RENTGENSKO SLIKANJE ZOB V ČASU NOSEČNOSTI

RENTGENSKO SLIKANJE ZOB V ČASU NOSEČNOSTI

Zakaj uporabljamo rentgensko slikanje zob?

Iz ortopantomograma, to je rentgenske slike kompletnega zobovja, ugotovimo stanje zob in obzobnih tkiv, strukturo kosti, morebitne ciste, tumorje, anatomske posebnosti, količino obzobnega tkiva in podobno. 

Z zaporednim rentgenskim slikanjem v določenih časovnih razmikih lahko primerjamo obstoječe stanje glede na preteklo stanje in ugotovimo, ali se stanje spreminja.

Rentgensko slikanje vseh zob sodi med diagnostične postopke, ki so nujno potrebni za opravljanje posegov.

Ali je rentgensko slikanje v času nosečnosti škodljivo?

Približna radiacijska doza, ki jo pacient prejme ob rentgenskem slikanju znaša 3 milireme. Razširjene študije o izpostavljenosti radiaciji pri rentgenskem slikanju kažejo, da je vpliv radiacije na kongenitalne anomalije in razvoj malignomov otrok ob prejeti omenjeni dozi zanemarljiv. 

Kljub vsemu, pa rentgensko slikanje opravljamo med nosečnostjo le, če je res nujno potrebno. Priporočajo se obiski pri zobozdravniku v času pred nosečnostjo, da se po potrebi takrat opravi rentgensko slikanje in se s tem prepreči potrebo po slikanju med nosečnostjo.

Vsi pacienti ob rentgenskem slikanju vedno prejmejo zaščito, kot je svinčeni predpasnik, kar še dodatno zmanjšuje tveganja pred sevanjem.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.