REAKCIJA NA ZOBNO PASTO? PREVERITE KATERE SESTAVINE SO LAHKO ŠKODLJIVE?

REAKCIJA NA ZOBNO PASTO? PREVERITE KATERE SESTAVINE SO LAHKO ŠKODLJIVE?

Kadar je reakcija na zobno pasto resnejša kot bi pričakovali, npr. da ne morete jesti, govoriti, požirati, obiščite zobozdravnika. V primeru, da so simptomi blage narave, zobno pasto preprosto zamenjajte z drugo vrsto.
Ali ste vedeli?
Le pri določenih posameznikih se lahko pojavijo reakcije ob uporabi le nekaterih zobnih past.

Katerim sestavinam se je v pastah dobro izogibati?

Reakcija na zobno pasto je lahko neprijetna izkušnja. Zobne paste vsebujejo vrsto aditivov, ki lahko povzročajo stranske učinke v ustni votlini, na ustnicah, ustnih kotičkih in celo sistemske alergične reakcije. 

Zobna pasta lahko povzroči stranske učinke kot so nenaden pojav občutljivosti dlesni, zatekanje jezika, razjede na ustni sluznici, vneti ustni kotički, razpokane ustnice, rinitis, stomatitis, pekoča usta, izguba okusa, lihenoidne reakcije, izpuščaji tudi drugod po koži in alergije (najbolj nevarna pa sta angioedem ter anafilaktični šok).

Najbolj problematične sestavine zobne paste so pomožne snovi: arome, konzervansi (parabeni), penilci (SLS, kokamidopropil betain), antibakterijske snovi (triklosan), pirofosfati  in esencialna olja (olje čajevca, propolis), dišave (limonen, linalool). Alergija na zobne paste se lahko pojavi na eno ali pa tudi več sestavin v zobni pasti. V večini primerov pa gre za aditive in arome. 

Če sumite, da je zobna pasta kriva za vaše nenadne težave, jo zamenjajte z drugo, ki ne vsebuje snovi, ki vam povzroča težave. V tem primeru simptomi izginejo v nekaj tednih ali mesecih. Če nikakor ne morete ugotoviti, katera snov je vzrok, pa ne pozabite, da je za dobro ustno higieno bistvena ščetka, ne zobna pasta. Zobe bi si lahko tako rekoč umivali le z ščetko in vodo.

Pri alergijah se lahko naredi tudi alergološki test, da se ugotovi, katera snov je problematična.

 

Abrazivi

Ne uporabljajte abrazivnih past. Abrazivi so dodani zobnim pastam, da pomagajo odstranjevati zobne obloge. Nekatere paste jih vsebujejo preveč. Kalcijev karbonat in silika sta pogosto dodana v te namene. Mnoge belilne zobne paste imajo dodanim več abrazivov kot ostale paste in so zaradi tega pregrobe. 

Arome

Arome (anetol, meta, poprova meta, mentol, cinemaldehid, karvon, komarček, cassia, cimet) so eden izmed glavnih vzrokov za pojav alergičnih reakcij na zobne paste. Poskušajte najti zobne paste, ki so brez arom.

Aditivi

Aditivi v zobnih pastah, ki povzročajo stranske učinke na ustni sluznici, so lahko: propolis, azulen, parabeni, fluoridne soli, dipentene, heksilresorcinol, kokamidopropil betain.

Če imate stalne težave pri uporabi navadnih zobnih past, poskusite z uporabo naravne paste. Te naj ne bi vsebovale aditivov, penilcev, arom ali pa vsaj v manjši količini. Vedno preberite sestavine, ki so navedene na embalaži in poskušajte najti takšno pasto, ki bo imela čim manj omenjenih škodljivih sestavin. 

Reakcija na zobno pasto se lahko kaže v različnih oblikah na ustni sluznici in koži. Spodaj je nakaj možnosti, ki so lahko vzrok uporabe zobna paste.

 

Če imate občutljivo ustno sluznico in zobe, se raje ne poslužujte belilnih zobnih past in raje uporabljajte take brez dodanih arom.

1. KOntaktni Cheilitis angularis

Cheilitis angularis je vnetje ustnih kotičkov. Kaže se kot suha, srbeča, boleča koža in razjede v kotičkih ust. Vzroki za njegov nastanek so lahko različni, med njih pa spada tudi stik oz. draženje kože iritanti iz zobne paste. V tem primeru prenehajte z uporabo izdelka in ga zamenjajte s kakšnim drugim. Zobne paste so drugi najpogostejši vzrok za nastanek kontaktnega cheilitisa angularisa, takoj za šminkami.

 

Zobne paste za preprečevanje nastajanja zobnega kamna vsebujejo pirofosfate. Ti lahko povzročajo iritativni kontaktni dermatitis z razjedami, eritemom, razpokami, pekočim občutkom, luščenjem sluznice. Vsebujejo tudi večje koncentracije arom in detergentov, da zamaskirajo grenak okus sestavin in povečajo topnost.

Kontaktni čelitis nastane zaradi določene snovi v zobni pasti, pa tudi v šminkah, milih in drugih kozmetičnih produktih.

2. Perioralni ekcem

Perioralni ekcem je vnetje, ki zajame usta in ustnice ter se kaže kot živo rdeča barva mehkih tkiv. Kriv je lahko aditiv cimetov aldehid v zobni pasti.

Cimetni aldehid (ang. cinnamic aldehyde) v zobnih pastah je lahko škodljiv

3. leukoderma

Po uporabi nekaterih zobnih past, se lahko pojavijo okoli ust bele lise. Govorimo o leukodermi. Pogosto je bil pojav zaznan ob uporabi zobnih past, ki so vsebovale aditiv cimetni aldehid.

Leukoderma ali vitiligo je pojav belih lis na koži.

4. Afte

Afte so na ustni sluznici zelo pogoste. Pojavijo se lahko tudi zaradi določenih sestavin v zobnih pastah. Afte se vedno nahajajo znotraj ustne votline (lična sluznica, jezik, ustno dno, žrelo), nikoli zunaj ust, kot tudi ne na sluznici nad kostjo (npr. nebo). 

Najpogosteje povzroča afte natrijev lauril sulfat (SLS), to je penilec uporabljen v večini zobnih past.

5. Luščenje lične sluznice

Če ste opazili tanko luščenje sluznice iz notranje strani lic je lahko vzrok v zobnih pastah z natrijevim lauril sulfatom.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.