SESANJE PRSTA IN KAKO GA ODPRAVITI

SESANJE PRSTA IN KAKO GA ODPRAVITI

Ali je sesanje prsta škodljivo?

Za razvoj otroka je najbolje, da ne sesa ničesar, ne dude kot tudi ne prsta. Vendar nekateri otroci imajo zelo močan sesalni refleks, ki ga je bolje zadovoljiti, kot pa popolnoma ignorirati. 

Sesanje dude, prsta, spodnje ustnice ali jezika je potrebno poskusiti čim prej odpraviti, ker povzročijo nastanek večjih nepravilnosti v razvoju mehkih in trdih zobnih tkiv in zahtevajo ortodontsko zdravljenje.

Sesanje prsta je normalno za majhne otroke ter dojenčke. Prsti so praktični, ker so vedno pri roki, toda odvajanje je dosti težje, kot odvajanje od dude. 

Pri približno enem letu starosti, ko otrok shodi, začne povsem drugače uporabljati roke. Veliko bo prijemanja, učil se bo igre in priložnosti za odvajanje od sesanja bo več kot dovolj.

Dojenčki s sesanjem ustvarjajo stik z okoljem, spoznavajo svet okoli sebe in se pomirijo. sesalni refleks je prirojen in zelo močan, zato so tudi razvade težko odpravljive.

Kdaj otrok praviloma preneha s sesanjem prsta?

Otrok po večini preneha s sesanjem prsta med 2. in 3. letom starosti, nekateri pa sesajo še dlje. V takšnih primerih je sesanje pogosto povezano z emocionalnimi težavami, kot so nesigurnost, strah, anksioznost, vznemirjenost. 

Sesanje prsta se mora čimprej odpraviti, da ne preide v razvado. Iz sesanja palca se rada razvije razvada grizenja nohtov. Pri otrocih, ki dolgo sesajo prst, se zgornji sprednji zobje nagnejo naprej proti ustnici, spodnji sprednji zobje pa nazaj proti jeziku. Zobje ne dosežejo pravilnega medzobnega stika.

Pogosto in močno sesanje lahko torej privede do nepravilnega odprtega ugriza in nepravilne rasti čeljusti. Otroški zobozdravnik naj spremlja izrast zob in razvoj čeljusti. Zaradi posledic, ki jih taka razvada lahko pusti, je potrebna intervencija pri otrocih po tretjem letu starosti.

Večina otrok sama preneha s sesanjem prsta, nekateri pa potrebujejo pomoč staršev in otroškega zobozdravnika. 

Ko je otrok dovolj star, da razume posledice svoje razvade, ga lahko zobozdravnik in starši spodbujajo k prenehanju. Če z razvado še nadaljujejo, je možna odprava le te tudi s posebnimi napravi, ki ovirajo sesanje prsta.

Kako odpraviti razvado doma?

  • Otroku pomagajte, da sam spozna, kako je že velik, saj nič več ne uporablja plenic in ne pije več po steklenički.
  • Med sesanjem palca mu raje skušajte preusmeriti pozornost, ne kaznujte ga in ne opominjajte ga ves čas. Zaposlite ga z aktivnostjo, ki zahteva uporabo obeh rok, kot je na primer skupno branje knjige, zlaganje, pisanje, risanje.
  • Otroku povejte za kakšno svojo razvado in kako težko ste se je znebili.
  • Pripombo o pomembnosti odvade naj poda nekdo, ki otroku predstavlja višjo avtoriteto, na primer otroški zobozdravnik, predvsem, če otrok starša ne upošteva.
  • Včasih se otrok hitreje odvadi sesanja prsta, če mu to omenijo drugi otroci.
  • Opazujte v kdaj otrok prične s sesanjem prsta in ga skušajte odvrniti od nadaljnih podobnih situacij.
  • Ne kaznujte ga, temveč ga preusmerite k dejavnosti.
  • Kupite spalno srajčko, ki mu bo v rokavih prevelika in jo na koncu rokavov zašijte. Otrok naj spi v takšni spalni srajčki, kar nakaj časa, nato pa preidite na normalno in opazujte, če se je sesanja odvadil.
  • Bodite strpni, realni in zanesljivi, ne pričakujte preveč v kratkem času.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.