ODPADLA ZOBNA PREVLEKA

ODPADLA ZOBNA PREVLEKA

Kaj storiti, če se sname prevleka?

Če se iz zoba sname prevleka, je potrebno takoj, ko je to mogoče, obiskati svojega zobozdravnika. V takšnem primeru prevleko vzamite iz ust, da je ne pojeste ali vdihnete. 

Pokličite svojega zobozdravnika, mu sporočite težavo in se naročite na pregled. V primeru, da obrušen vitalen zob dolgo ostane nepokrit, se lahko zgodi, da zobni živec odmre in bo potrebno zdravljenje zoba. 

Obrušen zob ima izpostavljene dentinske kanalčke, ki so povezani z zobnim živcem in zato lahko bakterije iz ust po dentinskih kanalčkih prodrejo do njega. To je pomemben razlog, da se čim prej naročimo na pregled k svojemu zobozdravniku.

Velikokrat se prevleka odlomi skupaj z zobnim krnom, na katerega je bila cementirana. Vzrok je karies, ki se je razvil pod prevleko.

Na kakšne načine se lahko prevleka sname?

  1. ODLOM DELA ZOBA IN SNETJE PREVLEKE. Odlomil se je del zoba skupaj s prevleko. V takem primeru lahko del zobne krone najdemo v prevleki.
  2. SNETJE PREVLEKE. Prevleka se je snela iz obrušenega zoba. Prevleka, ki jo držimo v roki, je prazna. To se lahko zgodi, če je prevleka zacementirana z začasnim cementom. Če je obrušeni zob zdrav, se prevleko zopet zacementira nazaj.
  3. SNETJE PREVLEKE SKUPAJ Z ZATIČEM. Prevleka se je skupaj s kovinskim zatičkom (“štiftom”) snela iz zobne korenine. V takem primeru lahko vidimo zatiček, ki gleda iz prevleke.

Vzroki, ki pripeljejo do snetja prevleke?

KARIES. Zob pod prevleko je postal kariozen. Večina ljudi verjame, da so prevleke odporne proti zobnim oblogam in bakterijam, ker je zob pokrit z umetno snovjo. Žal temu ni tako. Na protetične izdelke se zobne obloge še raje lepijo, zato je dobra higiena ključna. Karies najpogosteje nastane na meji med prevleko in zobom ob robu dlesni. Kariozen zob pod prevleko postane oslabljen in se lahko odlomi skupaj s prevleko. Če se zob še da rešiti, bo potrebna izdelava nove prevleke, lahko pa se zgodi, da bo zob potrebno odstraniti. Za izboljšanje ustne higiene priporočamo uporabo električne zobne ščetke Sonicare Healthy White. Naročite jo lahko TUKAJ.

CEMENT. Cement, ki se uporablja za cementiranje prevleke ni dovolj močan. Vzroki za to so lahko različni. V takem primeru se prevleko ponovno cementira.

PREMALO ZOBNE SUBSTANCE. Premajhna količina zoba, ki bi držala krono.

ZLOM PREVLEKE. Zlom prevleke, zaradi prevelikih griznih sil. Bruksisti, ki izvajajo večje sile na zobovje, lahko povzročijo na prevleki škodo. Sile razrahljajo cement in prevleka se lahko sname. Grizenje trdih predmetov s prevlekami je tudi lahko vzrok za zlom in odcementiranje prevleke.

LEPLJIVA HRANA. Lepljiva hrana lahko čez čas razrahlja cement (npr. karamelni bonboni, itd.).

POKA ZOBA.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.