SE VAŠA ZOBNA PASTA ZELO PENI?

SE VAŠA ZOBNA PASTA ZELO PENI?

Penilec je detergent, ki se uporablja v kozmetični industriji, prav tako tudi v mnogih zobnih pastah, kjer se sicer nahaja v manjšem deležu.
Ali ste vedeli?
Na tržišču obstajajo tudi zobne paste, ki ne vsebujejo penilcev.​

Kaj je penilec v zobni pasti?

Penilci oz. tako imenovani detergenti razmehčajo zobno oblogo, delujejo na ustne bakterije in tako zmanjšajo količino zobnih oblog. Najpogosteje uporabljen penilec je natrijev lauril sulfat (SLS), ki je negativno nabit in se veže na pozitivno nabite snovi. Iz tega razloga v paste s klorheksidinom (pozitivno nabit) ne morejo dodati SLS-a, saj bi le-ta deaktiviral klorheksidin, kar bi izgubilo na njegovem antiseptičnemu učinku. SLS deaktivira tudi polivalentne ionske snovi, ki se nahajajo v pastah za preobčutljive zobe.  

Po uporabi zobnih past z SLS-om je dobro počakati 30-60 minut preden uporabimo produkte (npr. ustne vode) s klorheksidinom ali snovmi, ki zmanjšajo preočutljivost zob.

Preveč penjenja pa lahko oteži ščetkanje staršem, če ščetkajo zobe svojim otrokom, saj tako niti ne vidijo, kje ščetkajo, poleg tega pa vsa pena leze iz ust, kar zna biti prav tako moteče.

Kaj so slabe strani penilcev?

Skoraj vse zobne paste na trgu vsebujejo penilce, sicer jih najdemo tudi v šamponih, milih, čistilih itd. Penilec nima nobenega terapevtskega učinka in je zgolj dodatek v zobni pasti, ki naredi ščetkanje prijetnejše in vzpostavi občutek temeljitejšega čiščenja zob. Ob pogostem pojavljanju aft, alergijah ali drugih iritacijah ustne votline se priporoča prekinitev uporabe zobnih past s penilcem (natrijevim lauril sulfatom; ang. SLS – sodium lauryl sulphate) za 30 dni in se spremlja morebitne izboljšave. Sam penilec ne povzroča aft, ampak le podaljša njihovo celjenje.

Na spletu pogosto zasledimo tudi trditve, da je penilec toksičen, teratogen (škodi zarodku), draži oči, kožo, povzroča celo slepoto, itd. Te trditve iz strani raziskav (takšnih, ki bi bile pravilno zastavljene in katerih izsledki bi bili zares relevantni) do sedaj še niso znanstveno podkrepljene, zato dejansko še vedno ne vemo, kakšne škodljive stranske učinke penilec pušča na organizmu in do katere mere oz. kako se na posamezniku kažejo v kumulativnem učinku skozi leta njegove uporabe. Zaenkrat so ti penilci še vedno široko uporabljajo v industriji in še niso bili umaknjeni iz trgovinskih polic. 

Kako so penilci navedeni na embalaži?

Če izdelek penilca ne vsebuje, ponavadi piše na embalaži “brez natrijevega lauril sulfata”, “brez SLS” ali “sulphate free”, vendar nikoli ne škodi, če preverimo še sestavine. Obstaja preko 150 različnih imen za tovrstne penilce, zato ga je težko najti med sestavinami. Najdete ga lahko pod sledečimi imeni:

 • SDS – sodium dodecyl sulfate
 • SLS – sodium lauryl sulfate;
 • dodecyl hydrogen sulfate sodium salt
 • aquarex methyl, 
 • akyposal SDS, 
 • monododecyl ester sodium salt sulfuric acid, itd.

Proizvajaci zobnih past lahko navajajo različna imena za natrijev lauril sulfat.

Katere zobne paste ne vsebujejo penilcev?

 1. Curaprox Enzycal
 2. CloSYS Sulfate-Free Fluoride Toothpaste 7 oz Mild Mint
 3. Squigle Enamel Saver Toothpaste
 4. Auromere SLS Free Herbal Toothpaste
 5. Biotene Fluoride Toothpaste Fresh Mint Original
 6. Desert Essence Natural Tea Tree Oil Ultra Care Toothpaste, Fluoride Free Mega Mint
 7. The Natural Dentist Healthy Teeth & Gums Fluoride Free Toothpaste Peppermint Sage
 8. Sensodyne Extra Whitening Toothpaste for Sensitive Teeth & Cavity Prevention 
 9. Sensodyne Pronamel Gentle Whitening Toothpaste for Sensitive Teeth 
 10. Sensodyne ProNamel Mint Essense Toothpaste
 
penilci

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.