinate (natrijev lavril sarkozinat). Je blago čistilno sredstvo, pridobljeno iz kokosovega olja. Je blagi detergent in blago sredstvo za penjenje. Nekateri proizvajalci trdijo, da lahko tudi zmanjša zabarvanje zob, vendar pa testi kažejo le rahlo izboljšanje.

Sodium Lauryl Sulphate (natrijev lavril sulfat). Zmes natrijevih alkil sulfatov, ki je sestavljena pretežno iz natrijevega dodecil sulfata, C12H25NaO4S. Je bel ali bledo rumen prašek z rahlim značilnim vonjem. Dobro topen v vodi; delno topen v alkoholu. Je anionski amfiphil, ki ima visoko afiniteto za beljakovine in je močno sredstvo za denaturiranje beljakovin. Nezdružljiv s kationskimi snovmi in kislinami s pH pod 2,5. Lahko draži kožo in sluznico, katero lahko poškoduje z denaturiranjem njenih glikoproteinov. Epitel je nato bolj izpostavljen dražilnim snovem in to lahko pri nekaterih ljudeh povzroči neprijetne ulcerje oz. afte. Natrijev lavrilsulfat je anionsko emulgirno sredstvo. Je detergent in omočilno sredstvo, učinkovito v kisli kot alkalni raztopini in v trdi vodi. Ima tudi protimikrobno aktivnost zaradi svoje zmožnosti vplivanja na membrane in različne biološke procese v mikroorganizmih.

Sodium Methyl Cocoyl Taurate. Je surfaktant. 

Sodium Monofluorophosphate (Na2PO3F) (natrijev monofluorofosfat). Bel do rahlo siv prašek brez vonja, ki je dobro topen v vodi. Vsak g zagotavlja 6,9 mmol fluorida. Se uporablja kot vir flourida v zobnih pastah in povzroči manj zabarvanja kot kositrni fluorid.

Sodium Phosphate (NaH3PO4) (natrijev fosfat). Bel prah ali brezbarvni kristali. Zelo topen v vodi; zelo slabo topen v alkoholu. Uporablja se kot emulgator.

Sodium Saccharin (C7H4NNaO3S.2H2O) (natrijev saharin). Beli kristali brez vonja z močno sladkim okusom. Topen v vodi in alkoholu. Doda se v zobno pasto in ustno vodo kot sredstvo za sladek okus. V razredčeni raztopini je približno 300-krat bolj sladek kot saharoza.

Sodium Silicate, soluble glass, water glass (Na2O.NSiO2) (natrijev silikat). Je anorganska snov, ki nastane z združevanjem različnih razmerij silicijevega dioksida in natrijevega karbonata pri visoki temperaturi. Uporablja se za pridobivanje dentalnega tipa silike.

Sorbitol (C6H14O6). Bel, rahlo higroskopski, mikrokristaliničen prah, zrnca ali kosmiči s sladkim okusom in brez vonja. Sorbitol je približno enako sladek kot saharoza. Topen je v vodi in alkoholu. Nezdružljiv z oksidacijskimi sredstvi. Poleg zagotavljanja sladkosti je odlično sredstvo za vlaženje in dodajanje teksture.

Spearmint Oil, oleum mentha viridis/crispae.  Brezbarvno, bledo rumeno ali zelenkasto rumeno olje z značilnim vonjem mete in rahlo grenkim okusom. Pridobiva se z destilacijo iz sveže cvetoče mete, Mentha viridis ali Scotch Spearminta, Mentha cardiaca. Topno v alkoholu (80%). Olje ima podobne lastnosti kot olje poprove mete. Uporablja se kot aromat.

Stannous Pyrophosphate (Sn2P2O7) (kositrov pirofosfat). Doda se zobnim pastam kot vir pirofosfata, ki deluje proti nastajanju zobnega kamna.

Stearate-30. Stearat je katerakoli sol (milo), ester ali anionska oblika stearinske kisline. Je površinsko aktivno sredstvo in emulgator.

Sterculia Urens, indian tragacanth, karaya gum (indijski tragakant, karajska guma). Sterculia je guma, dobljena iz Sterculia urens. Zmerno topna v vodi; netopna v alkoholu. Sterculia se uporablja kot emulgator in stabilizator.

Sucrose Laurathe. Je sladkorni ester, ki lahko zavira rast spor Bacillus in Alicyclobacillus. Uporablja se kot konzervans.

Symplocos racemosa, lodh tree. Je majhno drevo s temno zelenimi usnjastimi listi. Ima antimikrobno delovanje. 

T

Tartaric Acid (vinska kislina) (C4H6O6). Bel kristalen prah ali brezbarvni kristali. Zelo topen v vodi, dobro topen v alkoholu. Uporablja se za pripravo šumečih izdelkov.

Tea tree oil (olje čajevca, melaleuca alternifolia, olje melaleuca). Bistra brezbarvna do bledo rumena tekočina z značilnim vonjem. Gre za eterično olje, pridobljeno z destilacijo iz listov avstralskega drevesa Tea Tree, Melaleuca alternifola. Topen v alkoholu. Olje ima baktericidne in fungicidne lastnosti in se uporablja tudi za aromo.

Terminalia belerica, bahera tree. Veliko drevo s plodovi, ki so jajčasti in zeleni ter vsebujejo zeleno olje, saponin, tanin in triamorfne in higroskopske glikozidne spojine. Ima antiseptične in adstrigentne lastnosti.

Terminalia chebula. To je listnato drevo s plodovi. Raste v Aziji. Sadež tega drevesa lahko uporabimo kot adstrigent.

