RAZPOKANE IN SUHE USTNICE

RAZPOKANE IN SUHE USTNICE

Razpokane, suhe ali pekoče ustnice so neprijetne, boleče in neprivlačne na pogled. Nastanejo lahko zaradi različnih vzrokov, lahko pa so tudi znak različnih bolj resnih bolezni.
Ali ste vedeli?
Zobni živec se lahko vname zaradi zobne gnilobe, ki se je razširila do njega.

kako vemo ali imamo razpokane ustnice?

Znaki in simptomi so lahko ugotovljivi. Ponavadi se kažejo kot občutljiva in boleča koža ustnic ob smejanju in pogosto oblizovanje zaradi izsušenosti. Koža se lušči, vidne so poke ter rahlo krvavenje iz ustnih kotov. Včasih so prisotne odprte rane oz. razjede.

zakaj ustnice razpokajo?

Dobro je, da poskušate ugotoviti vzrok vašim težavam. Obstaja veliko razlogov, da ustnice razpokajo in postanejo izsušene. Izločite vse malo verjetne dejavnike in poskusite najti glavni razlog za vaše težave z kožo ustnic.

 1. Klimatske spremembe. Mraz izsuši ustnice, vročina jih dehidrira.
 2. UV žarki. Sončni žarki lahko opečejo tudi ustnice, ki postanejo boleče.
 3. Veter.
 4. Dehidracija. Je najpogostejši vzrok za suhe in razpokane ustnice.
 5. Kajenje.
 6. Grizenje ustnic.
 7. Pomanjkanje vitaminov A, B, C in E.
 8. Alergija na kozmetične produkte, predvsem ob pretirani uporabi.
 9. Slabo prilegajoče proteze.
 10. Pekoča hrana.
 11. Stranski učinki zdravil.
 12. Sistemske bolezni (kožne bolezni, diabetes, Kawasakijeva bolezen, Sjogrenov sindrom, makrocitoza, spolno prenosljive bolezni…).

Kako odpraviti razpokane ustnice?

Vsako zdravljenje je odvisno od vzroka nastanka vaših težav. K izboljšanju stanja vaših ustnic lahko pripomorejo naslednji nasveti.

1. Pijte veliko navadne vode. 8-10 kozarcev vode na dan je idealno za dobro hidracijo telesa. Kadar je telo dehidrirano, se stanje najprej pokaže na ustnicah.

2. Uporabljajte kvalitetna mazila za ustnice. Glos, naravna mazila za ustnice z aloe vero, vitaminom E, maslom, itd. so idealni za nego ustnic. Veliko kupljenih balzamov vsebuje sestavine, ki navidezno za nekaj časa izboljšajo stanje kože ustnic, a prikrito le še poslabšajo stanje. Izogibajte se sestavinam, ki izsušijo ustnice.

3. Olja. Nanesite kapljico mandljevega, kokosovega ali olivnega olja na ustnice.

4. Izogibajte se aromam. Izogibajte se pretiranemu uporabljanju kupljenih produktov za nego kože, kot tudi balzamom za ustnice z dodanimi aromami, saj še hitreje izsušijo kožo. Izogibajte se tudi kozmetiki in produktom za nego ustnic, če imate alergijo nanje oz. povzročajo razdraženost.

5. Vitamini. Jejte prehrano z veliko vitamini.

6. Zaščitni faktor pred sončnimi žarki. Zaščitite ustnice pred direktnimi sončnimi žarki.

7. Obiščite dermatologa. V primeru suma na prikrito bolezen, katere simptomatika se kaže tudi na ustnicah, se posvetujte z zdravnikom.

8. Ne ližite ustnic. Za trenutek morda težava zbledi, vendar ko slina izhlapi, se bolečina in razdraženost še ojačata.

9. Ne grizite ustnic. Ne trgajte odmrle kože iz njih, saj tako prispevate k slabšanju stanja in krvavenju. Razbolele kože ustnic prav tako ne drgnite z zobno ščetko oz. drugimi pripomočki.

Kakšen je dober balzam za ustnice?

Ustnice so zelo občutljive za izsušitev, veliko bolj kot ostali deli telesa, saj so ves čas izpostavljene okolju, ščiti pa jih le tanek sloj kože. To je razlog, zakaj se pogosto zatečemo k na balzamom za ustnice. 

Določeni balzami lahko ustnice izsušijo, zaradi česar lahko pogosto ponavljate nanose, kar se lahko spremeni v navado, ki ni dobra za vas, niti vaše ustnice. 

Nekateri balzami za ustnice vsebujejo sestavine, ki povzročijo, da se na začetku njihovega nanosa sicer počutite dobro, ko pa se posušijo, pa izsušijo kožo, kar povzroči, da ponavljate nanos pogosteje, kot bi bilo potrebno. 

Na površini vaših ustnic prav tako ustvarjajo blokado, ki preprečuje dostop vlage iz zraka. Ko kupujete balzame za ustnice posegajte po kvalitetnih (brez dišav, konzervansov, barvil), če pa radi ustvarjate, pa si lahko naredite svojega kar doma. 

Pred nanosom balzama je dobro narediti piling ustnic, saj le ta odstrani odmrlo kožo, zaradi česar bodo ustnice delovale bolj čvrste in zdrave.

Sestavine v ustničnih balzamih

Dober ustnični balzam je zasnovan tako, da pomaga obdržati vlago v ustnicah in se ne le posuši na površini, ampak se dejansko absorbira v ustnice.

Snovi v balzamih, ki blagodejno delujejo na občutljivo kožo ustnic so:

Čebelji vosek deluje kot vlažilec in zaščita za ustnice, vendar njegova najpomembnejša naloga je, da daje balzamu kompaktnost, zaradi katere ga lahko brez težav uporabljamo in prenašamo.

Kokosovo olje ne naredi povrhnjega sloja in ne duši kože tako kot proizvodi na osnovi nafte, saj vlaži globoko v notranjost tkiva. Njegove maščobne kisline zadržujejo vlago in pomagajo krepiti lipidne (maščobne) plasti kože, kar spodbuja hidracijo ustnic.

Vitamin E je poln antioksidantov in nevtralizira delovanje prostih radikalov, ki lahko poškodujejo zdrave celice kože, kar lahko vodi do suhih in razpokanih ustnic.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.