RUMENI ZOBJE? KAJ PA, ČE JE ZA TO KRIVA HRANA, KI JO POGOSTO UŽIVATE?

RUMENI ZOBJE? KAJ PA, ČE JE ZA TO KRIVA HRANA, KI JO POGOSTO UŽIVATE?

Vsaka hrana ali pijača, ki trajno zabarva vašo belo majico, lahko zabarva tudi vaše zobe, nekatera pa lahko tudi poškoduje povrhnjo plast zoba oz. zobno sklenino.
Ali ste vedeli?
Hrana, ki raztopi zobno sklenino, izpostavi spodaj ležeči dentin, ki je bolj rumen kot sklenina sama.

1. Coca-cola

Temno rjave pijače z mehurčki, kot so Coca-Cola, Cola, ipd., so lahko škodljive za vaše zobe. Poleg tega, da so polne sladkorja, so tudi zelo kisle, kar pomeni, da lahko topijo zobno sklenino. Pretirana uporaba takšnih pijač ni priporočljiva. Nastane lahko zobna erozija.  Zobje absorbirajo barvila še bolj, če je pijača hladna. 

HRANA, KI LAHKO ZABARVA VAŠE ZOBE RUMENO

2. Rdeča in bela Vina

Niso samo rdeča vina tista, ki lahko zabarvajo vaše zobe, ampak tudi bela vina, saj vsebujejo snov, imenovano tanin.

3. Curry, kurkuma

Tako curry kot kurkuma vsebujeta močne pigmente, ki se lahko absorbirajo v pore zobne sklenine in povzročita rumeni ten zobovja. Pretirana uporaba ni priporočljiva. 

4. Kava

Kava je že sama po sebi zelo temna pijača in poleg pigmentov, ki jih vsebuje je lahko tudi preveč kisla za zobe, kar pomeni, da lahko uniči sklenino. Bolje je, če v kavo dodate nekaj mleka, saj zmanjša njeno kislost in manj zabarva zobe.

5. Čaj

Čaji, ki hitreje in močneje zabarvajo zobe so temni pravi čaji, zato poskušajte posegati po svetlejših, kot so npr. zeleni čaj ali sadni čaj. 

6. borovnice, robide

Borovnice in robide so sadje, ki imajo močne temne pigmente, ki se lahko absorbirajo v vaše zobe. Kljub vsemu so zdrave z veliko vitaminov, zato je dobro, da vsaj sperete zobe z vodo po jedi.

7. Rdeča pesa

Rdeča pesa je zelo zdrava vendar polna močnih barvil. Po jedi je dobro spiti kozarec vode ali čez približno pol ure po jedi poščetkati zobe.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.