Tetrakalijev pirofosfat, TSPP. Proizvaja se z molekularno dehidracijo dibazičnega natrijevega fosfata. Netopen v alkoholu. Doda se zobozdravstvenim pripravkom kot vir pirofosfata, ki je sredstvo proti nastajanju zobnega kamna.

Thymol (C10H14O)(timol). Beli kristalni prah z značilnim vonjem in okusom. Rahlo topen v vodi in zelo topen v alkoholu. Je nezdružljiv z jodom in oksidacijskimi sredstvi. Je fenolno sredstvo z antibakterijskimi in protiglivičnimi lastnostmi. Njegova protimikrobna aktivnost se zmanjšuje v prisotnosti proteinov. Je močno razkužilo, njegova uporaba pa je omejena z nizko topnostjo v vodi. Draži lahko tkiva. Uporablja se predvsem kot osveževalec v ustnih vodah.

 

Titanium dioxide (titanov dioksid, barvni indeks 77891) (TiO2). Bel prašek netopen v vodi. Zobni pasti daje belo barvo.

Tocopheryl acetate (tokoferil acetat) (C31H52O3). bistra, brez vonja ali skoraj brez vonja, rahlo zelenkasto rumena, viskozna oljnata tekočina. Praktično netopen v vodi, dobro topen v dehidriranem alkoholu. Tocopherol je naravni vitamin E, ki se pojavlja v rastlinskem olju. Je pravi antioksidant (60).

Tormentil. Je iz posušenih korenin rastline Potentilla erecta. Ima adstrigentne lastnosti.

Tragakant. Posušena gumijasta snov iz azijske rastline Astragalus gummifer ali drugih vrst. Je brez vonja in se uporablja kot sredstvo za suspendiranje in emulgiranje.

Tricalcium citrat (kalcijev citrat). Bel kristalen prah brez vonja. Rahlo topen v vodi in netopen v alkoholu. Je kalcijeva sol citronske kisline. Uporablja se kot sredstvo za utrjevanje, kot regulator kislosti in kot sekvestrant.

Triclosan (C12H7Cl3O2) (triklosan). Bel do sivobel kristalen prah z rahlo aromatičnim vonjem. Netopen v vodi. Je neionski kloriran fenolni agent. Lahko povzroči kontaktni dermatitis. Drugi neželeni učinki so lahko suha ustna sluznica, motnje okusa (pri koncentracijah nad 0,3%), poškodbe ustnega epitela, dlakavi jezik in eritemi. Uporablja se za antibakterijski učinek in proti nastajanju plaka.

Trisodium phosphate (Na3PO4) (trisodijev fosfat). Snov je v kristalni obliki in deluje dezinfekcijsko.

V

Vitamin B5 (pantotenska kislina) (C9H17NO5). Nestabilno, izredno higroskopsko, viskozno olje. Dobro topen v vodi. Je bistven vitamin, potreben za biosintezo koencima A v celicah. Panthenol (pro vitamin B5) ima enak učinek kot pantotenska kislina. Panthenol ima pospeševalni učinek na celjenje rane v poškodovanem epiteliju v ustni sluznici.

Vitamin E, alfa tokoferol. Vitamin E je splošni izraz, ki se uporablja za veliko število naravnih ali sintetičnih spojin. Najpomembnejše snovi so tokoferoli, od katerih so najbolj aktivni alfa tokoferol. Je topen v maščobi. Vitamin E preprečuje oksidacijo polinenasičenih maščobnih kislin. Reagira s prostimi radikali, ki so vzrok za oksidativno škodo na celičnih membranah. Med tem procesom ne nastane noben drug prosti radikal.

W

Wheatgerm Oil, triticum vulgare (olje pšeničnih kalčkov). To olje je narejeno iz kalčkov pšenice. Čeprav kalčki predstavljajo le 3% mase pšeničnega zrnja, vsebuje skoraj 25% beljakovin, vitaminov in mineralov. Olje je bogato z vitamini E in esencialnimi maščobnimi kislinami. Uporablja se zaradi visoke vsebnosti vitamina E, ki ima antioksidativne lastnosti.

X

Xanthan Gum (ksantan gumi). Gumi je pridobljen s fermentacijo ogljikovih hidratov s čisto kulturo s Xanthomonas campestris. Je prašek kremne barve, topen v vroči in hladni vodi. Ksantan gumi se uporablja kot stabilizator, zgoščevalec in emulgator.

Xylitol (ksilitol) (C5H12O5). Polihidrični alkohol, povezan s pentoznim sladkorjem, ksilozo. Beli, higroskopski, kristalni prah s sladkim okusom in brez vonja. Topen je v vodi in alkoholu. Xylitol ustne bakterije ne morejo fermentirati. Uporablja se kot sladilo, ki ima antikariogene lastnosti, saj lahko zmanjša ali celo prepreči padec pH.

Z

Cink (Zn). Bela kovina z modrikastim odtenkom. Razpolovni čas v slini je približno 45 minut. Učinek cinka je boljši v ustnih vodah kot v zobnih pastah. Uporablja se kot agent proti bakterijam, plaku, zobnemu kamnu in zadahu.

Cink citrat (Zn3 (C6H5O7) 2.2H2O). Uporablja se kot vir cinka. Uporablja se tudi kot kopolimer s Triclosanom.

 

Cink acetat ((CH3.CO2) Zn.2H2O). Bele granule z rahlim acetilnim vonjem in ostrim neprijetnim astringentnim kovinskim okusom. Topen je v vodi in alkoholu. 5% raztopina v vodi ima pH 6-8. Nezdružljivo z raztopinami topnega karbonata, fosfatov, taninske kisline in žveplovega sulfata. Uporablja se kot vir cinka.

 

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.